BEVER - Thierry Claeys en zijn formule

C21

BEVER - Thierry Claeys en zijn formule

Editiepajot_bevernaars_ah_woord_foto_godfroid
"Bevernaars aan het woord": Thierry Claeys. - Foto's Godfroid.
 
Editiepajot_bevernaars_ah_woord_foto_godfroid__1bis__
Thierry Claeys

Voor “Bevernaars aan het woord”, een co-organisatie van Arch'educ - Vormingplus Halle-Vilvoorde en de cultuurraad van Bever, maakte Rosario zich op voor de ontvangst van Thierry Claeys. Plaats nr 9 is het thuishaven van deze beroemde Bevernaar.

Thierry Claeys is doctor in de rechten en licentiaat in het notariaat. In die zin is hij lid van de Raad van de Nederlandse Orde van advocaten aan de Brusselse Balie.

Voor Vrouwe Justitia is meester Claeys geen onbekende. Al meer dan dertig jaar is hij actief bezig met  arbeidsrecht. In 1974 ontwikkelde hij samen met zijn medewerkers de “formule Claeys” voor het berekenen van de opzeggingstermijn  en -vergoeding van een ontslagen bediende. Alhoewel de formule geen enkele wettelijke waarde heeft, toch doen de partijen, de arbeidshoven en -gerechten niet zelden expliciet of impliciet een beroep op deze formule. De formule Thierry Claeys is een referentiepunt die rekening houdt met anciënniteit, jaarloon en leeftijd van de werknemer.

Op basis van de analyse van talrijke rechterlijke uitspraken wordt de formule Claeys regelmatig vernieuwd.

De formule Claeys 2008 luidt als volgt : (0,87 x anciënniteit) + (0,06 x leeftijd) + (0,037 x loon/1000 x 106,53/index van maand van ontslag) - 1,45

Uit analyse van de rechtspraak blijkt dat voor lonen gelijk aan of hoger dan 120 000 euro een alternatieve formule moet worden gebruikt, waarbij de factor loon minder zwaar doorweegt. Feit is dat zulke verdieners niet het gros uitmaken van het werknemersbestand.

Voor een nieuwe aflevering van “Bevernaars aan het woord” brengen wij op 2 juni een bezoek aan het atelier van Oculus op Ghesuele 26. Hier maken wij kennis met Geertrui Verschueren. Zij restaureert glasramen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 mei 2009
Godelieve Deschuyffeleer
Godfroid
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief