BEVER - Ak’Cent investeert in gezond het hele jaar rond

BEVER - Ak’Cent investeert in gezond het hele jaar rond

1_ak_cent_schooljaar_19-20__ep___7_
BEVER - Ak’Cent investeert in gezond het hele jaar rond - © Deschuyffeleer
 
2_ak_cent_schooljaar_19-20__ep___4_
BEVER - Ak’Cent investeert in gezond het hele jaar rond - © Deschuyffeleer
 
Ak_cent_schooljaar_19-20__ep___2_
BEVER - Ak’Cent investeert in gezond het hele jaar rond - © Deschuyffeleer
 
Ak_cent_schooljaar_19-20__ep___3_
BEVER - Ak’Cent investeert in gezond het hele jaar rond - © Deschuyffeleer
 
Ak_cent_schooljaar_19-20__ep___6_
BEVER - Ak’Cent investeert in gezond het hele jaar rond - © Deschuyffeleer
 
Ak_cent_schooljaar_19-20__ep___6a_
BEVER - Ak’Cent investeert in gezond het hele jaar rond - © Deschuyffeleer
 
Ak_cent_schooljaar_19-20__ep___7_
BEVER - Ak’Cent investeert in gezond het hele jaar rond - © Deschuyffeleer
 

De dagen korten in, de vakantiekiekjes zijn opgeborgen, de velden zijn bijna geschoren en de schoolpoorten staan terug open. September deed zijn intrede en een nieuw schooljaar is dan ook aangebroken. Een tikkeltje schrik, een vleugje emotie, een snuifje nieuwsgierigheid, een hoop verwachtingen en een berg goede voornemens zijn de ingrediënten voor iedere start van een nieuw schooljaar, dat inmiddels toch al enkele dagen op gang is getrokken. Voor de leerkrachten, het schoolpersoneel, de leerlingen, de kleuters en de peuters van de scholen in Bever en in Herne was het dan ook niet anders. In de gemeentelijke basisschool Ak'Cent in Bever ging Dorien Cochez haar tiende jaar als directeur in.

“Tien jaar waarin veel gebeurde, veel veranderde en veel beleefd werd”, steekt  directeur Dorien Cochez van wal. “De laatste tien jaar heeft ook het onderwijs in onze kleine gemeente zich een andere gedaante aangemeten. Nieuwe infrastructuur, nieuwe vakken, nieuwe technologie, meer dialoog, meer transparantie, vakleerkrachten en veel meer regeltjes en administratie zijn slechts een paar elementen die nu ook ons lager onderwijs zijn te beurt gevallen”. Ook dit schooljaar kiest directrice Dorien Cochez voor een 4/5-regime. In haar directietaken wordt zij bijgestaan door Leatitia De Greve.
Gezond het hele jaar rond
Met het jaarthema ‘gezond het hele jaar rond’ is duidelijk dat Ak’Cent dit jaar gaat voor gezonde voeding en beweging. Daarbij wordt de aandacht van leerlingen toegespitst op een gezond en duurzaam voedingsbeleid waarbij er ook ruimte is voorzien voor een daadwerkelijke participatie van de ouders. In die zin is er in het schoolreglement opgenomen dat frisdranken en snoep niet langer welkom zijn. De school is zo dan ook een frisdrankvrije school geworden. Ook wordt een gezonde brooddoos met één stuk fruit per dag fel aangeprezen.
Dorien Cochez: “Jongeren spenderen heel wat tijd op school. Het is dus belangrijk dat hen van jongs af aan een gezonde en sportieve levensstijl wordt bijgebracht. In alle lessen maar vooral in die van Wereldoriëntatie gaat de aandacht dit jaar vooral naar sport, beweging en gezonde voeding. De school werkt eveneens mee aan gezondheidsacties en maakt via de leerlingen en het oudercomité hieromtrent afspraken met de ouders. Wij vinden het immers heel belangrijk een breed gezondheidsbeleid te voeren en daarbij het goede voorbeeld te geven. Nu al in oktober voorziet Ak’Cent overigens een theatervoorstelling van Jo en Kip Curry rond het jaarthema”.
Drie vestigingen
Ak’Cent met zijn vestigingen in het centrum en twee in het gehucht Akrenbos mocht voor het nieuwe schooljaar in totaal 372 leerlingen ontvangen. Dit aantal is opgedeeld in 76 peuters en kleuters die verblijven op de vestiging Akrenbos 133. De tweede vestiging op Akrenbos is goed voor 88 leerlingen van het 3de en 5de leerjaar en de afdeling in het centrum dan weer ontvangt op schooldagen 208 jongelingen waaronder 51 kleuters en 157 leerlingen. De leerlingenstop die een paar jaar geleden in voege trad blijkt zo dan ook niet meer zozeer aan de orde. Het personeelsbestand omvat de directie met Dorien en Leatitia, 26 leerkrachten, 2 turnleraren, 6 leerkrachten voor de levensbeschouwelijke vakken, 3 zorgcoördinatoren, 3 administratieve krachten en 1 poetsvrouw.
Actief oudercomité
De school wordt geruggensteund door een actief oudercomité. Directeur Dorien: “Onze school is heel tevreden over de samenwerking met het oudercomité. Die ouders staan steeds paraat met praktische steun en het bedenken en organiseren van allerlei activiteiten voor of met de kinderen, of een handje te helpen bij activiteiten die door de school georganiseerd worden. Verder zijn we hen ook heel dankbaar voor de financiële tegemoetkomingen waarvan we met regelmaat mogen genieten. Zo is het oudercomité nu van plan om 100 gele hesjes aan te kopen. Die hesjes zullen ons van dienst zijn bij onze schooluitstappen. Verder zijn zij voor onze school ook een klankbord dat werkt zowel van de school naar de ouders toe als vice versa”.
Leerlingenvervoer
Ak’cent voorziet in eigen leerlingenvervoer. “De autocar en chauffeur die daartoe door de gemeente worden aangereikt heeft naast het ophalen en het terugbrengen van kinderen vooral een pendelfunctie”, weet de directeur. “Die pendelfunctie is gezien onze drie vestigingsplaatsen onvermijdelijk. Eigenlijk worden er nog slechts een tiental kinderen dagdagelijks opgehaald en thuisgebracht”. Dat heeft ook volgens de directie te maken met de ligging van vooral de centrumafdeling langsheen een gewestweg en die dan ook veel verkeer genereert. Dat brengt dan mee dat vele uitwerkende ouders zelf hun kinderen brengen en ophalen. Bovendien is er ook de impact van het naschoolse dagverblijf ’t Sterretje dat ook een waaier aan oplossingen biedt inzake kinderopvang en slechts gelegen is op een boogschoot van de basisschool.
Recent kwam de basisschool Ak’cent ook nog in het nieuws omdat zij sinds vorige week één van haar lokalen ter beschikking stelt van de Gooikse academie voor Muziek, Woord en Dans die er nu ook wekelijks muziekbelevingslessen organiseert.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 sep 2019
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 30 nov 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 23 okt 2020

archief