FEDERATIE HERNE – Met Allerheiligen geen liturgische vieringen, wel gebedsmomenten

C21

FEDERATIE HERNE – Met Allerheiligen geen liturgische vieringen, wel gebedsmomenten

November_2020
FEDERATIE HERNE – Met Allerheiligen geen liturgische vieringen, wel gebedsmomenten - © Deschuyffeleer
 
Stierven_in_2020
FEDERATIE HERNE – Met Allerheiligen geen liturgische vieringen, wel gebedsmomenten - © Deschuyffeleer
 

In normale omstandigheden zijn Allerheiligen en Allerzielen de periode om de geliefde doden te herdenken. Door de verscherpte coronamaatregelen kunnen thans ook binnen de federatie Herne geen gewone kerkdiensten en pastorale activiteiten met een grote gemeenschap meer doorgaan.  Met ingang van donderdag 29 oktober is er nog slechts een maximum van 40 personen - kinderen tot en met 12 jaar niét meegerekend – dat mag deelnemen aan publieke vieringen en op voorwaarde dat de afstand van 1,5m en de andere veiligheidsvoorschriften onverminderd gerespecteerd blijven. Gelovigen ouder dan 12 jaar zijn verplicht om voor, tijdens en na de kerkviering een mondmasker te dragen.

Ook op alle begraafplaatsen zijn de algemene maatregelen met voorop ‘respecteer de hygiëneregels’ en ‘hou afstand’ van kracht. Bovendien is het - voor wie ouder is dan 12 jaar - verplicht een mondmasker te dragen. Deze regel geldt alleszins al tot 8 november. Ook een samenscholingsverbod van meer dan 4 personen, kinderen onder 12 jaar niet meegerekend, is van kracht.

Sinds maart hebben velen met een beperkte liturgische viering en weinig aanwezigen slechts vluchtig afscheid kunnen nemen van hun overledenen. Een bezoek aan het kerkhof met Allerheiligen en/of Allerzielen, bij het graf of de urne, kan dat tekort nu wel enigszins goed maken.  

Federatiepastoor Kris Meskens: “De jongste en komende dagen werden en worden de regeringen en beleidsverantwoordelijken genoodzaakt specifieke regels uit te vaardigen die ons maatschappelijke leven zwaar onder druk zetten. De enorme toename van het aantal Covid-19-besmettingen alsook de complexiteit van de medische strijd lieten en laten geen eenvoudige rechtlijnigheid toe. Toch een oproep aan iedereen om met verantwoordelijkheidszin volgende vuistregel te hanteren: ga steeds voor de meest veilige maatregel.  Op korte termijn is dat allicht de moeilijkste weg maar op langtere  termijn beslist de zekerste.

De situatie is precair en verplicht ons als christelijke gemeenschap dan ook om onze verantwoordelijkheid te nemen. Na overleg en in navolging van andere federaties en dekenaten in en buiten ons bisdom hebben we unaniem de beslissing genomen om alvast het komend Allerheiligenweekend en de dagen nadien in de federatie Herne alle vieringen op te schorten. Eventuele uitvaarten- volgens de richtlijnen van de overheid -  zijn wel nog mogelijk.

Door de vieringen tijdelijk op te schorten hopen we ook ons steentje bij te dragen in de strijd tegen het verschrikkelijk virus. We stellen zo een solidair teken met alle zorgverleners en met onze meest kwetsbaren.

Tijdens het weekend van Allerheiligen zullen alleen de kerken open zijn op de tijdstippen waarop er in normale omstandigheden een weekendmis wordt opgedragen. Wel zullen alle kerkgebouwen op 1 november van 14 tot 15 u toegankelijk zijn voor persoonlijk gebed. De kruisjes van de overledenen tijdens het voorbije jaar zullen ter beschikking zijn achteraan in de kerken.

Ook de vieringen van Wapenstilstand (11 november) in Bever, Herfelingen, Sint-Pieters-Kapelle en Tollembeek zullen eveneens niet doorgaan.

Aan ieder van u en al uw dierbaren toch een zalige Hoogdag! En hou het veilig”.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 okt 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 11 mei 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief