ROOSDAAL / BEVER - Franse plattelandsregio Versailles bezoekt Pajottenland+

C21

ROOSDAAL / BEVER - Franse plattelandsregio Versailles bezoekt Pajottenland+

Editiepajot_roosdaal_bever_versailles_foto__agr__1_
Vanuit Pajottenland+ namen Hugo Vleugels, An Rekkers, Christine Hemerijckx, Jos Huwaert en Lien Standaert deel aan het overleg met ‘Plaine de Versailles’. - Foto Willy Appelmans
 
Editiepajot_roosdaal_bever_versailles_foto__agr
Willy Deville van de Beverse Kaasmakerij leidt de bezoekers rond. - Foto Willy Appelmans
 

Drie afgevaardigden van de Franse regio ‘Plaine de Versailles’ bezochten de Pajottenland+ regio. Het bezoek kadert in de internationale samenwerking tussen plattelandsgebieden met Leaderwerking. De twee gebieden liggen pal naast de grootsteden Brussel en Parijs. Als voorstedelijke plattelandsregio’s denken zij na over een gemeenschappelijk project waar de relatie grootstad-platteland aan bod komt. Behalve deze piste werkt Pajottenland+ ook nog aan een samenwerkingsproject met het andere Leadergebied in Vlaams-Brabant, namelijk het Hageland. 

Voor samenwerking met andere Vlaamse, Waalse of buitenlandse Leadergebieden heeft elk Vlaams Leadergebied een apart budget ter beschikking. Jos Huwaert, coördinator van Pajottenland+: ,,Die samenwerking moet leiden tot acties binnen de deelnemende Leadergebieden. Zo was Pajottenland+ in de vorige Leaderperiode betrokken bij het internationale project PromEUregion. Er werd promotie gevoerd voor tien Leadergebieden en hun streekproducten uit zes verschillende landen. Op de streekbeurs in Lennik en op Pajotternijen waren er producten uit Spanje, Tsjechië, Groot-Hertogdom-Luxemburg, de Antwerpse Kempen en de Oostkantons. Maar er was vooral veel promotie voor de eigen regio en de producten’’.
Nu wenst Pajottenland+ meer te werken naar samenwerkingprojecten die een bredere inhoud hebben dan promotie. ,,Vanuit dat idee ging onze Leadergroep in op een overlegmoment met ‘Plaine de Versailles’. De grootstad biedt kansen voor vermarkting van producten, maar zorgt anderzijds ook voor een dure woningmarkt, om slechts een positief en een heikel punt aan te halen. We hebben deze mensen een halve dag rondgeleid in de regio. Aansluitend volgde de voorstelling van de twee Leadergroepen en werden hun doelstellingen geformuleerd. De komende weken zetten de twee regio’s mogelijke ideeën op papier. De Franse groep brengt ook een overlegbezoek aan plattelandsregio’s naast Milaan, Valencia, Stockholm en Genève. Dit overleg wil nog niet zeggen dat er een effectieve samenwerking zal uit voortvloeien’’, vertelt Huwaert.
In de voormiddag werd vanuit Roosdaal over Gooik en Galmaarden een tocht naar Bever gemaakt. Er volgde een ontvangst op de Beverse Kaasmakerij, met rondleiding en een gesprek over de huidige toestand van de landbouw in de twee regio’s. Ook burgemeester Luc Deneyer schoof voor dit overleg mee aan tafel. Na de terugtocht over Herne en Lennik volgde een overleg met enkele bestuursleden van Pajottenland+.
Hageland-Pajottenland
Sedert deze zomer denken deze beide Vlaams-Brabantse Leadergebieden na over een samenwerkingsproject om de netwerking en dorpswerking in beide regio’s te versterken. Hierbij vormt de ‘jeugd’ een van de doelgroepen waarrond projectideeën worden uitgetekend. De besturen van beide Ledergebieden hebben hierover reeds gezamenlijk overleg gepleegd.

meer info: www.pajottenland.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 okt 2009
Willy Appelmans
Willy Appelmans
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief