BEVER - Ook in basisschool Ak’Cent valt er na 10 weken terug leven te bespeuren

BEVER - Ook in basisschool Ak’Cent valt er na 10 weken terug leven te bespeuren

Ak_cent_15_mei_2020__5_
BEVER - Ook in basisschool Ak’Cent valt er na 10 weken terug leven te bespeuren - Foto ingezonden
 
Ak_cent_15_mei_2020__2_
BEVER - Ook in basisschool Ak’Cent valt er na 10 weken terug leven te bespeuren - © Deschuyffeleer
 
Ak_cent_15_mei_2020__3_
BEVER - Ook in basisschool Ak’Cent valt er na 10 weken terug leven te bespeuren - Schepen Cindy Durieux, directrice Dorien Cochez en Leatitia De Greve - © Deschuyffeleer
 
Ak_cent_15_mei_2020__4_
BEVER - Ook in basisschool Ak’Cent valt er na 10 weken terug leven te bespeuren - © Deschuyffeleer
 

Na 10 weken werden ook deze morgen de schoolpoorten van de gemeentelijke basisschool Ak’Cent terug ontgrendeld voor een wat velen bestempelen als een figuurlijke 1 september-bis. Alles verliep heel ordentelijk en zonder noemenswaardige problemen. De aanwezige kinderen vonden het alleszins fijn terug op school te zijn en er hun vriendjes te kunnen ontmoeten. Ook de ouders gedroegen zich heel gedisciplineerd. Om vanuit het bestuur en de directie alles in goede banen te leiden met inachtname van alle veiligheidsmaatregelen was het de voorafgaande periode voor hen samen met de leerkrachten wel alle hens aan dek geblazen.

De schoolzeilen aanpassen
Door de verplichte sluiting ingevolge de coronacrisis waren de voorbije maanden voor het bestuur,  de directie, de leerkrachten en de leerlingen dan ook een periode waarin het goedgesmeerd onderwijsschip volledig diende te worden voorzien van aangepaste zeilen.
Half maart bij het begin van de crisis was de richtlijn enkel opvang voorzien en uitsluitend geziene leerstof hernemen via alternatieve vormen van leren. Daarbij was het vooral de bedoeling  leerlingen in het ritme te houden en het contact met de school zeker niet te laten verdwijnen. De omschakeling naar het afstandsleren was voor niemand evident, maar zowel vanuit de school als vanuit de thuisbasis werd toen alles al uit de kast gehaald om daar naar best vermogen mee om te gaan. De scholen dienden daarbij ook nog eens toegankelijk te blijven en noodopvang te organiseren.
Na de paasvakantie moest er dan aan ‘preteaching’ gedaan worden. Van op afstand nieuwe leerstof aanbieden aan leerlingen die dan later in de klas herhaald zou worden was daarbij de boodschap.
Eind april was het dan zover. De nationale veiligheidsraad maakte bekend dat de scholen vanaf mogelijks vandaag 15 mei als proefdag en zeker vanaf maandag 18 mei weer gedeeltelijk open zouden mogen gaan. Daar werd evenwel een gans pakket aan preventieve gezondheidsmaatregelen en ingrijpende beperkingen aan gekoppeld.
In de basisscholen mogen zo thans enkel de leerlingen van het eerste, het tweede en het zesde leerjaar lessen komen volgen. Voor Ak’Cent - met zijn meer dan 400 leerlingen - betekent dit onderricht verzekeren voor goed 130 leerlingen. En aan die leerlingen mag ook maar op een beperkt aantal dagen worden lesgegeven. Uiteraard is het ook zo dat de overige 280 leerlingen niet zo maar uit de boot mogen vallen. De opvangfunctie en het onderwijs op afstand blijven voor die leerlingen dan ook gehandhaafd.
Schepen Cindy Durieux: “Dit betekent concreet dat de 7 betrokken klassen (2 eerstejaars, 2 tweedejaars en 3 zesdejaars) werden opgesplitst in 2 groepen. Hun respectievelijke leerkrachten geven de meest essentiële lessen in de voormiddag aan de eerste helft en in de namiddag dezelfde lessen aan de tweede helft van de leerlingen. De lessen aan de zesdejaars gaan door op Akrenbos en de overige kinderen hebben les in de afdeling in het centrum. De spreiding van onze school over drie vestigingen was daarbij nu wel een meevaller”.
Naast een aanpassing van het meubilair in de klassen werden de beide afdelingen ook voorzien van  informatieborden en nadarhekkens om de richtlijnen nopens de afstandsregels strikt te laten toepassen. Zo werden de in- en uitgangen van de school en de toegankelijke lokalen duidelijk bewegwijzerd. Tevens werden de speelplaatsen opgedeeld in segmenten om de groepen kinderen steeds in hun bubbel te kunnen houden. Iedere inkom dan weer werd voorzien van een onthaaldesk waar onder nauw toezicht wordt gelet op het ontsmetten van de handen.
Directeur Dorien Cochez: “ In totaal hebben zich - zoals verwacht- een honderdtal leerlingen voor de lessen aangeboden. Op ons rondschrijven van vorige week lieten wel al 23 ouders weten dat zij niet wensten dat hun kinderen de lessen zouden volgen. Met veel enthousiasme bij zowel de leerlingen als de leerkrachten werden dan ook de school- en de klasdraad terug opgenomen. Uiteraard werd er wel even teruggeblikt op al het leed dat corona heeft teweeggebracht maar vrij vlug wezen alle neuzen terug in de richting van de toekomst”.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 mei 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 15 sep 2020
Marc Colpaert | 13 sep 2020
Marc Colpaert | 12 sep 2020
Marc Colpaert | 17 aug 2020

archief