Minister Bourgeois beschermt kerk van BEVER

Minister Bourgeois beschermt kerk van BEVER

Editiepajot_kerk_bever_-_deschuyffeleer__8_
Kerk Bever - Foto Deschuyffeleer
 
Collage_kerk_bever_interieur_-_deschuyffeleer
Interieur kerk Bever - Collage Deschuyffeleer
 

Minister Bourgeois heeft zopas in Vlaams-Brabant drie laatclassicistische kerken geklasseerd als beschermd monument. Het gaat om de Sint-Servatiuskerk  in Kampenhout, de Sint-Jan-Evangeliskerk in Blanden en de Sint-Martinuskerk in Bever.

De kerk
De oorspronkelijke gotische kerk werd gesloopt in 1781. Ze werd in 1783 vervangen door een nieuwe kerk in laat-classicistische stijl.met Sint-Martinus als patroonheilige.
De onderste muurgedeelten zijn in breuksteen, gerecupereerd van de oude kerk. Daarboven werd gebouwd in rode baksteen met verwerking van arduin en schaarse zandsteen daterend van het einde van de 18de eeuw. De zoldering, die later werd afgewerkt, draagt het jaartal 1804.  Belangrijk in de kerk is het zware polychroom eiken hoofdaltaar in Renaissancestijl. Het altaar, de houten lambrisering van het koor en de muurbekleding achteraan in de kerk zijn afkomstig van de St-Adriaansabdij uit Geraardsbergen. Na de Franse revolutie werden immers verschillende abdijen en kloosters gesloten door de overheid en werd de inboedel verkocht.
 
In de kerkmuur zijn belangrijke grafstenen ingemetseld, vooral van priesters. Sommige zijn in tweevoud, zowel in het Nederlands als in het Frans. De oudste grafsteen bevindt zich binnen in de kerk, onder het oksaal en herinnert aan een priester, overleden in 1651.
 
De restauratie
“Dat de St-Martinuskerk voortaan geniet van de titel van beschermd monument kan het blazoen van onze dorpskern alleen maar ten goede komen” vertelt burgemeester Luc Deneyer. Toch zijn er  een paar kanttekeningen te plaatsen. “Er werd de laatste dertig jaar in eigen beheer reeds 1 250 000 euro gespendeerd aan de restauratie. Zo kwamen het dak, de plafonnering, de elektriciteit, de schilderwerken, de behandeling van de gevels tegen vocht en het kerkmeubilair reeds aan de beurt.  Nog slechts 10% dient nog gerestaureerd maar hiervoor dienen nu moeilijke en ingewikkelde dossiers ingediend. Bovendien sleept de afhandeling ervan doorgaans lang aan. Alles bij elkaar genomen stelt de erkenning voor Bever niet veel meer voor”.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 dec 2009
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 13 apr 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 08 apr 2021

archief