PAJOTTENLAND – Zo goed als één op vier heeft minstens één vaccin gekregen

C21 Css

PAJOTTENLAND – Zo goed als één op vier heeft minstens één vaccin gekregen

1
PAJOTTENLAND – Zo goed als één op vier heeft minstens één vaccin gekregen - © Deschuyffeleer
 
1b
PAJOTTENLAND – Zo goed als één op vier heeft minstens één vaccin gekregen - Burgemeester Michel Doomst en de 101-jarige Odile Kraghmann © Deschuyffeleer
 
2
PAJOTTENLAND – Zo goed als één op vier heeft minstens één vaccin gekregen - Polulatiemanager Patrick De Rycker, centrumverantwoordelijken Veerle Demecheleer en Katrien Neuckermans en steward Jos - © Deschuyffeleer
 
3
PAJOTTENLAND – Zo goed als één op vier heeft minstens één vaccin gekregen - © Deschuyffeleer
 
4
PAJOTTENLAND – Zo goed als één op vier heeft minstens één vaccin gekregen - © Deschuyffeleer
 
1a
 

De vaccinatiecampagne tegen corona is volop aan de gang en verloopt zowel in het vaccinatiecentrum Koornmolen in Gooik als in het centrum Royer in Dilbeek heel vlot. Met voor Dilbeek/Ternat een vaccinatiegraad van 23,40% en voor Gooik en zijn buurgemeenten 22,64 % laten de cijfers voor de gevaccineerden met minstens 1 dosis op datum van 22 april een totale vaccinatiegraad optekenen van 23,06%, een percentage dat gelijklopend is met de data voor Vlaanderen.

Populatiemanager Patrick De Rycker: “Uit dit cijfermateriaal kan men distilleren dat zo goed als ¼ van de populatie ouder dan 18 jaar met vooral de 65-plussers al minstens één prik heeft gehad. Met dit resultaat zitten we ook perfect op één lijn met Vlaanderen en wordt het initiële vaccinatieschema goed gevolgd. Prognoses uiten is in deze materie zich altijd op glad ijs begeven want de werking van alle vaccinatiecentra blijft afhankelijk van het aantal aangeleverde vaccins”.

Algemeen vaccinatieschema

Het algemeen vaccinatieschema stelde in het vooruitzicht:  

  • Begin januari: bewoners en personeel van verpleeg- en verzorgingshuizen (289.000) 
  • Eind januari: gezondheidspersoneel in de ziekenhuizen (134.000)
  • Midden februari: zorgverleners in de eerste lijn (170.000)
  • Midden/eind februari: collectieve zorginstellingen en ander ziekenhuispersoneel (297.000)
  • Half maart: 65-plussers (1,85 miljoen)
  • Vanaf eind maart: kritieke beroepen (20.000)
  • April/mei: risicopatiënten 18-64 (>1,2 miljoen) + een flink aantal 2de dosissen
  • Mei/juni : algemene bevolking 18+, van oud naar jong (5 miljoen)
  • 11 juli: alle volwassen Vlamingen die het wensen voorzien van een eerste prik

Wie wordt wanneer gevaccineerd?

Patrick De Rycker: “Sta me toe de werking van de vaccinatiecentra in Vlaanderen toch nog even toe te lichten. Vlaanderen beheert de database met de volledige populatie burgers die moeten uitgenodigd worden. In functie van de prioriteiten en van oud naar jong worden er burgers uitgenodigd om gevaccineerd te worden en dit in functie van het aantal vaccins dat door de verschillende leveranciers ter beschikking wordt gesteld. Dat is in ons centrum hoofdzakelijk AstraZenica en Pfizer/BioNTech.

Vermits elke gemeente een andere samenstelling heeft inzake leeftijden van de inwoners worden de dotaties die Vlaanderen doorgeeft zo evenredig mogelijk verdeeld. Dit opdat de oudere leeftijdsgroepen overal quasi gelijklopend gevaccineerd zouden worden. Verder zijn er ook gemeenten met meer woonzorgcentra, meer ouderen en ook meer eerstelijnszorgers die eerst werden gevaccineerd. Dit kan uiteraard ook invloed hebben op de totale gegevens per gemeente.

De vaccinatiecentra hebben noch inspraak noch inzicht in de hoeveelheden vaccins die bedeeld worden, noch in wie er door Vlaanderen uitgenodigd wordt. Het is pas als de uitnodigingsbrieven verstuurd worden dat we zien wie er aan bod komt. Als mensen van de reservelijst worden oproepen dan gebeurt dit op basis van leeftijd en niet op basis van locatie".

Vooruitzichten

"Tijdens de weken 18 en 19 oftewel van 3 tot 15 mei wordt in Gooik een levering van +/- 5500 en in Dilbeek één van +/- 5700 dosissen verwacht wat de vaccinatiegraad een flinke boost gaat geven. 

Een nieuwe beslissing vanuit de overheid houdt in dat zwangere vrouwen zich vanaf 4 mei aan de prioritaire lijst kunnen laten toevoegen. Hun vaccinatie is heel belangrijk omdat de ziekte negatieve gevolgen kan hebben op de vrucht en soms kan leiden tot vroegtijdige bevalling. Via hun huisarts kunnen ook zij nu vragen om hen in te schrijven op de prioritaire lijst in de vaccinatiecampagne. Voor hen zal dan een vaccin van Pfizer voorbehouden worden.

Ook in de pijplijn zit het vaccin van Johnson & Johnson. Dat heeft als voordeel dat het al voldoende bescherming biedt na één prik. Daarom zullen wij van dit vaccin in eerste instantie gebruik maken om mensen in te enten die zich niet naar het vaccinatiecentrum kunnen verplaatsen en aan bepaalde collectiviteiten.

Ook nog even herhalen dat er zowel in Gooik als in Dilbeek gewerkt wordt met eigen en autonome reservelijsten. De EersteLijnsZone (ELZ) Pajottenland die de vaccinatiecentra van Gooik en Dilbeek/Ternat coördineert lanceerde immers vorige maand al een reservelijst. Daar schreven zo’n 13.000 inwoners verspreid over beide vaccinatiecentra zich op in. Ook dient te worden vermeld dat de vaccinatiebereidheid bij de 65+ bevolking in het Pajottenland heel hoog ligt", aldus de populatiemanager.

De Vaccinatieweek

De week van 26 april tot 2 mei 2021 werd op initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uitgeroepen tot ‘de Vaccinatieweek’. Nu in zoveel landen de vaccinatie tegen COVID-19 op volle snelheid begint te komen zal editie 2021, de 16de in de rij, de geschiedenis ingaan als een meer dan bijzondere editie. De uitbraak van het nieuwe coronavirus heeft iedereen nog eens doen beseffen hoe belangrijk vaccinatie kan zijn en is”.

Pittig detail

In het vaccinatiecentrum Koornmolen kreeg Odile Kraghmann uit Lennik vandaag haar eerste coronaprik. Zij kreeg er van burgemeester Michel Doomst meteen een kleurrijk boeket bloemen bij. Niet alleen omdat zij zich kranig gedroeg maar vooral omdat zij als 101-jarige de - tot nu - oudste bezoeker aan het centrum is.

Information in other languages
Informations en d’autres langues

https://www.laatjevaccineren.be/uitnodigingsbrief-covid-19-vaccinatie-in-andere-talen
https://integratie-inburgering.be/nl/corona-meertalige-info  

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 apr 2021
Godelieve Deschuyffeleer
© Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 23 mei 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 22 mei 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 17 mei 2022

archief