NINOVE - Het langste schoolbord tegen armoede

NINOVE - Het langste schoolbord tegen armoede

Editiepajot_ingezonden_logo_stad_ninove_

De werkgroep armoede* organiseert jaarlijks een actie in het kader van de internationale dag van verzet tegen armoede, op 17 oktober. Dit jaar kozen ze – zoals voorgesteld door Het Vlaams Netwerk Tegen Armoede -  voor gelijke onderwijskansen als thema.

 

De werkgroep en de Ninoofse scholen willen graag aandacht voor gelijke onderwijskansen. Meer dan 800 kinderen en jongeren uit onze stad, en hun leerkrachten, werkten dan mee aan de sensibiliseringscampagne ‘Het langste schoolbord’. Zij brachten elk hun droomjob in beeld en gingen daarvoor in de les aan de slag met zwart papier, krijt en haarlak (om te fixeren). Wandel je voor 21 oktober in de buurt van de Parklaan? Ga dan zeker een kijkje nemen op de verkiezingspanelen, waar de werkjes op hangen. Ze hangen ook aan ramen van het zwembad De Kleine Dender, sporthal ’t Sportstekske en cc De Plomblom. Ook in Ninia Shopping Center is er 14 m² van de campagne te bewonderen.

 

Basisscholen De Kameleon, De Wonderwijzer en het Hartencollege (Weggevoerdenstraat en Onderwijslaan) en de secundaire scholen PTI, GO! Atheneum en Hartencollege Onderwijslaan namen deel, net als kinderen die deelnamen aan het Taalspeelbad, jongeren van Lejo en kinderen die gebruik maken van de buitenschoolse kinderopvang ’t Kadeeken.

 

Engagementsverklaring

De werkgroep Armoede probeert ook structurele oplossingen te bieden voor de drempels die mensen in armoede ervaren. Daarom vragen ze vandaag aan de directies van alle Ninoofse scholen om de engagementsverklaring ‘Bewust Kansrijke School’ te ondertekenen. Hiermee  engageren de scholen zich om de krachten te bundelen  om o.a. de schoolkosten zo laag mogelijk te houden, doordacht te communiceren met ouders, een bewust huiswerkbeleid te voeren, de UiTPAS aan kansentarief actief op te volgen,… Door inspanningen te bundelen, kan er nl. heel veel gerealiseerd worden.

 

Veerle Cosyns, schepen voor armoedebestrijding, vertelt dat de werking van de stad rond armoedebestrijding gebaseerd is op een aantal pijlers. Een van die pijlers is sensibilisering. ”Hoe kijken we naar armoede? Hoe kunnen we laten zien dat armoede een onrecht is dat ons allemaal kan treffen en dat armoede een enorme impact heeft op alle domeinen in het leven van mensen in armoede? De sensibiliseringscampagne ‘Het langste schoolbord’  past hier perfect in. Voor leerkrachten en directies is het belangrijk bewust om te gaan met eventueel negatieve attitudes ten aanzien van kansarme leerlingen, om ouders als gelijkwaardige partners te zien en te werken aan een bewust kostenbeleid. De engagementsverklaring is zo een extra stap naar het wegwerken van drempels in het onderwijs.”

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 okt 2019
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Jacky Delcour | 21 sep 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Jacky Delcour | 19 sep 2020
Jacky Delcour | 15 sep 2020
Jacky Delcour | 06 sep 2020
Marc Colpaert/Jacky Delcour | 22 aug 2020

archief