REGIO - In het Pajottenland maken we preventie tof en opmerkelijk met een goed gevuld najaarsaanbod!

C21

REGIO - In het Pajottenland maken we preventie tof en opmerkelijk met een goed gevuld najaarsaanbod!

Leden_beheerscomit___30062023_persbericht_
Leden beheerscomité. Ingezonden foto
 
Het beheerscomité van de intergemeentelijke preventiedienst gezondheid Pajottenland stuurt de preventie acties aan voor onze Pajotse gemeenten.  Vanuit elke gemeente is er een politiek vertegenwoordiger met een stemgerechtigde functie, daarnaast zetelen ook adviserende leden in het beheerscomité.  

Het najaar van 2023 biedt een divers aanbod aan activiteiten en doelgroepen onder leiding van de terreinwerker Bianca Vanreepinghen in samenwerking met het intergemeentelijk gezondheidsplatform Pajottenland. Dit is een platform bestaande uit de 5 ambtenaren gezondheid, de voorzitter van het beheerscomité en een vertegenwoordiger vanuit LOGO Zenneland. 

 
September 2023,  een nieuw schooljaar, met aandacht voor preventie alcohol en drugs en huidkankerpreventie bij jonge kinderen via project zonneslimme scholen 
 
Infoavond drugpreventie Lennik 
De infoavond wordt verzorgd door enkele experten ter zake zoals de federale politie dienst drugs, de lokale politie Pajottenland dienst jeugd en gezin, de regionale preventiewerking CGG Ahasverus. Het lokale bestuur van Lennik zorgt voor de praktische ondersteuning van deze gratis infoavond.      Inschrijven is gratis, maar verplicht. Minderjarigen zijn niet toegelaten op deze infoavond. In samenspraak met de directies van het GO SOL onderwijs en SGI onderwijs en in navolging van drugcontroles op school, willen we de ouders preventief informeren over drugs bij tieners. Naast repressie is er dus ook aandacht voor preventie in het secundair onderwijs. De actie kadert binnen het drugbeleid op school 
 
Zonneslimme scholen
 
Het project van stichting tegen kanker rond "zonneslimme scholen" zal worden uitgerold naar de lagere scholen. Hierbij hebben we specifieke aandacht voor de spelmaterialen in de klas, zonnebescherming bij schooluitstapjes, de sunsmart app die leerkrachten en ouders gratis kunnen downloaden op hun smartphone,... De bedoeling is dat ze dit thema in hun schoolplanning van het schooljaar 2023-2024 inplannen en dat ze kinderen en ouders preventief benaderen. Want jong geleerd is oud gedaan! 
 
https://www.kanker.be/Zonneslimmescholen_materiaal
 
 
 In september en oktober focussen we op geestelijke gezondheid. Oktober is de maand rond borstkanker .
 
Caroussel mentaal welzijn. In samenwerking met Avansa vormingscentrum Halle-Vilvoorde  zetten we in op een caroussel rond psychische kwetsbaarheid met een divers aanbod aan activiteiten zoals stiltewandelingen en infosessies.  In elke gemeente wordt iets georganiseerd. 
Inschrijven kan via de website van Avansa. Plaatsen zijn beperkt. We willen het thema veerKRACHT in de kijker zetten, maar zeker ook de werelddag suïcide op 10 september, aldus Bianca Vanreepinghen. 
 
Spreukenactie
Aan de lokale handelaars zal opnieuw gevraagd worden om positieve spreuken op hun winkelraam te zetten. De gemeenten delen gratis krijtstiften uit en bezorgen onze lokale handelaars een lijstje met mogelijke spreuken. Als mensen voorbij komen , moeten ze vooral een goed gevoel krijgen!
 
 
Lintjescampagne en roze accent gemeenten 
Oktober is ook de maand rond borstkankerpreventie. Daarom ging het Pajottenland in zee met 3 partners: Think Pink, de stichting tegen kanker en de overheid met de BLA BLA BLA campagne.
 
Er zal een roze lintjescampagne (foto) zijn waarbij de lintjes van think pink te koop zullen aangeboden worden aan de balie van de bevolkingsdiensten in het gemeentehuis. Daarnaast zullen affiches, folders ter beschikking worden gesteld van de lokale bevolking. Het is de bedoeling om vrouwen vanaf 50 jaar te sensibiliseren om zich te laten screenen.
 
Ook de huisartsenkring Pajottenland sluit aan bij deze actie. Zij zullen de parelsleutelhanger ontvangen, waardoor de huisarts makkelijker het gesprek met de patiënt kan aangaan. We willen van de gelegenheid gebruik maken om in te zetten op promo rond de gratis kankerlijn. Via 0800/15 802 beantwoorden professionele medewerkers alle vragen over kanker. Mensen kennen vaak deze gratis hulplijn nog niet. Daar willen we verandering in brengen.
 
Dementie is ook mentaal welzijn
In het kader van dementie zal Leen Dendievel een boekvoorstelling komen verzorgen tijdens de seniorenbeurs van Herne op zaterdag 25 november 2023 in de sporthal van Herne.  
Met haar boek 'Georges en Rita' zal ze het thema aansnijden en het thema bespreekbaar maken. Flyer
Daarnaast willen we in het Pajottenland onze dementierugzakken in de kijker zetten.  De gemeenten Herne en Galmaarden investeerden in een aanbod rond materialen die ze ter beschikking stellen via rugzakken. Dit aanbod kwam er in samenspraak met expertisecentrum MEMO. 
De inwoners kunnen de rugzakken uitlenen via de bib van Herne, het sociaal huis Galmaarden, de lagere scholen van Herne, woonzorgcentrum St Felix in Herne. Uitlenen is gratis.
 
 
 
 
 
 
      OVERKOP huis
 
Op 7 september organiseert de preventiedienst een werkbezoek voor professionelen en lokale besturen aan het OVERKOP huis van Halle. Een OVERKOP huis wil ontmoeting stimuleren voor jongeren tussen 12 en 25 jaar. Naast spelactiviteiten kunnen ze er ook laagdrempelig terecht voor een gesprek wanneer ze zich niet goed in hun vel voelen. Ik voelde de nood bij de partners om meer te weten te komen over de werking van OVERKOP, vandaar dit werkbezoek zegt Bianca. In een latere fase zullen we dit misschien ook organiseren voor de bevolking. Inschrijven is gratis maar verplicht. 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 jul 2023
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 23 jun 2024
Marc Colpaert | 10 jun 2024
Marc Colpaert | 05 jun 2024

archief