BEVER – Voetweg 100 wordt eindelijk onder handen genomen

C21

BEVER – Voetweg 100 wordt eindelijk onder handen genomen

Dsc03278
BEVER – Voetweg 100 wordt eindelijk onder handen genomen - © Deschuyffeleer
 
Voetweg_100_ep
BEVER – Voetweg 100 wordt eindelijk onder handen genomen - © Deschuyffeleer
 
Dsc03234
BEVER – Voetweg 100 wordt eindelijk onder handen genomen - © Deschuyffeleer
 
Dsc_3299
BEVER – Voetweg 100 wordt eindelijk onder handen genomen - foto ingezonden
 

Na aanhoudend aandringen heeft gemeenteraadslid Yvo Reygaerts uiteindelijk toch weten te bedingen dat het lokaal bestuur een eerder toegezegde bijeenkomst met alle aangelande eigenaars en pachters heeft georganiseerd voor het opnieuw toegankelijk maken van voetweg 100 in het centrum. De coronaperikelen zorgden daarbij wel voor enige vertraging. Maar nu blijkt er toch vooruitgang te worden gemaakt in dat dossier dat al jarenlang aansleept.

Tien jaar geleden ijverde de toenmalige Milieuadviesraad al om de voetweg 100 (900m) terug bruikbaar te maken. Die voetweg is 1,5m breed en loopt tussen de school in Kerkhove en de zuidelijke Pontembeek langsheen de voetbalterreinen tot aan De Zorgcarrousel. Alle eigenaars en pachters langsheen het tracé werden toen ook al aangeschreven om hun medewerking te verlenen.

Representatieve voetwegen

“Bever telt nog vele officieel in de Buurtwegenatlas geregistreerde voetwegen die in de loop der jaren evenwel ofwel zijn ingepalmd door de landbouw, ofwel werden bebouwd, ofwel gewoonweg in de vergeethoek zijn geraakt”, vertelt raadslid Yvo Reygaerts. “Veel inwoners stellen zich bij het verkennen van onze gemeente vragen omdat zij met regelmaat klem komen te zitten bij een prikkeldraad, een gracht of een bebouwde akker. Al jaren zet ik mij als raadslid van Open voor de Mens in voor een meer rigoureus trage-wegen-beleid waarbij voetweg 100 telkens mijn bijzondere aandacht kreeg. Dat betekent absoluut niet dat ALLE in onbruik geraakte wegeltjes nu terug een nieuw leven moeten gaan leiden. Representatieve voetwegen terug toegankelijk maken voor wandelaars en fietsers kan ook wel meer veilige routes voor de zwakke weggebruikers creëren. Ook hogere overheden sporen de gemeentebesturen reeds lang aan werk te maken van een uitgekiend trage-wegen-beleid en doen dit via alle mogelijke vormen van ondersteuning. Ook Bever zou hier meer oog moeten voor hebben”.

Constructief

Niettegenstaande de gemeenteraadsleden bij vergissing niet werden uitgenodigd werd de bijeenkomst toch nog druk bijgewoond. Uit de constructieve gesprekken valt te noteren dat in sé voetweg 100 nooit werd afgeschaft maar dat hij er op zijn minst gezegd heel ‘gebruiksonvriendelijk’ bij ligt. Bleek dat vooral landbouwers zich vragen stellen bij de ingesteldheid van de wandelaars. Voor hen behoort een ‘ja’ tot de mogelijkheden maar hebben zij hun bedenkingen bij het respect dat de gebruikers moeten opbrengen voor de gewassen en of zij zich zullen houden aan het tracé. Ook drongen zij aan om het gebruik te verbieden aan al dan niet bereden paarden en gemotoriseerde voertuigen met op kop de luidruchtige en niets ontziende quads.

Ook de eigenaars van de huizenrij in Freest zagen het niet zitten dat er pal achter hun woning veel passage zou komen. Hier werd de oplossing geopperd dat het oorspronkelijk tracé zou voorzien worden van een lus zo dat de voetweg over een kleine afstand zou gebruik maken van het wegentracé in Freest gelegen vóór de woningen.

En vanuit het lokaal bestuur werd ten slotte toegezegd de bestaande gracht te voorzien van een brug en ook in te staan voor de gebruikelijke en adequate bewijzering. Het bestuur informeert zich overigens nog verder of voetweg 100 al dan niet ook toegankelijk zal gesteld worden voor fietsers.

Samen inwandelen

Raadslid Yvo Reygaerts is alleszins tevreden met de gang van zaken en voorziet de  mogelijke heringebruikname voor heel binnenkort: “Als het zover is zullen we onze inwoners er zeker over inlichten en hen uitnodigen voetweg 100 samen in te wandelen”.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 mrt 2022
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief