BEVER - Alle bewoners van het Beverhof hopen op betere tijden

BEVER - Alle bewoners van het Beverhof hopen op betere tijden

Betere_tijden_mei_2020
BEVER - Alle bewoners van het Beverhof hopen op betere tijden - © Deschuyffeleer
 

Nu iedereen de mond meer dan vol heeft over de daling van de coronacijfers en de versoepeling van de maatregelen ontstaan er ook her en der tekenen die nieuwe contouren vooropstellen voor onze leefwereld van morgen. Hoe zal die eruitzien? Zullen we het een hele tijd met minder moeten doen? En hoe zit het met de manier waarop we morgen onze kinderen een zinvolle tijdsbesteding zullen kunnen aanbieden?

Dit en nog meer vragen stelt Danny De Cuyper zich ook. De uitbouw van zijn kinderboerderij ‘Beverhof’ langsheen de Kamstraat die nog maar goed twee jaar geleden de deuren opende, had hij zich wel  enigszins anders voorgesteld. Dat hij thans nog zijn tweede beroepsactiviteit als handelaar in vee- en paardenvoeding volwaardig kan uitoefenen stemt hem in deze precaire omstandigheden toch maar al te gelukkig. Beverhof was ook één van de 35 bedrijven in de gemeente die in aanmerking kwam voor de sluitingspremie. De afhandeling van die procedure verliep bijzonder vlot en razendsnel. En daar heeft Danny dan ook enkel lof voor over.
De wind kan je niet veranderen
Ook voor Danny geldt dat je de wind niet kan veranderen. De jongste maanden heeft hij dan ook van de nood een deugd moeten maken en zijn dierenpark en de bijhorende infrastructuur op non-actief moeten zetten. Niet alleen het dierenpark maar ook de binnen- en buitenspeeltuin staan er dezer dagen dan ook troosteloos bij. En bij die toch wel drastische en verplichte sluiting moesten ook nog eens alle reservaties voor kinder-, paas- en communiefeestjes afgebeld worden. Niet makkelijk om al die kinderen te moeten ontgoochelen temeer er - toen niet en ook nu nog niet - een nieuwe datum kon geprikt worden. In de voorbereidingen van het komend werkseizoen was het bovendien de bedoeling om het aanbod dagkampen fel uit te breiden. Ook die zullen er allicht dit jaar niet meer komen.
Een zinvolle vrijetijdsbesteding  
“Kinderboerderijen spelen meer en meer een belangrijke rol in onze maatschappij. Veel kinderen hebben voor het eerst contact met dieren op een kinderboerderij. Die contacten leveren veel voordelen op. Een kinderboerderij biedt immers mogelijkheden voor een zinvolle en ontspannende vrijetijdsbesteding waarin het dier centraal staat. En dat is niet alleen geldig voor stadskinderen. Ook voor de kinderen die ‘op den buiten’ leven en wonen is de kinderboerderij een laagdrempelige voorziening geworden. Die maakt dat ook zij meer te weten komen van wat er rondom hen gebeurt. Ook gaan zij de dieren met hun typische kenmerken niet louter meer bekijken als een pagina uit een boek of een filmpje op tv of hun smartphone. Het aardige naar het jong volk toe is dat er spelend geleerd wordt. Ook jongelingen en zelfs volwassenen met geestelijke en/of  lichamelijke beperkingen vinden bij ons hun gading en verruimen er hun horizon en hun sociale vaardigheden en contacten.
Een sociaal-culturele functie  
Het is bekend dat de menselijke contacten en de binding met het dierenrijk in de huidige tijd nogal eens te wensen overlaten. Dit heeft onder meer te maken met het ver-van-mijn-bed-gevoel en de veranderde opvattingen over het besteden van de vrije tijd. Een kinderboerderij heeft niet alleen een prikkelfunctie voor en van alle zintuigen ook wordt geleerd dat dieren niet eng, angstwekkend en boosaardig zijn maar anders en dat het samenleven van mensdom en dierenrijk dient te gebeuren met het nodige begrip en respect.

Om met een luchtige noot af te sluiten: het Beverhofse dierenpark stelt het goed. Maar wie denkt dat onze dieren blij zouden zijn omdat ze nu meer met rust gelaten worden, heeft volgens mij geen punt. Vooral de paarden, de pony, de ezel en uiteraard ook de poezenfamilie bekijken ons met vragende ogen en eisen nu  veel meer aandacht op. Misschien missen ze wel de drukte maar het kan ook zijn dat velen zich vragen stellen bij het wegvallen van de knapperige en lekkere tussendoortjes”.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 mei 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 15 sep 2020
Marc Colpaert | 13 sep 2020
Marc Colpaert | 12 sep 2020
Marc Colpaert | 17 aug 2020

archief