PAJOTTENLAND – Honden aan de leiband houden in het belang van de dieren in de natuur

PAJOTTENLAND – Honden aan de leiband houden in het belang van de dieren in de natuur

Honden_leiband
PAJOTTENLAND – Honden aan de leiband houden in het belang van de dieren in de natuur © Deschuyffeleer
 

Het is lente, het is mooi weer en omwille van de coronamaatregelen zijn velen aan huis gekluisterd. Als je dan een hond als troeteldier hebt valt het niet moeilijk te bedenken dat een wandeling met de geliefkoosde viervoeter veelvuldig als een aangename verpozing wordt aangegrepen. Tot dusver geen vuiltje aan de lucht.

Aangelijnd
Maar…. wie zijn hond onaangelijnd zo maar laat loslopen op een openbare plaats gaat in de fout. In het politiereglement geldig in de zes gemeenten die deel uitmaken van de politiezone Pajottenland (Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik en Pepingen) staat vermeld in onder meer artikel 159: 'De eigenaars, bezitters of bewakers van honden en andere dieren moeten deze aangelijnd laten rondlopen op een openbare plaats bij aanwezigheid van derden. Deze verplichting geldt niet voor honden die gebruikt worden tijdens de jacht, die een kudde begeleiden, die voor reddingsoperaties ingezet worden en voor politiehonden. De bewaking dient zodanig te zijn dat de begeleider de hond elk ogenblik kan beletten om personen of dieren te intimideren of lastig te vallen, voertuigen te bespringen of private domeinen te betreden. Het is verboden honden te laten begeleiden door personen die de hond niet onder controle kunnen houden'.
Oproep
Ook het Agentschap Natuur en Bos, de boswachters en de jagers lanceren dezer dagen een oproep om honden aan de leiband de houden in het belang van de natuur en zijn bewoners. Jo Timmermans moet de jongste dagen zo maar al te vaak hoofdschuddend toekijken. Jo is als jager én natuurminnaar lid van de Sint-Hubertusvereniging, ondervoorzitter van de Wildbeheerseenheid Ter Rijst en Holland en sinds kort ook lid van het gemeentelijk adviesplatform ‘omgeving’ .
Jo Timmermans: “De natuur is altijd maar vooral in de lente heel kwetsbaar. Akkers en weiden, grachten en bermen, bossen en velden zijn dan één grote kweek- en kraamkliniek. Hazen, konijnen, eenden, reeën, fazanten, een resem aan vogels,... zijn dan druk in de weer met hun nakomelingen. Maar honden, zelfs de meeste gehoorzame, zijn hierbij evenwel niet alleen en in het beste geval bangmakers en rustverstoorders maar vormen daarbij ook nog eens een reële bedreiging die vaak eindigt in het nadeel van de natuurbewoners. Wegvluchten vraagt van dieren in de natuur veel kostbare energie en soms laten ze hun nest of jongen achter. Dieren die te vaak verstoord worden kunnen daarbij uiteindelijk zelfs voorgoed hun uitgekozen veilige haven opgeven. De jongen worden achtergelaten en verkommeren. In een minder gunstig geval worden honden als ze vrij en vrank mogen rondlopen zelfs echte moordmachines. Het ergste daarbij is dat vele baasjes dat gedrag ook nog eens aanmoedigen en zelfs belonen.
Ook in gebieden waar grazers voorkomen, hoort de hond aan de leiband. Ook dieren die rustig aan het grazen zijn kunnen immers opgeschrikt en opgejaagd worden door loslopende honden. Schapen, veulens en kalfjes betalen ook hierbij dikwijls het gelag.
Ons Groen Kwadrant is een plek waar mens en dier moeten kunnen tot rust komen en loslopende honden passen niet echt in dat plaatje. Hou je hond dus aan de lijn en hou hem zo goed als mogelijk op de wandelpaden. Dat is mijn boodschap en mijn oproep in het belang van het dierenleven in de natuur”.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 apr 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 23 okt 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 21 okt 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 15 sep 2020
Marc Colpaert | 13 sep 2020
Marc Colpaert | 12 sep 2020

archief