HERNE – Een Duivelse Transitie, een uitermate boeiende lezing over collectief daderperspectief

C21

HERNE – Een Duivelse Transitie, een uitermate boeiende lezing over collectief daderperspectief

Christoph_busch__dossin
HERNE – Een Duivelse Transitie, een uitermate boeiende lezing over collectief daderperspectief - © Deschuyffeleer
 

Nu donderdag 9 mei om 20 u houdt Christophe Busch, de directeur van Kazerne Dossin in Mechelen, in het gemeenschapscentrum van het Dominicanessenklooster een bijzonder interessante lezing rond het thema 'Een duivelse transitie'. Daarbij komt de vraag aan bod hoe gewone mensen mettertijd in staat blijken te zijn uitzonderlijk collectief kwaad te plegen en hoe ze daartoe kunnen herleid worden tot één identiteit. Uitgangspunt vormt daarbij de door nazi-Duitsland voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog ontketende helse Jodenvervolging. Maar het thema waait veel breder uit en zo worden dan ook radicalisering, polarisering en terrorisme mee onder de aandacht gebracht. Een niet te missen lezing dus voor iedereen die zich bekommert om kwaadaardig collectief maatschappelijk gedrag niet alleen in het verleden maar ook in de hedendaagse samenleving.

Expert dadergedrag bij collectief geweld
 
Wanneer na afloop van de Tweede Wereldoorlog de ware omvang van de gruweldaden van de nazi’s aan het licht komt, is er één vraag die de wereld bezig houdt: hoe was het menselijk mogelijk die misdaden te begaan? Uit onderzoek achteraf bleek eigenaardig genoeg dat veel daders, aanvankelijk bestempeld als kwaadaardige en machtsbeluste sadisten en psychopaten, uiteindelijk eenvoudige burgers bleken te zijn met normale gezinslevens en heel gewone sociale relaties. Vanuit die opmerkelijke vaststelling groeide dan ook de aandacht voor het zogenaamde collectief daderperspectief: hoe zijn schijnbaar ‘gewone’ mensen in staat anderen de meest gruwelijke dingen aan te doen?
 
Christophe Busch is algemeen directeur van de Kazerne Dossin in Mechelen en expert dadergedrag bij collectief geweld. Als criminoloog en master in de Holocaust en genocidestudies slaat hij een brug met terrorismestudies en stichtte hij UFUNGU, een netwerk van experten ter bestrijding van radicalisering en polarisering. Hij is dan ook in die domeinen een veelgevraagde gesprekspartner bij duidingsprogramma's bij onder meer Canvas.
 
Christophe Busch verklaart in zijn lezing hoe mensen soms tot gruwelijke daden kunnen overgaan. Brave Duitsers werden nazi-beulen. Aan de hand van historische en hedendaagse voorbeelden en wetenschappelijk onderzoek verklaart de spreker dan ook hoe dergelijke processen werken. Niet alleen radicalisering of polarisering worden daarbij eveneens belicht maar ook de leefwereld van onze jongeren op school of op druk bezochte openbare plaatsen zoals stations, parken en winkelcentra.
 
Kazerne Dossin
 
De museumsite Kazerne Dossin met haar Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten met Christophe Busch als directeur schetst de Belgische geschiedenis van de Joden- en zigeunervervolging en wijst op mechanismen die schendingen van de mensenrechten veroorzaken.
 
De lezing wordt georganiseerd door het gemeentebestuur in samenwerking met de cultuurraad. De inkom bedraagt 5€.
 
Wie vragen heeft, kan mailen naar  GC@herne.be  of bellen naar 02/397.11.60. Je kan ook terecht op de dienst vrije tijd van het gemeentehuis, op weekdagen van 8u30 tot 12u.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 mei 2019
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief