EDINGEN – Roemrijke processie van St-Jean doorkruist het stadscentrum

C21

EDINGEN – Roemrijke processie van St-Jean doorkruist het stadscentrum

Processie_archief_2019
EDINGEN – Roemrijke processie van St-Jean doorkruist het stadscentrum - © Deschuyffeleer
 

Morgen zondag 25 juni trekt opnieuw de roemrijke processie van St-Jan-de-Doper (Procession de Saint-Jean), de patroonheilige van de stad, doorheen de straten in het centrum.  Zoals de traditie het wil zijn het dan de jachthoornblazers van ‘Les Echos du Miroir’ die de opmerkelijke kerkelijke stoet voorafgaan. Gewoontegetrouw wordt  gans Edingen dan voor die grootse gelegenheid rijkelijk bebloemd en bevlagd. En op het parcours staan ook steeds honderden kijklustigen en bewonderaars van dit wonderlijk immaterieel erfgoed.

In het verleden, en dit grotendeels dankzij de religieuzen en kloosterorden, waren er in Edingen wel meer dan tien processies. Jammer genoeg hebben er veel de tand des tijds niet overleefd. Ook de processie van Sint-Jean ging een paar decennia geleden een stille dood tegemoet. Dat de processie thans in al haar glorie is hersteld is te danken aan de vele vrijwilligers en verenigingen die zich in een comité groepeerden en zich nu toch al ettelijke jaren telkens hardnekkig inzetten om de processie terug een verdiende ereplaats in het kermisgebeuren te bezorgen. Dat organisatiecomité wordt nu voorgezeten door Paul Vanderroost.

Met een deelname van zo’n 500  figuranten verdeeld over een klein 40-tal groepen is de processie dan ook één van de toppers in de reeks belangrijke jaarlijkse gebeurtenissen die in de stad hun beslag krijgen.

Op haar parcours met vertrek (9u45) en aankomst in de St-Niklaaskerk doet de processie 18 verschillende straten en pleinen aan. 

Die dag zij de rue de la Fontaine, rue du Béguinage, Place d’Angleterre, rue d’Hoves, Maison de repos, rue H. Delplanche, rue du Mont, rue Montgomery, rue de Nazareth,  rue d’Argent, rue d’Hérinnes, rue de Bruxelles, avenue Reine Astrid, rue de Sambre, rue de l’Yser, rue du Doyen, rue de Nazareth, rue Montgomery en de Parvis de l’église te vermijden voor alle verkeer.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 jun 2023
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 23 jun 2024
Marc Colpaert | 10 jun 2024
Marc Colpaert | 05 jun 2024

archief