BEVER – De Zorgcarrousel - Parel van Bever - nu op Booking.com

C21

BEVER – De Zorgcarrousel - Parel van Bever - nu op Booking.com

Zorgcarrousel_op_booking-com
BEVER – De Zorgcarrousel - Parel van Bever - nu op Booking.com - © Deschuyffeleer
 

Thuisverplegers en zaakvoerders Rudi Geuens en Jan Van Eeckhoudt van de zorginstelling bv De Carrousel in Pontembeek hebben vele vragen en weinig antwoorden bij de afloop van het onderzoek van het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid na een melding van het OCMW van Bever “voor het opvangen van bejaarden onder de benaming ‘hoevetoerisme’en dat mogelijks een illegaal groeperen van assistentiewoningen of een woonzorgcentrum is”. De Zorgcarrousel was wel in het bezit van een erkenning van Toerisme Vlaanderen.

Hoe dan ook is het resultaat dat uiterlijk eind volgende maand al hun gasten de zorginstelling dienen te verlaten. De keuze van die gasten is daarbij wel heel beperkt : ofwel naar huis ofwel naar een rusthuis. Omdat ze het vechten tegen windmolens moe zijn en ook omdat het leven niet stopt als men een vijftiger is zijn Rudi en Jan thans druk in de weer om hun Zorgcarrousel op Pontembeek onder de nieuwe vlag van 'Parel van Bever' met veel gedrevenheid en enthousiasme een nieuwe boost te bezorgen. "Dan maar geen Zorgcarrousel meer maar wel vakantieboerderij Parel van Bever waarbij én vakantie én boerderij perfect mekaar aanvullen".

Dat de levensweg van De Zorgcarrousel niet over rozen liep en, niettegenstaande zijn lovenswaardige doelstelling slechts een tiental jaren kon groeien en bloeien, is volgens de beide initiatiefnemers en uitbaters een kwestie van ‘kleinzielige keukenpolitiek’.

In de gegeven omstandigheden dient de omschrijving van de bedrijvigheid van De Zorgcarrousel dan ook in de verleden tijd te worden geschreven. De Zorgcarrousel was een tijdelijke thuishaven voor zorgbehoevende personen. Het waren de zelfstandige verplegers Rudi en Jan die er samen met een professioneel team voor zorgden dat er een achttal logés konden genieten van een vernieuwende benadering rond een tijdelijke opvang. Dat alles gebeurde er in een uitermate ongedwongen landelijke en familiale sfeer.“Wij mikten op het opvangen van personen waarvan de omgeving er even op uit wil of even op adem wou komen”, zegt Rudy Geuens.  “Ook personen die uit het ziekenhuis ontslagen werden maar nog bijzondere zorgen behoefden waren welkom”.

Betwisting

Voorwerp van het geschil is dat het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid de Zorgcarrousel aan de hand van inspecties thans beschouwt als een illegaal woonzorgcentrum terwijl De Zorgcarrousel aan de hand van erkenningen en goedkeuringen van Toerisme Vlaanderen en de ministeriële diensten Omgeving het bijkomend verplegen van hulpbehoevende personen ziet als een wettelijk toegelaten verlengstuk van zijn hoevetoerisme. Nog in 2018 zei de toenmalige Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten tijdens een bezoek aan de Zorgcarrousel : “Ik zie hier een uitzonderlijk geslaagd, innovatief concept met een visie naar de toekomst en waarbij ‘zorg’ en ‘toerisme’ hand in hand gaan”.

Rudi Geuens: “Gezien ik als onafhankelijk gemeenteraadslid er voor bekend sta als iemand die ook in de gemeenteraad recht-toe-recht-aan niet schuwt kon ik er van uit gaan dat dit mij geen politieke vriendjes ging opleveren. Maar dat sommige – mijn fatsoen weerhoudt mij namen te noemen – uit datzelfde lokaal bestuur er ook nog eens mijn huwelijk met Jan er bij sleuren en door het slijk halen, dat zit mij bijzonder hoog. Over het wie er aan de grondslag lag van het getouwtrek met ontelbare controles, klachten, aantijgingen, intimidatie, hoorzittingen, inspecties tot visitaties – zeg maar huiszoekingen – toe,  had ik slechts een vermoeden. Dat vermoeden werd mij evenwel bij de laatste ‘visitatie’ door inspecteurs van Zorg en Gezondheid, daartoe gemachtigd door de politierechtbank Halle duidelijk. Op de machtiging die mij werd voorgehouden stond te lezen dat het verzoekschrift tot visitatie werd gemotveerd als : ‘Begin 2021 is er een melding binnengekomen van het OCMW van Bever over De Zorgcarrousel. Dit is een voorziening die bejaarden opvangt onder de naam van ‘hoevetoerisme’ en door het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid als een niet erkende voorziening wordt gecategoriseerd’.

Gezien wij vanuit datzelfde OCMW nooit eerder werden aangesproken of aangeschreven over mankementen in onze bedrijfsvoering stelde ik dan ook aan de leidinggevenden van het lokaal bestuur zelf de vraag over het waarom van die geniepige aanpak en tegenwerking. Het antwoord dat ik  telkens kreeg was:  ik weet daar niets van of ik heb daar niets mee te maken. En toch is er iemand die rondloopt met de - in onze ogen nodeloze  - sluiting van De Zorgcarrousel op zijn/haar geweten. Mijn partner, ikzelf en samen met ons vele Bevernaren vragen zich dan ook af wat er mis was met De Zorgcarrousel en waarom de feedback van ontelbare tevreden logés door de indiener(s) van de klacht van de tafel geveegd wordt als larie en apekool. Ook niet te vergeten dat De Zorgcarrousel de werkgever was voor 3 bedienden en in onderaanneming ook voor 3 zelfstandige verpleegkundigen en dat De Carrousel eveneens een bron van inkomen schiep voor de lokale handelaars en toeleveranciers. Mettertijd hoop ik dat het gezegde ‘alles komt uit al moesten de kraaien het uitbrengen’ wel degelijk stoelt op een grond van waarheid”.

Parel van Bever op Booking.com

Bij de pakken blijven zitten biedt evenwel geen toekomst. Rudi en Jan, die beroepshalve al ettelijke jaren hun sporen hebben verdiend als gespecialiseerd thuisverplegingsteam, blijven zich dan ook verder dagelijks inzetten om hun hulpbeoefend cliënteel met de best mogelijke zorg en verpleging te omringen.

In de schoot van De Zorgcarrousel besloten Rudi en Jan echter het geweer van schouder te veranderen. Daar waar het accent vroeger lag op een verblijf van zorgbehoevende logés wordt het accent voortaan gelegd op het aanbieden van kamergerelateerd logies aan personen die oog hebben voor kleinschalig en duurzaam toerisme op het platteland.  Met het bijvoegsel van ‘Parel van Bever’ wordt De Zorgcarrousel thans mee opgenomen op de site Booking.com. Dit is één van  's werelds grootste e-commercebedrijven voor reizen over de hele wereld met een vrije en makkelijke toegang voor iedereen.

“Met ons aanbod spelen we graag in op de vraag van toeristen die zich aangetrokken voelen door de boerenbuiten met zijn ongekend veel natuurlijke rijkdommen, verrassingen en attractiepolen. Ook de troeven van het gevarieerd Bevers landschap, de gezonde buitenlucht, zijn rustgevend karakter, zijn ligging op de taalgrens evenals zijn uitgebreid netwerk aan wandel-, fiets, scouters- en andere routes worden hierbij ten volle uitgespeeld. Ook in het Pajottenland tekent zich immers een opwaartse trend af als het gaat over verbreding en diversificatie van het vakantieaanbod, een trein die wij ook in Bever van een bijkomende stopplaats willen voorzien. Het is de bedoeling mettertijd zo’n 3 of 4 kamers in aanbod te hebben op Booking.com. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 feb 2022
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief