BEVER – Rosario, Centre Culturel René Magritte en Musée Notre-Dame à la Rose halen Musica Sacra Festival naar LESSEN

C21

BEVER – Rosario, Centre Culturel René Magritte en Musée Notre-Dame à la Rose halen Musica Sacra Festival naar LESSEN

Aankondiging_ep
BEVER – Rosario, Centre Culturel René Magritte en Musée Notre-Dame à la Rose halen Musica Sacra Festival naar LESSEN - © Deschuyffeleer
 

De jaren gaan snel... Rosario - de fel gewaardeerde ontmoetingsplek voor liefhebbers van rust, muziek en cultuur - in het gewezen klooster in het dorpscentrum, bestaat intussen 25 jaar. Het komend weekend wordt het voor de eigenaars  Johan Vriens en Sofie Leconte terug alle hens aan dek want het alom geprezen Musica Sacra Festival is dan, na 8 jaar onderbreking, terug van weggeweest. Door een klaarblijkelijk gebrek aan medewerking vanuit de Beverse gemeenschap vindt de 12de editie evenwel nu plaats op zaterdag 12 en zondag 13 augustus in het Notre-Dame à la Rose-ziekenhuis in Lessen.

Het worden alvast opnieuw twee dagen genieten van muziek, erfgoed, gastronomie en gezelligheid. Musica Sacra 2023 is nu wel een samenwerking tussen Rosario (Bever) & Centre Culturel René Magritte & Musée Notre-Dame à la Rose (Lessen). Uiteraard betreuren Johan en Sofie de gang van zaken waardoor Bever nu verstoken blijft van een hoogstaande culturele organisatie.

Hildegarde Von Bingen en Rûmi

Het festival 2023 brengt een eerbetoon aan Hildegarde Von Bingen (12de eeuw), één van de grootste musici in de westerse geschiedenis en aan Rûmi, de grootse Perzische dichter en muziekliefhebber (13de eeuw). De 12de editie wordt dan ook speciaal opgedragen aan hen temeer daar de 750ste sterfdag van Rûmi dit jaar wordt herdacht. Er wordt muziek gespeeld uit de befaamde Codex van Dendermonde. Een van de twee originele manuscripten van Hildegard Von Bingen bevond zich immers in Dendermonde, de stad waar de Dender zijn reis eindigt.

Met een speciaal voor het Musica Sacra Festival samengestelde bezetting brengen Tristan Driessens, Eugénie De Mey en bevriende musici uit Syrië, Iran en België een concert-creatie waar het samenvloeien van verschillende mystieke tradities centraal staat. Het gewezen ziekenhuis Notre-Dame à la Rose, gesticht in de 13de eeuw, wordt dan ook de ideale plek voor deze muzikale reis die Oost en West samenbrengt.

Gebrek aan medewerking

Na 11 bijzonder succesrijke edities van Musica Sacra moest Rosario 8 jaar terug haast noodgedwongen stoppen met de organisatie. Over het waarom zijn Johan en Sofie niet mals ten aanzien van het Bevers lokaal bestuur: “We hielden ermee op omdat we geen enkele blijk van waardering of medewerking kregen noch van het bestuur noch van de Beverse cultuurraad. Niemand was blijkbaar warm te maken voor een organisatie die Bever nochtans jarenlang op de ‘internationale’ muziekkaart heeft gezet.

Sinds 2015 kregen we elk jaar opnieuw de vraag wanneer er terug een editie van het Musica Sacra Festival in Rosario zou plaatsvinden. Het was voor velen een jaarlijks ritueel. Het voedde de ziel en was een uniek concept en een bijzondere belevenis. Het was dan ook met spijt in het hart dat wij telkens de boot moesten afhouden. Toen Sofie en ik nu de vraag kregen vanuit het cultureel centrum van Lessen en het Gasthuis Onze-Lieve-Vrouw à la Rose of we iets voelden voor een Musica Sacra Festival terug mee op de rails te zetten was ons antwoord een volmondige ‘ja’. Met onze nieuwe partners is het de bedoeling het festival nieuw leven in te blazen en zo voor de bezoekers opnieuw een intense muzikale belevenis mogelijk te maken. Wij zijn dan ook meer dan gelukkig met het succes. De dagformules zijn uitverkocht. Er is enkel nog plaats voor de twee avondconcerten en ook daar gaan we richting volzet.

In een ultieme poging om het Musica Sacra Festival in Bever te kunnen houden werd ook gesolliciteerd naar het gebruik van de kerk voor het slotconcert. Ook die vraag aan de lokale kerkfabriek en de federatiepastoor viel jammer genoeg in dovemansoren. Ook mijn vraag aan het lokaal bestuur om onze privé-tuin te mogen openstellen voor een receptie die dan wel de gebruikelijke 22u zou overschrijden was eenzelfde lot beschoren waar dit nochtans voor andere meer luidruchtige activiteiten wel wordt toegestaan”.

Randinformatie:

Hier alvast wat info
https://www.rosario.be/
https://www.musicasacra.be/
https://www.lessines.be/evenements/festival-musica-sacra
https://auvio.rtbf.be/media/l-agenda-des-festivals-musiq3-l-agenda-des-festivals-3067799 
https://www.facebook.com/events/3133481623627255?ref=newsfeed

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 aug 2023
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 23 jun 2024
Marc Colpaert | 10 jun 2024
Marc Colpaert | 05 jun 2024

archief