HALLE/ ORVAL - Camille Colruyt in de Abdij van Orval

C21

HALLE/ ORVAL - Camille Colruyt in de Abdij van Orval

Editiepajot_colruyt_orval_1gr_merckx
 
Editiepajot_colruyt_orval_1_kl_merckx
Editiepajot_colruyt_orval_2__kl_merckx
Editiepajot_colruyt_orval_2_gr_merckx
 
Editiepajot_colruyt_orval_3__kl_merckx
Editiepajot_colruyt_orval_4__kl_merckx
 

Naar aanleiding van de honderdste geboorteverjaardag van de Halse kunstenaar Camille Colruyt wordt er nog tot 30 september de prestigetentoonstelling “Een weg doorheen materie en geest” gehouden in de tentoonstellingszaal van de abdij van Orval.

Camille Colruyt was de beeldhouwer – edelsmid van de abdij van Orval.  Vierentwintig jaar werd hij bijgestaan door Lembekenaar Gustaaf Vandermeren. Hij werkte vanaf zijn 14de voor Camille Colruyt tot twee jaar na diens dood in 1973. Hij schoolde zich artistiek bij Jef Colruyt, de broer van Camille in de Halse kunstacademie.
“Camille Colruyt was een man van vele talenten, zowel op artistiek, ambachtelijk als intellectueel niveau”. Hij was zowel edelsmid als beeldhouwer en kon met zijn werk instaan voor het levensonderhoud van zijn gezin.
Honderden en honderden kelken die met de hand gedreven werden zijn van de hand van deze meester. Verder ook cibories en monstransen. Hij was ook beeldhouwer en een virtuoos in het gedreven koper.Zo was hij ook gekend voor het maken van de vier belangrijkste beeldjes van het Sint-Gertrudisschrijn van Nijvel en maakte de veertien gepolijste bronzen beelden van de Sint-Trudokerk van Meerhot in zijn latere periode.
 
Gustaaf Va       ndermeren: “Camille Colruyt was een artistieke vader voor mij. Camille was een zeer gemakkelijke man om mee te werken. Hij liet me altijd mijn gang doen al kwam hij geregeld kijken wat ik deed en maakte dan soms enkele opmerkingen. Hij maakte voor mij de tekeningen en de kleine modellen in plaaster of klei die moesten gemaakt worden en dan begon ik dit alles te maken uit een grote plaat koper van 1 millimeter dik ”.
 
Wij zijn een kijkje gaan nemlen op de tentoonstelling. Tal van koperen beelden, kelken en tekeningen sieren de tentoonstellingen. Opmerkelijk is de kelk met de apostelen en het beeld van Camille en zijn vader op.
Op het grasplein voor de tentoonstellingszaal staan er enkele grote bronzen beelden die veel bekijks hebben bij de bezoekers.
 
Tentoonstelling “Een weg doorheen materie en geest” van Camille Colruyt van 19 juli tot 30 september in de abdij van Orval. Elke dag van 9.30 tot 18.30 uur. De toegang bedraagt 5 euro (3,50 euro voor de derde leeftijd).
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 aug 2008
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 30 sep 2022
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 26 sep 2022
Marc Sluys | 23 sep 2022

archief