Workshops appels voor leerlingen in GOOIK en BEVER

Workshops appels voor leerlingen in GOOIK en BEVER

Auto-3
Foto Ingezonden
 

De provincie Vlaams-Brabant organiseert vanaf 26 september tot en met 25 oktober workshops over appelen voor 650 leerlingen van de 3de graad basisonderwijs en de 1ste graad secundair onderwijs in 7 fruitteeltbedrijven.

Dat gezonde voeding belangrijk is, we.et iedereen. Ook scholen doen hun best om leerlingen en ouders daarvan bewust te maken. Fruitdag, veggiedag, gezond ontbijt,....er zijn veel verschillende initiatieven. Het aanbieden van gezonde voeding alleen volstaat echter niet om tot gedragsverandering te komen. Willen we kinderen en hun ouders bewegen tot gezonde voedingsgewoonten, dan moet er ook aandacht zijn voor sensibilisering en educatie. De provincie Vlaams-Brabant steunt scholen met de workshops ‘Plukvers’ hierin.

‘Het oogstseizoen voor appelen is volop bezig en dat laten we ook weten aan de jongeren uit onze regio’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw. ‘Want een extra stuk fruit kan de eetgewoonten van onze kinderen zeker ten goede komen. En wat smaakt er beter dan een streekproduct, zoals een appel of een peer, die je zelf hebt geplukt? Wat onthoud je beter dan die dingen die je zelf hebt kunnen uitproberen?’.

De provincie Vlaams-Brabant ontwi;30 kkelde, in samenwerking met Plattelandsklassen vzw en met medewerking van een aantal Vlaams-Brabantse fruitbedrijven, workshops voor 650 leerlingen van de 3de graad basisonderwijs en de 1ste graad secundair onderwijs bij 7 Vlaams-Brabantse fruittelers.

‘Onze leerlingen van het 6de jaar BSO ‘Tuinbouw en Groenvoorziening’ werden opgeleid om de workshops op een aantal locaties te geven en te begeleiden’, zegt Lut Lambert, directeur van de provinciale school De Wijnpers. ‘Op die manier werken ze niet alleen aan hun eigen eindtermen, maar kunnen zij hun kennis en passie ook overbrengen op een ‘nieuwe’ generatie jongeren die klaar staat om keuzes te maken’.

Deze workshops gaan door op volgende fruitteeltbedrijven:

’t Hoogveld in Bertem (26/9)

Billens-Van Laer in Gooik (8/10)

Jan Van der Velpen in Bierbeek (10/10)

Veulemans in Kortenaken (18/10)

Torenhof in Brussegem (22/10)

De Fruitburcht in Bever (24/10)

Healthy Fruit in Zoutleeuw (25/10)

‘Leerlingen kunnen er echt aan de slag’, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor onderwijs. ‘Ze leren er onder meer hoe ze appelen best plukken, ze proeven appelen, leren het suikergehalte meten en persen hun eigen sap. Ondertussen steken ze ook heel wat op over fruitteelt, gezondheid, techniek en andere studierichtingen die ze in de toekomst kunnen aanvatten'. Op basis van de workshops werd er, in samenwerking met Plattelandsklassen vzw, een werkbundel gemaakt. De inhoud en opdrachten verwerkt in deze bundel lenen zich uitstekend voor de invulling van een project op school rond STEM 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 sep 2019
Marc Sluys
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 15 sep 2020
Marc Colpaert | 13 sep 2020
Marc Colpaert | 12 sep 2020
Marc Colpaert | 17 aug 2020

archief