GALMAARDEN - Het museum van Jaak Ballings lijkt meer op een stortplaats dan op een museum

C21

GALMAARDEN - Het museum van Jaak Ballings lijkt meer op een stortplaats dan op een museum

Editiepajot_galmaarden_ballings__kopie_
In 2018 lag er al wat rommel in het museum.- Foto Marc Colpaert
 
20220813_105712__kopie___2_
Vandaag is het nog slechter dan 4 jaar terug.- Foto Marc Colpaert
 
Het museum van Jaak Ballings in de bib van Galmaarden is meer een rommelkot dan een museum. Jaak was ooit een zeer gekende persoon in Vollezele, hij schreef er talrijke toneelstukken en kreeg jaren terug een klein museum in het oud-gemeentehuis van Vollezele. Nadien werden alle stukken uit het museum verplaatst naar Galmaarden, waar ze vandaag nog steeds te vinden zijn, maar soms moet je goed zoeken. In 2018 schreven wij reeds een artikel over dit museum, omdat er heel wat rommel in het museum lag, vandaag 4 jaar later is het niet veel beter, integendeel. De bevoegde schepen belooft beterschap.
De gemeente Galmaarden heeft sinds 2014 in de bibliotheek van Galmaarden een aparte ruimte ingericht voor wijlen Jaak Ballings. Daar worden de verzamelde werken en documenten van schrijver-dichter Jaak Ballings (1881-1941) tentoongesteld. Jaak Ballings was gekend als schrijver en dichter in de beginjaren 1900. Hij schreef in totaal meer dan 150 toneelstukken, waarvan sommige vandaag nog opgevoerd worden. Rond die periode was hij onderwijzer in Vollezele en stichtte hij er de toneelvereniging 'Helpt Elkander'.
 
Enkele jaren terug werden tal van werken en zelfs zijn bureau vanuit het museum van Vollezele naar de bib in Galmaarden gebracht. Onlangs gingen wij een kijkje nemen en stelden vast dat dit mini-museum meer op een kleine stortplaats lijkt dan op een museum. "Het kan verkeren", zei Brederoo ooit, wel dat is exact wat wij dachten toen wij onlangs het mini-museum in de bib van Galmaarden binnenstapten. Waar vroeger er een mooie ruimte was gemaakt voor enkele mooie spullen van deze man, was het nu precies een rommelkot, kijk u zelf maar eens naar de foto, die van 2018 en die van 2022. Spullen om te kuisen, boeken, strips, allerlei rommel die er niet in thuis hoort. In 2018 hebben wij dit zelfde probleem al eens aangekaart, nu 4 jaar later is het weer prijs, nogal respectloos.
 
Als we schepen Ludo Van Paepegem bevoegd voor de bib aanspreken over dit probleem dan is hij van deze situatie niet op de hoogte. "Ik ken het museum van toen het nog in Vollezele was en ik weet ook nog dat het museum naar Galmaarden is verplaatst, maar toen was een andere schepen daarvoor bevoegd. Ik moet zeggen dat ik al een tijdje niet meer naar deze locatie ben gaan kijken in de bib, ik wist dan ook niet dat het zo erg was. Ik zal er dan ook voor zorgen dat de mensen terug een mooi mini-museum kunnen bewonderen in de bib", aldus Ludo Van Paepegem. Eerste schepen Ludo Persoons wist ons trouwens te vertellen dat de mogelijkheid bestaat dat het museum van Ballings ook een plaatsje zal krijgen in de kerk. Dit op het moment dat de bib naar dit gebouw zal verplaatst worden, (ergens tussen vandaag en 2030!,gokken we, red.)
 
 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 okt 2022
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 24 nov 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 23 nov 2022

archief