Geniet u ook van de wilde tuin van Alain in Galmaarden

C21

Geniet u ook van de wilde tuin van Alain in Galmaarden

Editie_galmaarden_wilde_tuin_6__kopie_
Een prachtige wilde tuin of bloemenweide een genot voor het oog en voor de bijtjes. - Foto Marc Colpaert
 
Editie_galmaarden_wilde_tuin_2__kopie_
Alain heeft ook tal van bloemen.- Foto Marc Colpaert
 
Iedereen heeft er al wel van gehoord , Maai Mei Niet, wij gingen een kijkje nemen ten huize van Alain uit Galmaarden en wat we daar zagen was verbluffend. Alain laat al jaren een deel van zijn gazon gewoon groeien en dit niet tot eind mei maar tot eind augustus. Wat een prachtig resultaat en wat een schat aan voedsel voor onze bijen. 
 
Maai Mei Niet is geen gewone campagne. Het is een oproep aan iedereen, van particulieren tot gemeenten en provincies, om hun gazons gedurende de maand mei onaangeroerd te laten. Maar waarom mei? Omdat mei de maand is waarin de natuur ontwaakt na de lange wintermaanden en waarin bijen, vlinders en andere insecten op zoek gaan naar voedsel. En wat blijkt? Gazons vol met bloemen zijn de ideale voedselbron voor deze bestuivers.
 
Het concept is eenvoudig maar krachtig: bijen eten geen gras, ze willen bloemen! Door een deel van je gazon in bloei te laten komen, geef je deze waardevolle insecten de voeding die ze nodig hebben om te gedijen. En laten we eerlijk zijn, wie wil er nu geen tuin vol kleurrijke bloemen en zoemende bijen?
 
Spijtig genoeg doen er nog steeds veel te weinig mensen mee met deze actie, wanneer we eens rond ons kijken in de Flieterkouter in Tollembeek, zien we alleen maar zeer kortgemaaide gazons, die zo dood als een pier zijn voor onze natuur. Gepensioneerden maken er een wedstrijd van om drie keer per week hun gazon af te rijden en dan maar klagen dat het slecht gaat met onze fauna en flora.
 
Maar bij Alain is dit helemaal anders, ja Alain heeft ook een mooi gazon, netjes gemaaid, maar daarnaast heeft hij ook tal van prachtige bloemen staan en een stukje gazon dat niet gemaaid is. "Ik doe dit al jaren omdat ik heel veel respect heb voor de natuur. Dus laat ik ongeveer 30 tot 40 m2 gazon gewoon groeien, zonder te maaien. En ik maai niet eind mei maar pas eind augustus, zo krijgen tal van beestjes de kans om van de vele mooie bloemen te genieten en te overleven. En zeg nu zelf is het geen prachtig zicht al die bloemetjes in het gazon die open staan", vertelde Alain ons.  Wij bedanken Alain,die een trouwe editiepajot lezer is,  om dit met ons te delen en hebben genoten van zijn prachtige tuin en de vele bloemen. Hopelijk beginnen meer mensen na te denken, want zonder bijen zou ons leven er helemaal anders uitzien. 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 mei 2024
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief