BEVER – De Gele Doos nu ook beschikbaar gesteld voor 70-plussers

C21

BEVER – De Gele Doos nu ook beschikbaar gesteld voor 70-plussers

Gle_doos_70_plusser___1_
BEVER – De Gele Doos nu ook beschikbaar gesteld voor 70-plussers - © Deschuyffeleer
 
Gele_doos_70_plussers
BEVER – De Gele Doos nu ook beschikbaar gesteld voor 70-plussers - © Deschuyffeleer
 
Gle_doos_70_plusser___2_
BEVER – De Gele Doos nu ook beschikbaar gesteld voor 70-plussers - © Deschuyffeleer
 

Al enige tijd stimuleert de overheid de senioren zo lang als mogelijk in hun eigen vertrouwde omgeving te blijven wonen. Ook in Bever is de trend dan ook dat steeds meer ouderen zelfstandig en vaak alleen blijven wonen. Dat alleen wonen biedt vele voordelen maar gezien hun hoge leeftijd behoren die personen tot de meest kwetsbare inwoners die kunnen te maken krijgen met noodsituaties waarbij snelle een passende medische hulp van levensbelang kan zijn. Bever telt goed 2260 inwoners met meer dan 100 tachtig-plussers waarvan er nog ruim driekwart zelfstandig en autonoom wonen. Die kwamen eerder al in aanmerking voor het kunnen beschikken over ‘De Gele Doos’.

De Gele Doos redt levens

Omdat het voor de hulpverleners er op aankomt een minimum aan tijd te verliezen bij het bieden van medische hulp aan een persoon komt het er op aan onmiddellijk zoveel als mogelijk correcte en betrouwbare informatie over de betrokkene te weten te komen. De Gele Doos biedt daar nu naar oudere personen toe een oplossing voor. In die Gele Doos bevinden zich immers de persoons- en de contactgegevens evenals de medische gegevens die iedere hulpverlener moet toelaten de persoon in nood snel en efficiënt ter hulp te schieten. Zo zitten in de doos alle gegevens over de bewoner(s) die nuttig zijn voor  brandweer, politie en medische hulpverleners in een noodsituatie. Ze wordt bewaard in de koelkast omdat dit een plek is die in ieder huis makkelijk te vinden is voor de hulpdiensten. En door de meegeleverde sticker te plakken op de binnenkant van de voordeur weten de hulpverleners meteen dat er een Gele Doos ter beschikking is.

Wat bevat de Gele Doos?

De Gele Doos bevat documenten met informatie over de medische toestand van de betrokkene en over zijn of haar gebruik van medicatie evenals nuttige informatie in geval van vermissing. Op de contactfiche staan de belangrijkste persoonsgegevens met onder meer ook een kopie van de identiteitskaart, een pasfoto en de mutualiteitsgegevens. De medische fiche dan weer bevat informatie over onder meer de bloedgroep, specifieke medicatie, allergieën, chronische aandoeningen en behandelingen. Er is ook een luik voorzien met een persoonsbeschrijving met typische uiterlijke kenmerken en de sociale achtergrond die heel nuttig kunnen zijn in geval van een vermissing.  Ook andere documenten zoals een samenvatting van het medisch dossier,  een uitgeschreven of uitgeprinte medicatielijst, informatie over vroegtijdige zorgplanning, een kopie van de wilsbeschikking,…. kunnen in de doos terecht.

Els Rijnaers van de gemeentelijke dienst Burgerzaken en ook gelast met de ondersteuning van de gezondheids- en seniorenraad: “Vanuit het lokaal bestuur zijn we heel gelukkig met het opzet van de Gele Doos. Wij zijn dan ook de Eerstelijnszorgzone Pajottenland (Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Roosdaal en Ternat) bijzonder dankbaar om ook in onze gemeente die dienstverlening mogelijk te maken. Via een groepsaankoop kon ook Bever genieten van de betere prijs. De Gele Doos is beslist een project dat zeker alle aandacht verdient omdat het inderdaad mensenlevens kan redden”.

De gemeenten van die Eerstelijnszone voorzagen de verdeling van nagenoeg 4000 Gele Dozen. In Bever ontvingen zo alle thuiswonende 80-plussers weken geleden al een brief waarmee ze hun Gele Doos aan het onthaal van het gemeentehuis konden afhalen of laten bezorgen.

Nu ook voor de 70-plussers

Els Rijnaers: “De verdeling van het eerste contingent aan Gele Dozen loopt langzaam op haar eind. Iedereen heeft ofwel zijn doos thuis ontvangen of is ze komen afhalen. Gezien de doeltreffendheid en de positieve reacties vanwege de inwoners heeft het college van burgemeester en schepenen beslist om een bijbestelling te plaatsen om zo ook die dienstverlening te kunnen uitbreiden naar de 70-plussers. Zij worden verzocht contact op te nemen met de dienst ‘bevolking’ ofwel via mail naar bv@gemeentebever.be ofwel telefonisch op 054/51 70 70 (tijdens kantooruren) om hun Gele Doos voor te behouden en om de verdere ontvangstmodaliteiten te bespreken. Er wordt één Gele Doos voorzien per gezin.

Wat hoort er in de Gele Doos?

Al de documenten zitten samen in één mapje per persoon . Bij een gezin van twee of meerdere personen bevat de Gele Doos dus twee of meerdere mapjes met de documenten apart per persoon. Het is heel belangrijk om de inhoud van de Gele Doos altijd actueel te houden. Via deze link op de website van de gemeente kunnen blanco infofiches gedownload worden.

Wat hoort er NIET in de Gele Doos?

In de Gele Doos stopt men geen medicatie, codes en wachtwoorden en ook geen bankkaarten en rekeningnummers of andere persoonlijke gevoelige informatie en bezittingen.

Tweede Jeugd

Vandaag was Els Rijnaers te gast in zaal Camargo ter gelegenheid van de maandelijkse bijeenkomst van de  Beverse gepensioneerden die zichzelf de naam toebedelen van ‘Tweede Jeugd’. Zij kwam er nog een paar gele Dozen persoonlijk overhandigen.

Het was in 2010 dat Marie-Elise Vanderkelen en een paar kwieke dorpsgenoten zich voorhielden om na het opdoeken van de bond voor gepensioneerden terug leven in de brouwerij te brengen. Zo namen zij en haar ploeg het voortouw en zorgden zij sindsdien voor de oudere generatie iedere tweede dinsdagnamiddag van de maand in Camargo voor een gezellig samenzijn met koffie, een tussendoortje of wat meer  “Bij slecht weer wordt er veel gekaart maar als het zonnetje het  enigszins toelaat zijn ook buitenactiviteiten niet uitgesloten”, geeft Marie-Elise aan. Ook vandaag tekenden die kaarters present. Rond 17u kregen zij dan de versterking van de andere leden want Marie-Claire Beeckmans, Chantal Hugo, Paul Van Laethem en Martine Deschuyteneer stonden er in voor een smakelijke barbecue.

Marie-Elise: “Onze ‘Tweede Jeugd’ telt zo’n zestig leden waarvan er telkens goed 50 op de maandelijkse afspraak aanwezig zijn. Telkens en opnieuw kijken we uit naar die dinsdagnamiddag want er wordt veel verteld, veel gelachen en vooral veel plezier gemaakt. Voor wie een kijkje wil komen nemen is één telefoontje voldoende en voor de rest wordt gezorgd. Ik ben bereikbaar via 0475/25 71 56”.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 jul 2023
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 23 jun 2024
Marc Colpaert | 10 jun 2024
Marc Colpaert | 05 jun 2024

archief