BEVER - KIK’s culinaire wandeling was terug schot in de roos

BEVER - KIK’s culinaire wandeling was terug schot in de roos

1_culinaire_wandeling_kik_2019__5_
BEVER - KIK’s culinaire wandeling was terug schot in de roos - © Deschuyffeleer
 
2_culinaire_wandeling_kik_2019__7_
BEVER - KIK’s culinaire wandeling was terug schot in de roos - © Deschuyffeleer
 
Culinaire_wandeling_kik_2019__2_
BEVER - KIK’s culinaire wandeling was terug schot in de roos - © Deschuyffeleer
 
Culinaire_wandeling_kik_2019__3_
BEVER - KIK’s culinaire wandeling was terug schot in de roos - © Deschuyffeleer
 
Culinaire_wandeling_kik_2019__4_
BEVER - KIK’s culinaire wandeling was terug schot in de roos - © Deschuyffeleer
 
Culinaire_wandeling_kik_2019__6_
BEVER - KIK’s culinaire wandeling was terug schot in de roos - © Deschuyffeleer
 
Culinaire_wandeling_kik_2019__7a_
BEVER - KIK’s culinaire wandeling was terug schot in de roos - © Deschuyffeleer
 

De culinaire wandeling ten voordele van de school Le Dauphin in Guinee in een organisatie van de vzw KIK (Kids in Kindia) en met Martien Frisch als gangmaker kende opnieuw een bijzonder groot succes. Onder het motto ‘Onderweg voor Guinee’ namen niet minder dan 166 wandelaars deel aan het gebeuren. Jammer genoeg dienden de organisatoren ook nog eens een 20-tal te late inschrijvers op hun honger en dorst voor het goede doel te moeten laten zitten.

Een originele vorm van walking dinner
Op het parcours werden de deelnemers op zes verschillende locaties culinair verwend. Zo stond er op de uitgestippelde route ieder van hen opeenvolgend een aperitief, soep, een voorgerecht met drankje, een hoofdgerecht met drankje en een dessert met koffie of thee te wachten. Verder kon er ook nog gezellig nagepraat worden. Het parcours leidde van de Kamstraat over Puydt en Pontembeek terug naar de vertrekplaats in de gemeentelijke basisschool Ak’Cent.
Kids in Kindia
KIK is een project dat zich in samenwerking met de gemeentelijke basisschool Ak'Cent inzet voor het onderwijs in een buitenwijk van het Guineese Kindia. De opbrengst van de culinaire wandeling is deze keer zo bestemd voor de aanleg en de inrichting van de speelplaats van de nieuwe school van Le Dauphin. Twee jaar terug pakte het team uit met zijn eerste culinaire wandeling. Mede door de originaliteit van het opzet werd het toen ook al meteen een schot in de roos.
In 2015 opteerde KIK voor het vzw-statuut en werden de doelstellingen duidelijk omschreven. KIK wil daarbij tegemoetkomen aan de specifieke noden van de school Le Dauphin in Kindia in Guinee. Zo wil de vzw hier onder meer bijdragen tot de verbreding van het maatschappelijk draagvlak door info- en sensibiliseringsactiviteiten te organiseren. KIK wil ter plaatse ook daadwerkelijk meewerken aan goed onderwijs met alle respect voor de kinderen in harmonie met hun cultuur. Martien: “Het uitwisselingsproject met onze gemeentelijke basisschool Ak’Cent is overigens ook een ideale voedingsbodem om de Beverse leerlingen wegwijs te maken in de manier van leven en de onderwijsmogelijkheden voor de kinderen in het Zuiden die geboren worden onder een minder gunstig gesternte”.
Wat doet KIK voor Le Dauphin?
KIK is voor Le Dauphin dan ook actief op verschillende fronten. Zo is er de uitwisseling tussen Ak’Cent Bever en de school van Le Dauphin in Féréfou met het organiseren van onder meer info-momenten, thema-weken, inleefateliers en workshops om het leven van kinderen in het Zuiden beter te kunnen begrijpen. Verder worden vanuit de Beverse schoolgemeenschap ook pedagogische/didactische suggesties aangeleverd om het 'spelend leren' en 'bewegingsactiviteiten' te bevorderen. Omdat ook de schoolinfrastructuur van Le Dauphin jaren terug heel pover uitviel werkt KIK er samen met de Guineese stichting Pierre à Bâtir, die dan instaat voor de bouw en het onderhoud van de school.
De Guineese overheid voorziet niet in kleuterscholen. De nood aan passend didactisch materiaal voor kleuters is er dan ook bijzonder hoog. KIK wil nu in samenwerking met Ak’Cent het nodige materiaal aankopen of maken om er het spelend evenals het bewegend leren eveneens te bevorderen.
KIK ontstond nu toch weer al vier jaar geleden toen Martien Frisch, gepensioneerde Ak’Cent-leerkracht, met een paar KVLV-vrouwen en in samenwerking met de ngo TRIAS op inleefreis trok naar Guinee. De Afrika-microbe, de passie voor onderwijs en de ontmoeting met de Nederlandse Marijke Folmer en haar Guineese echtgenoot Mamadou Sow zorgden zo voor het steunen van Le Dauphin en lagen daarbij meteen ook aan de basis van het ontstaan van het KIK-project.
Alle steun steeds welgekomen
Jaarlijks zorgt KIK, een vereniging met een 30-tal actieve leden en met Luc, Marleen, Annelien, Lieve en Martien zelf als bestuursleden, als mecenas voor zijn Kindia-project voor om en bij de 20.000 euro steun. Overigens is alle financiële steun ook buiten de door KIK opgezette activiteiten steeds welkom.
Guinee, voormalig Frans-Guinea, grondwettelijk een presidentiële republiek, is gelegen aan de Atlantische Oceaan tussen Guinea-Bissau en Sierra Leone. Guinee is één van de armste landen ter wereld en de kindersterfte ligt er bijzonder hoog. Eén op de drie kinderen wordt er niet ouder dan vijf jaar. Een gezin bestaat er uit gemiddeld uit tien personen.
Meer info en contact via deze Facebookpagina 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 sep 2019
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 23 okt 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 21 okt 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 15 sep 2020
Marc Colpaert | 13 sep 2020
Marc Colpaert | 12 sep 2020

archief