REGIO - Is er nog leven na de strips voor komiek Urbanus uit Tollembeek

C21

REGIO - Is er nog leven na de strips voor komiek Urbanus uit Tollembeek

20230812_132604
De vele strips van Urbanus.- Foto Marc Colpaert
 

Urbanus is eind 2022 na het maken van 201 strips gestopt met zijn stripreeks en zo eindigde dan ook één van de kinderdromen van Urbanus, om ooit strips te gaan tekenen. Meer dan twintig jaar geleden, in 2000 kreeg de stripfiguur Urbanus zijn eerste standbeeld in zijn thuishaven Tollembeek.  Wat was het geheim achter dit succes want zijn strips stonden jaren in de top 5 van best verkochte strips in Vlaanderen? "Wat het geheim van ons succes was, wel omdat we een beetje andere en absurdere verhalen maakten dan de collega’s zeker", lachte Urbanus. En wat nu na de strips vroegen wij aan de komiek van Tollembeek? 

Vraag: Urbanus is er nog leven na de strips

Urbanus: Om op uw eerste vraag te antwoorden ‘Is er leven na de strips voor Urbanus?’ Natuurlijk is er leven na de strips, de strips waren altijd één van de bijbaantjes die ik naast mijn belangrijkste taak deed, namelijk liedjes en sketches verzinnen en daar dan mee optreden. Het is wel zo dat er via de strips een paar nieuwe generaties jongeren mij hebben ontdekt. Eenmaal fan van de onnozele strips, waren ze ook wel nieuwsgierig naar mijn andere rotzooi.

Vraag: Wij zijn vandaag enkele maanden verder na uw laatste strip, mis je het maken van  de strips niet?

Urbanus: Ik heb er samen met Willy Linthout over beslist om er mee te stoppen. Hadden we het schrijven van de strips gemist, dan waren we natuurlijk verder gegaan. Na 201 albums vonden we dat we genoeg verhalen verzonnen hadden en hadden we recht om wat minder maandelijkse stress te moeten ondergaan.

Vraag: Bestaat de kans dat je ooit nog verder gaat met de strips of met een andere strip van start gaat?

Urbanus: Mannekes tekenen was altijd al mijn passie in mijn kinderjaren omdat mijn hoofd toen al vol zat met zotte ideetjes. Ik ben 100% voldaan en tevreden met wat ik op dat vlak gedaan heb. Willy Linthout doet nu nog verder met een eigen reeks ‘De Familie Super’ Qua looks ziet het er uit als een Urbanusstrip. Dat komt uiteraard omdat hij dezelfde tekenstijl hanteert en omdat dezelfde inkter en inkleurster hier aan mee werkt. Het is hem van harte gegund als die reeks een beetje goed loopt. Want voor Willy is strips tekenen zijn levenswerk.

Vraag: Heb je vandaag de volledige stripreeks van Urbanus in uw bezit dus 201 strips?

Ik denk wel dat ik nog een aantal exemplaren van de volledige reeks heb. Uiteraard houd ik die nog wat bij voor mijn eigen verzameling en voor mijn kinderen. Of ze echt stripfans zijn is me nog niet opgevallen. Ik vond het verzinnen van scenario’s en gags samen met Willy Linthout altijd plezanter dan het herlezen van de vorige. Eenmaal een script klaar, was ik gefocust op het volgende nummer.  Ik beschouw de Urbanusstrip uiteraard als een mijlpaal in mijn carrière, maar het ging me meer om de creativiteit dan om de ontspanning.

Vraag: Nu de strips gedaan zijn ga je dan terug meer optreden?

Urbanus: Ik denk niet dat ik mij nog in strips ga verdiepen en kan me nu meer focussen op liedjes en sketches verzinnen voor mijn theaterwerk. Mijn show Bis Bis Bis  trekt al volle zalen sinds september 2022 en loopt nog door tot 2024, ook in Nederland. Ik blijf maar bezig. Het zal dus mijn fout zijn als binnenkort iedereen tot zijn 80ste moet blijven werken tot hij op pensioen mag. In Vlaanderen toch, in Wallonië is tot zijn 18de al genoeg. Ik vertelde die grap aan Georges-Louis Bouchez in De Tafel Van 4.(lacht)

Vraag: Mogen wij de zo beroemde en beruchte korte filmpjes die je ooit maakte voor de TV opnieuw verwachten??? Voor velen was dit nationaal erfgoed!

Urbanus: Dat soort filmpjes zoals ‘Wreed accident’ en ‘Wijle zijn de mannen die gaas doen brannen’  zijn van de vorige wereldperiode. Elke jonge gast van tegenwoordig maakt nu elke dag zo’n filmpjes met zijn i Phone om mee uit te pakken op sociale media. Daarom zit er in mijn nummer ‘Influencer’ een zinnetje: ‘Insta Insta Gramme Gramme Gram, ik kan niks maar ik maak veel reclam.’ Als de jeugd zich daar goed bij voelt, geen probleem, het is hun generatie die zich met dit soort entertainment moet amuseren.

Vraag: Staan er nog andere plannen op uw lijstje om u dagen mee vol te maken?

Urbanus: Ik kan me naast mijn artiesten job nog elke dag goed bezig houden met cultuur. Zoals netels en distels maaien. Wandelen met de hond, mijn kiekenkot uitkuisen en interviews geven aan journalisten :o)

 

 

 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 aug 2023
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 23 jun 2024
Marc Colpaert | 10 jun 2024
Marc Colpaert | 05 jun 2024

archief