HALLE - Zwartzusters Augustinessen 150 jaar in Halle

C21

HALLE - Zwartzusters Augustinessen 150 jaar in Halle

Jubileumviering_zwartzusters_011
 

Hoog bezoek zondagnamiddag in de Halse basiliek. Kardinaal Daneels was naar Halle afgezakt voor de viering van 150 jaar Zwartzusters Augustinessen in Halle. Al die tijd zorgden deze zusters voor zieken en bejaarden in Halle.

In Halle zijn er nog 31 zusters van deze orde. Twee van hen zijn nog professioneel bezig in het Halse A Z Mariaziekenhuis en zes doen er vrijwilligerswerk.
In 1853 was er nood aan opvang voor zieken en bejaarden. Op vraag van de toenmalige deken kwamen de Zwartzusters Augustinessen naar Halle en verbleven in het Oud-Jezuïtencollege. Via een huis in het Sollenbeemd kwamen ze terecht op de plaats waar nu nog hun klooster staat in de Mgr. Senciestraat.
Het duurde tot in 1936 wanneer het oude ziekenhuis in de Senciestraat zijn deuren opende. Om allle patiënten te kunnen opvangen werd er bijgebouwd in 1954 en 1972.
 
Het huidige ziekenhuis in de Grote Weide werd gebouwd in 1998. De Zwartzusters kregen hiervoor heel wat tegenwind van de bewoners van de Elbeekstraat, Tramstraat en Grote Weide, maar in 1998 stond het ziekenhuis er toch. Bij de officiële opening van het ziekenhuis was ook kardinaal Daneels aanwezig.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 mrt 2008
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 31 mei 2023
Marc Sluys | 29 mei 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief