BEVER – De tuttenboom kreeg een nieuwe plaats op het petanqueplein

C21 Css

BEVER – De tuttenboom kreeg een nieuwe plaats op het petanqueplein

Tuttenboom_bever_nieuwe_plaats
BEVER – De tuttenboom kreeg een nieuwe plaats op het petanqueplein - © Deschuyffeleer
 

Het is belangrijk om op het juiste moment en met de juiste voorbereiding het gebruik van tutjes bij kinderen af te bouwen en daar wil ook Bever met zijn tuttenboom een hulpbron bij zijn. Vanaf nu is er aan het petanqueplein dan ook een nieuwe ‘tuttenboom’. Delegaties van het gemeentebestuur (eerste schepen Kristof Cattie) , van het Huis van het Kind Pajottenland (Annelore Pappaert) en van de lokale afdeling van de Gezinsbond (Patrick Capiau) maakten er een ‘plechtige inhuldiging’ van.

Kinderen kunnen soms geen afscheid nemen van hun fopspeen. De tuttenboom kan wel de oplossing zijn. De oorsprong van de tuttenboom situeert zich in Denemarken en Zweden. In deze landen is het al bijna honderd jaar een algemeen gebruik. In die landen is het zelfs traditie om tutje ‘aan de wilgen te hangen’ op de dag dat het kind drie jaar wordt. ‘Dan ben je groot en heb je zo’n ding toch niet meer nodig’ is daarbij dan de achterliggende gedachte met ook een nadruk op de risico’s die bij langdurig gebruik van de fopspeen om de hoek komen kijken zoals scheefgroei van tanden, gebits- en kaakproblemen en zelfs een slechte of verkeerde ontwikkeling van de spraak. Tandartsen en logopedisten zijn dan ook grote pleitbezorgers van het vroegtijdig afscheid nemen van de tut.

Wie in Bever zijn tutje in de tuttenboom hangt en er een foto van doorstuurt via info@huisvanhetkindpajottenland.be  of een berichtje stuurt via deze facebookpagina krijgt een cadeautje. Het petanqueplein is gelegen in het centrum vlak achter de gebouwen van de buitenschoolse kinderopvang ‘t Sterretje

Ook in de naburige gemeenten zijn ‘tuttenbomen’ te vinden. In Gooik, in de geboorteboomgaard in domein Paddenbroek, in Herne, in de tuin van het Dominicanessenklooster, in Pepingen, in de geboorteboomgaard langs de Steenweg op Elingen, in Galmaarden, in de tuin van het Baljuwhuis en in Lennik, in de geboorteboomgaard aan WCD Den Bleek.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 mei 2021
Godelieve Deschuyffeleer
© Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 23 mei 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 22 mei 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 17 mei 2022

archief