HALLE - Veertig anderstaligen volgen taalbad

C21

HALLE - Veertig anderstaligen volgen taalbad

Editiepajot_taalbad_foto_merckx
 

Schoolopbouwwerk Halle organiseerde voor de tweede keer een buitenschools taalbad. Het Nederlands taalbad is sinds maandag 11 augustus gestart in Lembeek en loopt gedurende 3 weken. De twee eerste weken waren in Lembeek en de volgende week nog in Jeugdcentrum Stroppen.De eerste periode werd afgesloten met een toonmoment voor de ouders. Een ideale gelegenheid voor de ouders om kennis te maken met het concept, de vooruitgang die hun kinderen maakten, de monitoren,...

Na gesprekken met anderstalige ouders en verschillende Halse scholen groeide vorig jaar het idee vanuit het schoolopbouwwerk om een ‘Taalbad’ te organiseren. Tijdens de zomervakantie van 2007 vond de eerste taalbad plaats in Lembeek. Na een geslaagde eerste editie werd het project deze zomer sterk uitgebreid.
 
Het doel van het Taalbad is het verhogen van de taalvaardigheid bij anderstalige kinderen uit Halte, die behoren tot de doelgroep van het schoolopbouwwerk.
Concreet betekent dit dat men er voor willen zorgen dat kinderen de Nederlandse taal ook in hun vrije tijd aangeboden krijgen. Belangrijk is dat men in die vrije tijd eraan werkt en met de kinderen op een speelse manier met taal omgaat.
 
Voor de Organisatie van het Taalbad 2008 werkte de schoolopbouwwerkster Katleen Raemdonck, samen met de stedelijke basisschool De Klim-Op en Sancta Maria te Lembeek en
Don Bosco en De Leerboom in Halle. Uit een omgevingsanalyse die in 2007 werd gemaakt, bleek dat deze scholen het zwaarst te kampen hebben met anderstaligen. De samenwerking houdt in dat de betrokken leerkrachten zorgen voor de bekendmaking van het taalbad, het motiveren van ouders om hun kinderen in te schrijven en het aanreiken van didactische middelen. Gemiddeld volgden dagelijks 40 kinderen het taalbad.
 
Het Taalbad 2008 was gericht naar kleuters uit de derde kleuterklas en kinderen t.e.m. het derde leerjaar die in Halle wonen en afgelopen schooljaar les volgden in de deelnemende scholen. Er hebben reeds 45 kinderen deelgenomen. Volgende week komen nog een dertigtal kinderen naar het Taalbad op Stroppen.
 
Het Taalbad 2008 Lembeek vond plaats elke werkdag van maandag 11 augustus tot en met vrijdag 22 augustus  met uitzondering van 15 augustus in de pastorie van Lembeek. Het Taalbad 2008 Stroppen loopt van maandag 25 t.e.m. vrijdag 29 augustus in de lokalen van het Jeugdcentrum Stroppen.
De activiteiten vinden telkens plaats van 9 uur t.e.m. 16 uur.
 
SUBSIDIES
Het project Taalbad heeft voor hun project provinciale subsidies gekregen. Het werd door de provincie bestempeld als een project dat de idee achter het subsidie-initiatief, om het Vlaams karakter te versterken en benadrukken, volledig uitdraagt en dus volledig past binnen de krijtlijnen van het subsidiereglement. Taalbad tracht de taalvaardigheid van anderstalige kansarme leerlingen, tussen 5 en 8 jaar oud, door boeiende, speelse en uitdagende activiteiten te verhogen.Het project kreeg een subsidiebedrag van € 3.000 toegewezen.
Vanwege de Vlaams overheid heeft men echter geen subsidies gekregen voor het project. Om er kunnen van genieten moest het ganse taalbad op één en dezelfde plaats gehouden worden.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 aug 2008
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 30 sep 2022
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 26 sep 2022
Marc Sluys | 23 sep 2022

archief