BEVER – Studenten welkom in blokspot in de St-Gereonkerk

C21 Css

BEVER – Studenten welkom in blokspot in de St-Gereonkerk

1_blokspot_kerk_akrenbos_2021__3_
BEVER – Studenten welkom in blokspot in de St-Gereonkerk - Nele Allert, Stephane Leybaert, Jean-Luc Delbaer, Kristof Cattie, Dirk Willem, An Schoemans, Pastoor Meskens, Paul Maesfrancx, Willy Deville en afw Julienne David - © Deschuyffeleer
 
Blokspot_kerk_akrenbos_2021__1_
BEVER – Studenten welkom in blokspot in de St-Gereonkerk - Burgemeester Dirk Willem - © Deschuyffeleer
 
Blokspot_kerk_akrenbos_2021__2_
BEVER – Studenten welkom in blokspot in de St-Gereonkerk - Federatiepastoor Kris Meskens - © Deschuyffeleer
 
Blokspot_kerk_akrenbos_2021__4_
BEVER – Studenten welkom in blokspot in de St-Gereonkerk - © Deschuyffeleer
 
Blokspot_kerk_akrenbos_2021__5_
BEVER – Studenten welkom in blokspot in de St-Gereonkerk - © Deschuyffeleer
 
Blokspot_kerk_akrenbos_2021__6_
BEVER – Studenten welkom in blokspot in de St-Gereonkerk - © Deschuyffeleer
 

Het was in 2017 dat het project ‘Blokspot’ her en der van start ging. In navolging van veel buurgemeenten heeft nu ook Bever beslist een locatie in te richten en ter beschikking te stellen van zijn studerende jeugd om er in optimale omstandigheden te kunnen ‘blokken’. Dit eerste initiatief gaat door van 13 mei tot en met 30 juni  in de Sint-Gereonkerk  op Akrenbos.

Alle troeven

In de Sint-Gereonkerk is het voor ‘blokkers’ allemaal te vinden: een rustige omgeving, een koele plaats, een studieplek met alleen het allernoodzakelijke, een gevoel van samenhorigheid, geen stressmomenten, geen afleiding, bijwijlen een schouderklopje van een lotgenoot en niet in het allerminst een mooie natuurlijke omgeving die tijdens de onontbeerlijke pauzes toelaat zich mentaal opnieuw volledig op te laden.

Het gemeentebestuur zorgt er voor dat alles coronaproof verloopt. Zo is vooraf inschrijven verplicht om snel contacttracing in kunnen inschakelen indien nodig. Dat kan via de Facebookpagina ‘Blokspot Bever’. Er is plaats voor 18 studenten.

Aan de inkom is handgel voorzien en er ligt een aanwezigheidsregister. De studeertafels staan ruim genoeg uit elkaar. Elke ochtend worden de tafels en stoelen ontsmet. Ook het sanitair, dat vorige maand volledig werd vernieuwd, wordt elke ochtend gepoetst. Studenten wordt wel gevraagd een mondmasker te dragen.

Polyvalente functie

Met het project ‘Blokspot St-Gereon’ vangt Bever overigens twee vliegen in één klap. Naast een dienstbetoon aan de studenten is het ook een opportuniteit om dit prachtig historisch gebouw dat (te) vaak leegstaat een daadwerkelijke functie te geven.

Het gemeentebestuur en de kerkraad van Akrenbos hebben dan ook samen beslist de Sint-Gereonkerk van Akrenbos een nieuwe impuls te geven. Zo is het de intentie dat er binnenkort naast erediensten ook andere activiteiten zouden kunnen plaatsvinden.

Kerkraad is enthousiast

Pastoor Kris Meskens: “ Ook de kerkraad is het blokspotinitiatief hier op Akrenbos gunstig gezind. Wij leven in een wereld van voortdurende verandering. Nog deze morgen hoorde ik op de radio dat ook de collegiale St-Gertrudiskerk in Nijvel wordt opengesteld voor andere activiteiten dan de traditionele erediensten. De christenheid is aan het verdampen. Dat kan en mag men niet ontkennen. De ‘Kerk’ als instituut bezit veel gebouwen uit het verleden en over de toekomst van dat patrimonium dient grondig te worden nagedacht. Dat die kerkelijke gebouwen met inbegrepen onze dorpskerken nog alleen dienen voor een homeopathische groep uit de bevolking weegt niet op tegen de kost en uitgaven die hun instandhouding noodzaakt. Ook in Bever is daaromtrent een schoolvoorbeeld te vinden. En ook voor het parochielokaal werd geopteerd voor verkoop omdat de kosten niet opwegen tegenover de baten.

Ik kan mij dus hier perfect vinden in de samenwerking tussen enerzijds de kerkraad van Akrenbos en anderzijds de gemeente Bever. Het spreekt vanzelf dat de kerk in eerste instantie een gebouw is dat openstaat voor erediensten en dat de andere activiteiten dienen te passen binnen het kader van het gebouw met respect voor de intrinsieke religieuze waarden van de kerk. In die context kan ik meedelen dat St-Gereonkerk eerlang nog gaat genieten van een nieuwe verwarming en dat ze ook heel binnenkort gaat voorzien worden van een glazen scheidingswand zodat ook deze parochiekerk zal behoren tot het netwerk van Open Kerken. Door de toegankelijkheid buiten de uren van de eredienst te vergroten komt de kerkraad ook tegemoet aan de verzuchtingen van de wandelaar of de toevallige passant. Een parochiekerk als een ruimte die openstaat voor iedereen wordt zo terug in ere hersteld”.

Vanaf nu donderdag 13 mei tot en met woensdag 30 juni 2021 is blokspot St-Gereon (Akrenbos 64, 1547 Bever) ALLE dagen toegankelijk van 8u30 tot 20u30.  Speciaal voor het comfort van de studenten werd ook de wifi vernieuwd en versterkt.

Info: An Schoemans via jeugddienst.bever@gmail.com  of 054/51.70.89. Zij wordt bijgestaan door studente Nele Allert die zich ook gaat bekommeren over de Facebookpagina 'Blokspot  Bever

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 mei 2021
Godelieve Deschuyffeleer
© Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 23 mei 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 22 mei 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 17 mei 2022

archief