HERNE/BEVER - Vanaf morgen 12u gelden strikte quarantainemaatregelen

HERNE/BEVER - Vanaf morgen 12u gelden strikte quarantainemaatregelen

Quarantaine
HERNE/BEVER - Vanaf morgen 12u gelden strikte quarantainemaatregelen - © Deschuyffeleer
 

Ook in onze Pajotse gemeenten zullen vanaf morgenmiddag 12 uur strikte quarantainemaatregelen gelden. Er komt geen totale lockdown maar het openbare leven wordt wel sterk gereglementeerd.

In navolging van verschillende Europese landen en van de beslissingen genomen op de Nationale Veiligheidsraad van dinsdagnamiddag heeft ook de Belgische regering in de strijd tegen Covid-19 nog meer beperkende en strengere maatregelen opgelegd. Deze maatregelen worden niet als lockdown betiteld omdat zij vinden dat die bewoording te negatief is beladen. De quarantainemaatregelen in verhouding tot de benarde situatie zijn van kracht vanaf morgen (woensdag) 12u en gelden tot zondag 5 april. De overheid ziet het opleggen van die drastische, ingrijpende en verregaande maatregelen als enige manier om het virus een halt toe te roepen. Er komt geen avondklok.
Concreet betekent dit:
 1. Burgers moeten thuisblijven en contact met de buitenwereld maximaal vermijden
 2. Verplaatsingen moeten zich beperken tot essentiële verplaatsingen.
 3. Supermarkten, apotheken, postkantoren, banken, dierenvoedingswinkels, krantenwinkels, boekenwinkels en tankstations blijven open.
 4. Supermarkten blijven open, maar de toegang wordt beperkt tot één persoon per 10 vierkante meter. Elke klant krijgt een halfuur om te winkelen.
 5. De winkels die levensnoodzakelijke producten verkopen mogen open blijven, de andere moeten vanaf morgenmiddag sluiten.
 6. Nachtwinkels moeten sluiten om 22u.
 7. Openbare markten worden tijdelijk verboden, behalve kramen die voeding verkopen en levensnoodzakelijk zijn voor de buurt.
 8. De regeling voor scholen blijft onveranderd: de lessen zijn geschorst, maar er wordt opvang voorzien.
 9. Alle samenscholingen worden verboden. Hierop zal de politie streng toezien.
 10. De inwoners wordt wel aangeraden om een frisse neus te gaan halen in het gezelschap van een familielid of vriend(in), met respect voor een goede sociale afstand.
 11. Thuiswerken wordt de regel. Enkel bedrijven waarvoor dat niet mogelijk is, kunnen open blijven, maar enkel indien de regels voor social distancing gerespecteerd worden. Bedrijven die daaraan niet kunnen voldoen, moeten sluiten.
 12. Telewerk moet de norm zijn. Bedrijven die hun werknemers nodeloos toch verplichten om naar het werk te komen, riskeren een fikse boete.
 13. Fysieke buitenactiviteiten zijn nog wel toegestaan, maar liefst alleen.
 14. Kappers mogen maar één klant per keer helpen.
 15. Het openbaar vervoer blijft rijden mits aangepast uurrooster en het respecteren van social distancing.
 16. Ook luchthavens blijven open en vliegtuigen mogen België binnen, al worden veel vluchten geschrapt door een keldering van de vraag
 17. De staatshoofden en regeringsleiders van de 27 lidstaten zijn het dinsdagavond tijdens een videoconferentie over de aanpak van de coronacrisis ook eens geworden over de invoering van een dertig dagen durend inreisverbod in de Europese Unie.
Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint alleszins het corona-gevaar.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 mrt 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 15 sep 2020
Marc Colpaert | 13 sep 2020
Marc Colpaert | 12 sep 2020
Marc Colpaert | 17 aug 2020

archief