BEVER maakt zich opnieuw enthousiast op voor zijn dorpsfeesten

C21

BEVER maakt zich opnieuw enthousiast op voor zijn dorpsfeesten

Dorpsfeesten_bever_2022
BEVER maakt zich opnieuw enthousiast op voor zijn dorpsfeesten - Affiche
 

Tijdens het weekend van zaterdag 20 en zondag 21 augustus wordt het opnieuw bijzonder druk in de dorpskom van Bever. Dan pakken een feestcomité en een ganse rits raden en verenigingen met de steun van het gemeentebestuur – na een gedongen rustperiode van twee jaar-  terug uit met de jaarlijkse Dorpsfeesten. Alle activiteiten gaan zoals steeds door in het centrum van de gemeente maar het accent wordt voor de meeste onderdelen wel verlegd naar de feestzaal Plosje 10, het aanpalend voetbalveld en de sportzaal Ter Plasbeek. De ‘Dorpsfeesten’ blijven hun benaming trouw. Het waren en blijven ‘feesten’ met pret en verzet voor gans het ‘dorp’ en met klemtonen op het rijk verenigingsleven, de  kinderen, de jeugd, de sportievelingen, de levensgenieters, de amateurs van folklore, …..

Nieuw is wel dat niet langer de Plaats fungeert als decor maar wel de gemeentelijke feestzaal Plosje 10 en zijn omgeving en dit naar een idee van schepen voor feestelijkheden Dirk Willem. “De nieuwe locatie levert heel wat voordelen op”, geeft hij aan. “Naast de voordelen op het gebied van veiligheid wordt ook het werk vergemakkelijkt van de medewerkers die instaan voor het eetfestijn en van de gemeentelijke werklieden die instaan voor het inrichten van de feestzone. Bovendien kan er door het gebruik van de installaties van de feestzaal ook personeel uitgespaard worden temeer daar enkele verenigingen hadden laten weten niet meer met zo veel leden hun medewerking te kunnen verlenen”.

De Chiro maakt van de gelegenheid ook graag gebruik om reeds op de voorafgaande vrijdagavond uit te pakken met een openluchtfuif waarbij het idee van de klassieke vroegere schuimparty wordt verlaten.        

Zaterdag

Om 16u wordt het spektakelrijk Bevers wielercriterium op gang geschoten. De uitgenodigde deelnemers krijgen 15 ronden van 2,8 km voor de wielen geschoven en strijden dan voor de verschillende ereprijzen. De wedstrijd wordt verreden op een gesloten omloop. Het is wielerclub Den Bidon die borg staat voor het goed verloop. ’s Avonds loopt dan het eerste deel van het overheerlijk eetfestijn met keuze uit mosselen, BBQ of de alom geprezen côte à l’os. Voor de deelnemers aan het eetfestijn wordt dit jaar ruimte voorzien op het terras van de feestzaal en in de aanpalende tuin die  voor de gelegenheid zullen voorzien worden van stretchtenten. Dat zou het zitcomfort van de bezoekers merkelijk moeten verbeteren. De eerste dag wordt afgesloten met om 22u een optreden van ‘Pure4Fun’ en een grandioze fuif met discobar Explosion. De plaats van afspraak daarvoor is het voetbalveld.

Zondag

Al vroeg ’s morgens is het voor de leden van fietsclub Klimax alle hens aan dek voor hun befaamde MTB-organisatie met als hoogtepunt de doortocht in de steengroeve van Lessen. Al om 8u kan vertrokken worden voor ofwel een familietocht op de weg van 30 km ofwel één van de drie uitgestippelde mountainbikeroutes van 30, 45 of 60 km. Daarbij verkennen de langere afstanden ook nog eens de omgeving van de Bosberg en van de Muur van Geraardsbergen.

Terwijl de fietsliefhebbers zich uitleven komen ook de petanquespelers aan hun trekken.  Op het gemeentelijk petanqueplein achter het kinderdagverblijf ’t Sterretje worden daar dan vanaf 8u30 aperitiefspelen gehouden en zorgen de boules- en de cochonnets-gooiers voor de nodige ambiance. De inschrijving voor het triplette-toernooi is gratis.

Tijdens de dorpsfeesten kan ook geflaneerd en gekocht worden op de ‘Dorpsmarkt’. Van 9 u tot 15 u wordt de sportzaal Ter Plasbeek aan het voetbalveld het decor voor een bezoek aan stands met brocante en/of artisanale en nieuwe producten. Er zijn nog standplaatsen beschikbaar. Info bij  Christele Piecq 0495/433848.

Om 10u30 is het lokaal bestuur de gastheer voor de nieuwe inwoners. Die worden in eerste instantie onthaald op een brok informatie die hun integratie in het gemeentelijk bestel kan dienen. Na het officieel gedeelte worden zij getrakteerd op een deelname aan de dorpsfeesten en een drink aan de  stand aan het petanqueplein.

Van 12 tot 15u worden de tafels terug gedekt in Plosje 10 voor deel 2 van het eetfestijn. In diezelfde tijdspanne wordt Bever-centrum ook de plaats van afspraak voor het ‘kortste vogelpik-toernooi’ ter wereld. Een evenement waarbij zowel kinderen als volwassenen de kans krijgen om met één pijl in de roos een prijs te winnen. Gezien dit ‘wereldgebeuren’ stoelt op een hersenspinsel van de voorzitter van de cultuurraad Thierry Van Vreckem zijn suspens, originaliteit en hilariteit nooit ver weg te denken.

Vanaf de middag volgen de attracties elkaar op. Op de middag  komt ook de muziekliefhebber aan zijn trekken. Daarvoor zorgt de Koninklijke Fanfare Sint-Pieters-Herleving uit Sint-Pieters-Kapelle. Wie wil kan zich uitleven op de klimmuur. Om 15 is het dance en fun met Just2Dance en om 16u wordt het podium ingepalmd door de dansers van Camargo. Vanaf 17u30 kan men zich ook tegoed doen aan de pizzastand.

Kiekenpotenworp

Ook deze keer worden de Dorpsfeesten afgesloten met een portie muziek, dans en de kiekenpotenworp. Vanaf 19 u tekenen de Friends Collection en de discobar Explosion voor de muziek. Het orgelpunt ’s avonds blijft weggelegd voor de kiekenpotenworp van De Makrallen. Wie het kleinste dorp van het Pajottenland binnenrijdt wordt onmiddellijk gecharmeerd door het standbeeld van heks Marie Catier, één van de twee vrouwen die volgens de legende vele jaren terug in Bever werd veroordeeld wegens hekserij. Het is sedert 1992 dat de plaatselijke heksenvereniging De Makrallen steevast de  dorpsfeesten afsluit met de Gouden Kiekenpootworp. Daarbij trachten de aanwezigen de genummerde gegooide kiekenpoten in de vlucht te grabbelen. Bij het inleveren van de opgevangen poten worden prijzen uitgedeeld. De helft  van de kiekenpoten zijn goed voor een dankbonnetje en de overige helft geeft recht op een naturaprijs.

De feesten zijn mogelijk door de medewerking van: het lokaal bestuur, het Gemeentelijk Feestcomité, de Jeugdraad, de Sportraad, de Cultuurraad, de Chiro, het Schoolpersoneel, VZW Kik, de Sint-Elooisvrienden, de Makrallen, Klimax MTB, FERM Bever, ’t Sterretje, FERM Akrenbos, de Bloedgevers, Camargo, de Beiverse Marcheurs, de Petanquevrienden, den Bidon, de Vrienden van de Molen, Just2Dance en een aantal sponsors.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 aug 2022
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 16 sep 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 16 sep 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 16 sep 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys / Marc Colpaert | 07 sep 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 29 aug 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 22 aug 2022

archief