REGIO - Doe mee met de maand zonder alcohol dat heeft alleen maar voordelen

C21

REGIO - Doe mee met de maand zonder alcohol dat heeft alleen maar voordelen

Editie_bever_mineral_maand_preventie_2__kopie_
Bianca maakte het duidelijk.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_bever_mineral_maand_preventie_3__kopie_
Tal van beleidsmensen uit de verschillende gemeenten kwamen naar Bever. Foto Marc Colpaert
 
Editie_bever_mineral_maand_preventie_4__kopie_
Er weren ook enkele speciale brillen aangekocht die aantonen wat alcohol of drugs met een mens doet.- Foto Marc Colpaert
 
Bianca Vanreephingen van de dienst Preventie riep de pers bij mekaar in Plosje 10 in Bever voor meer uitleg te geven over de maand zonder alcohol en om samen met haar te toasten op de start van de campagne tournee minerale.Dit natuurlijk met alcoholvrije drankjes of wat had u nu gedacht, mijn gedacht. De maand zonder alcohol in februari 2024. Daarnaast was het de ideale gelegenheid om eens de aandacht te vestigen op het intergemeentelijk gezondheidsplatform en op de uitleenbare Pompidou prijs materialen. Samen willen ze de lokale bevolking sensibiliseren rond hun alcoholgebruik in het kader van gezonde gemeenten. 
 
 
Deelnemen aan Tournée Minérale is geen oplossing voor wie problemen ervaart met zijn of haar alcoholgebruik, maar eens een maand zonder alcohol kan zeker geen kwaad. Voor sommige mensen is het trouwens elke maand een maand zonder alcohol, maar spijtig genoeg is dit een zeer kleine minderheid. En wist u dat één op de tien deelnemers die deelneemt afvalt tijdens de Tournée Minérale. Geen of minder alcohol drinken, kan een manier zijn om een gezond gewicht te krijgen of te behouden. Alcohol kan namelijk een van de oorzaken van overgewicht zijn. Denk maar aan de beruchte bierbuik. Er zijn verschillende redenen waarom je van alcohol kan bijkomen: alcohol bevat veel calorieën, bijna evenveel als puur vet. Bovendien zitten er ook extra ingrediënten in die calorieën bevatten, zoals suikers.
Tournée Minérale helpt je om je vrijheid te heroveren op het vlak van alcohol. Je bent vrij van een kater met een verloren dag tot gevolg, vrij van sociale druk om te drinken en vrij om tijdens de rest van het jaar op een doordachte manier zelf te bepalen wanneer je wel of niet een glas drinkt.

Cath Luyten is de ambassadeur van tournee minérale in 2024! Cath Luyten trekt de straat op en vraagt mensen naar de effecten van alcohol op hun gezondheid, slaap, seksleven en welbevinden. Kloppen hun beweringen met de werkelijkheid? Schrijf je in op de nieuwsbrief, of volg Tournée Minérale op Facebook of Instagram, en je komt het te weten.

Op je gezondheid 

Bianca Vanreepinghen, intergemeentelijk preventiewerker gezondheid Pajottenland en de gemeenten Bever, Galmaarden, Herne, Lennik en Gooik zetten mee hun schouders onder tournee minérale. In het Pajottenland geven we tijdens de campagnemaand extra aandacht aan de cocktails zonder alcohol en de waters met een smaakje. Online zijn er heel wat lekkere recepten te vinden. Het zou leuk zijn als lokale drankenhandelaars en kruideniers hun alcoholvrij aanbod in de kijker zetten. We merken een duidelijke stijgende trend in de verkoop van alcoholvrije producten, alsook in het aanbod aan mocktails die op de kaart staan bij onze lokale horeca. Dat is zeker een mooie evolutie op vlak van preventie rond alcohol, aldus Bianca Vanreepinghen. 

De komende weken zullen er affiches en stickers verschijnen in het straatbeeld of in onze gemeentelijke gebouwen. Deelnemers kunnen in het gemeentehuis ook een polsbandje komen afhalen. Ga dus de uitdaging aan en drink in februari 2024 geen alcohol. Want ook zonder kan je je perfect amuseren. De actie kadert in onze gezonde gemeenten en zet in op de duurzame ontwikkelingsdoelstelling 3 “Een goede gezondheid en welzijn”. Uitleenbare alcoholbrillen en spelconsole beschikbaar via de intergemeentelijke preventiedienst voor workshops

Dankzij de Europese Pompidou prijs die we met de preventiedienst hebben gewonnen, konden we dit sensibilisatiemateriaal aankopen, zegt de voorzitter van het beheerscomité Jonas De Maeseneer. 

Het aanbod bestaat uit een hele reeks alcoholbrillen, drugbrillen en alcoholbrillen in combinatie met vermoeidheid. Hiermee kunnen leuke workshops in elkaar geknutseld worden om onze lokale bevolking, verenigingen,.. te sensibiliseren rond de gevaren van onder invloed zijn. 

Daarnaast stellen we ook een spelconsole (Playstation 5) met bijhorende game (Gran Turismo) ter beschikking. Je kan dan met een bril op de neus de racegame proberen uit te rijden en de effecten op de baan ervaren. 

Meer info over deze gratis uitleenbare materialen via preventie@pajottenland.be of via 0473/ 88 62 57, Bianca Vanreepinghen. 

Bezorgd over je alcoholgebruik?

Let op: deelnemen aan ‘Tournée Minérale’ is geen oplossing voor wie problemen ervaart met zijn of haar alcoholgebruik. Ben je bezorgd over je alcoholgebruik of dat van iemand rondom jou? Bij De DrugLijn kan je terecht voor een eerste advies op maat. Anoniem, zonder taboe en zonder oordeel. Via alcoholhulp kan je terecht voor online begeleiding of zelfhulp. 

Daarnaast bieden we vanuit de intergemeentelijke preventiedienst gezondheid Pajottenland ook een laagdrempelige, gratis dienstverlening aan voor gebruikers van alcohol of hun omgeving. De preventiewerker zoekt na 1 of meerdere adviesgesprekken, samen met de cliënt of de familie naar een oplossing op maat. Een goede kennis van de sociale kaart, de hulpvoorzieningen rond alcoholverslaving is hierbij van groot belang, zegt preventiewerker Bianca Vanreepinghen. 

Meer info?

Receptjes zijn te vinden via https://www.tourneeminerale.be/nl/tips-en-recepten. Probeer zeker ook de mocktailmixer eens op de website, voor een receptje volledig naar je wensen. Check zeker ook de receptenapp ‘zeker gezond’ van gezond leven of via https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek/dranken/koffie-thee-en-water-met-een-smaakje 

www.druglijn.be 

www.alcoholhulp.be 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 jan 2024
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief