REGIO - Groen betreurt gemiste kans landschapspark Boerenlandschap Pajottenland

C21

REGIO - Groen betreurt gemiste kans landschapspark Boerenlandschap Pajottenland

Foto_colpaert_natuur_tentoon_bos_2__kopie_
Foto Marc Colpaert
 
De Vlaamse overheid heeft 4 nationale parken en 5 landschapsparken formeel erkend. Ook het landschap van de Vlaamse Ardennen wordt terecht erkend als landschapspark. Onze zusterregio kan daardoor voor minstens 24 jaar rekenen op extra financiële middelen en promotie voor streekeigen natuur, landbouw, erfgoed, cultuur, mobiliteit en toerisme. Het Pajottenland krijgt helaas geen erkenning, niet omdat ons landschap niet in aanmerking komt maar omdat het uitgewerkte aanvraagdossier nooit werd ingediend door enkele betrokken gemeenten met absolute CD&V meerderheden.
Groen Pajottenland blijft het een grote gemiste kans vinden dan de gemeentebesturen van Galmaarden, Gooik en Herne hun steun voor het landschapspark op de valreep ingetrokken hebben (nadien gevolgd door gemeente Lennik en provincie Vlaams-Brabant). Hiermee kon geen aanvraag ingediend worden en missen we in het Pajottenland al minstens 15 miljoen euro investeringen die alle inwoners ten goede zouden komen. Maar het gaat over veel meer geld, want de komende jaren
zal Vlaanderen prioritair investeren in de erkende parken. De besturen van Galmaarden, Gooik en Herne geven nationale politieke thema's, algemeen ongenoegen van de landbouwsector en partijpolitieke profilering blijkbaar voorrang op een dossier
om de eigen regio te versterken. Het niet-indienen van het landschapspark is louter politieke sabotage omwille van korte termijn belangen, met zware financiële gevolgen. Een volledig verkeerde beslissing, volgens Groen Pajottenland, zeker omdat deze gemeenten onder financiële druk staan en daarom willen fuseren.
De kandidatuur van het Pajottenland voor de erkenning als landschapspark wordt nog steeds breed gesteund door heel wat streekverenigingen en inwoners (online petitie met 650 handtekeningen), alsook van de gemeenten Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw en Dilbeek. Groen Pajottenland vraagt om het dossier en de samenwerking de komende jaren verder te versterken om klaar te zijn indien een volgende Vlaamse regering - hopelijk - een nieuwe oproep zou lanceren.
Groen dringt ook aan dat de reeds uitgewerkte documenten (masterplan, actieplan, landschapsbiografie) openbaar gemaakt worden in kader van openbaarheid van bestuur, vermits deze documenten met belastinggeld opgesteld zijn, zodat de ontwikkelde ideeën in alle transparantie gedeeld worden met iedereen en de verantwoordelijken voor niet-indiening hier concreet op aangesproken kunnen worden.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 nov 2023
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 23 jun 2024
Marc Colpaert | 10 jun 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 05 jun 2024
Marc Colpaert | 30 mei 2024

archief