HERNE/GALMAARDEN/BEVER – Padre Fernando Vandenabeele overleden in Rio de Janeiro

C21

HERNE/GALMAARDEN/BEVER – Padre Fernando Vandenabeele overleden in Rio de Janeiro

Overlijden_f_vandenabeelde
HERNE/GALMAARDEN/BEVER – Padre Fernando Vandenabeele overleden in Rio de Janeiro - © Deschuyffeleer
 
122181757_177681393898252_8014065357896363815_o
HERNE/GALMAARDEN/BEVER – Padre Fernando Vandenabeele overleden in Rio de Janeiro - © Deschuyffeleer
 
Overlijden_padre_fernando
HERNE/GALMAARDEN/BEVER – Padre Fernando Vandenabeele overleden in Rio de Janeiro - © Deschuyffeleer
 

Gisteren dinsdag 20 oktober overleed priester-missionaris van Scheut Fernand Vandenabeele in het Hospital Sâo Francisco na Providencia de Deus in Rio de Janeiro aan de gevolgen van Covid-19. Dit werd bekendgemaakt via zijn broer Leo Vandenabeele en het Jezuïetenhuis In Heverlee. Pater ‘Fernando’ Vandenabeele werkte gedurende goed 55 jaar in Brazilië, hoofdzakelijk  in de favela’s van Nova Iguaçu. Hij was er voornamelijk parochiepastoor, maar ook ziekenhuispastoor en de laatste jaren ook nog nauwe medewerker van zijn bisschop. Hij werd geboren in Tollembeek en zou volgende maand 83 jaar geworden zijn.

In het verre Rio de Janeiro was hij de vriend van vele mensen, vooral van de armsten en van de verdrukten. Om de twee à drie jaar kwam hij voor een korte vakantie over naar België. Ook in zijn Pajottenland en meer bepaald in Galmaarden/Tollembeek (Herhout), Bever en Herne was hij graag gezien en zeer geliefd. Zijn laatste overkomst dateert van 2018. Velen uit de streek mochten in de loop der jaren in zijn parochie eveneens genieten van zijn gastvrijheid en zijn enthousiasme die hij zonder respijt en bovenop zijn druk leven steeds voor iedereen veil had.

Fernand Vandenabeele uit Tollembeek is één van de meer dan 1000 Scheutisten-missionarissen verspreid over heel de wereld. Met zijn vele jaren actief missiewerk in Brazilië behoort hij tot de tenoren van zijn congregatie. De Congregatio Immaculati Cordis Mariae (CICM), hier beter gekend als de congregatie van de Missionarissen van Scheut of Scheutisten, is een katholieke congregatie. Ze werd gesticht in 1862 door de Vlaamse priester Theophiel Verbist (1823-1868) in een woning in de wijk ‘Scheutveld’ aan de Ninoofsesteenweg in Anderlecht.

Fernand werd geboren In 1937 als jongste telg in het gezin Vandenabeele. Vader Victor was schoolhoofd van de toenmalige gemeenteschool op de Herhout. Fernand is oud-leerling van het Sint-Jozefcollege in de stad van Daens. Aansluitend studeerde hij theologie en filosofie aan de universiteit van Leuven. Het diploma van sociologie behaalde hij aan de Sorbonne van Parijs.

Fernand werd In 1961 priester gewijd en drie jaar later werd hij door zijn congregatie op missie uitgezonden naar Brazilië. Zijn thuisbasis aldaar werd Nova Iguaçu, een voorstad ten noorden van de megastad Rio de Janeiro. Zijn mensen aldaar bewust maken dat zij ook rechten hebben samen met streven naar rechtvaardigheid behelsde het grootste deel van zijn missie.

“Mijn geloof is gebaseerd op God, maar padre Fernando heeft hier veel toe bijgedragen. Hij is een  religieuze referentie die de hele gemeenschap van São Pedro en São Paulo als familie had. Heel erg bedankt dat je deel hebt uitgemaakt van ons leven”, is slechts één van de honderden rouwbetuigingen die de Facebookpagina van pater Fernand sieren.

Vanwege de Covid-19-pandemie en gezondheidsprotocollen die door de bevoegde autoriteiten zijn opgelegd, werd pater Fernando vandaag woensdag al in alle stilte ten grave gedragen. Via zijn Facebookpagina kon de namis opgedragen in de Catolica Catedral Santo Antonio - Nova Iguaçu en voorgegaan door onder meer bisschop Dom Gilson Andrade da Silva live gevolgd worden.

Rouwbetuigingen en contacten:

Pater Vidal Ludan en de Scheut-gemeenschap van Nova Iguaçu  vitalludan@yahoo.com
Pater Leo Vandenabeele (broer), Waversebaan 220, 3001 Heverlee    vandenabeeleleo1@gmail.com
Zuster Iñez  (Emilia) Vandenabeele (zus), Dreef 2,  9860 Scheldewindeke  inezvdb@gmail.com 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 okt 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 03 jun 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 03 jun 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 02 jun 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief