Minister Bourgeois kent restauratiepremie toe aan Mouterij Van Roye in HALLE

Minister Bourgeois kent restauratiepremie toe aan Mouterij Van Roye in HALLE

Editiepajot_halle_mouterij_foto_felix_merckx
De mouterij werd in 1993 beschermd als monument omwille van haar industrieel – archeologische waarde. - Foto © Felix Merckx
 

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor onroerend erfgoed, kent een premie toe van ruim 1.475.000 euro voor de restauratie en herbestemming van de voormalige mouterij Van Roye in Halle. De mouterij werd in 1993 beschermd als monument omwille van haar industrieel – archeologische waarde.

In een mouterij wordt het zetmeel dat in graan aanwezig is omgezet in vergistbare suikers. In het brouwproces worden deze suikers omgezet in alcohol.
Dit indrukwekkend stukje industriële geschiedenis dateert oorspronkelijk uit 1720. Uit deze tijd zijn de moutvloer en de mouteest bewaard gebleven. Het hoofdgebouw is rond 1900 toegevoegd.
Van de twee resterende, beschermde vleugels van de voormalige mouterij, zal de vleugel langs de Meiboom met de mouttoren onder tentdak en de eesttoren met kantelen en boogfries gerestaureerd en herbestemd worden.
“De gebouwen zijn dringend aan restauratie toe”, aldus minister Bourgeois. “Zo moeten de funderingen verstevigd worden, en de bakstenen muren structureel hersteld. De stad Halle is bouwheer en zal er na de restauratie het stadsarchief en een mouterijmuseum in onder brengen. Bedoeling is dat ook de industriële uitrusting gerestaureerd wordt om ze museaal op te stellen. ”
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 aug 2010
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 05 jul 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 25 jun 2020

archief