HALLE/ PEPINGEN/ SINT-PIETERS-LEEUW - VELT Groot-Halle sluit zomerseizoen af in Pajottenland

C21

HALLE/ PEPINGEN/ SINT-PIETERS-LEEUW - VELT Groot-Halle sluit zomerseizoen af in Pajottenland

Editiepajot_velt_1_kl
Editiepajot_velt_2kl
 

VELT Groot-Halle heeft in schoonheid afscheid genomen van de zomerperiode. Dit jaar werd opnieuw voor een buitenactiviteit in het Pajottenland gekozen.

De eerste bestemming was de fruitkwekerij Kestergat in Pepingen, die momenteel uitgebreid wordt met ondermeer nieuwe koelruimtes. De bezoekers kregen er een interessante rondleiding door Kris Beekmans, de plaatselijke verantwoordelijke, die tekst en uitleg gaf omtrent alle aspecten van de geïntegreerde teelt van appelen en peren. Ook al is Kestergat niet als een biobedrijf te catalogeren, toch kon iedereen er vaststellen dat in de fruitteelt het spuiten tot een strikt minimum kan beperkt worden door een oordeelkundig combineren van wetenschap en nuttige diersoorten. Door het meten van ondermeer vochtigheid en temperatuur, het plaatsen van fruitmotvallen, het inzetten van torenvalken en nuttige insecten wordt het bespuiten van fruit tot het strikt noodzakelijke beperkt.
 
Na de boeiende uiteenzetting volgde tenslotte nog een appeltje en appelsap voor de dorst. De moedigsten onder de bezoekers namen vervolgens de fiets naar de volgende bestemming, het Missiehuis van Zuun (Sint-Pieters-Leeuw).
 
Het Missiehuis, dat momenteel een rustoord is voor gepensioneerde paters van Scheut, en het bijhorende domein, zijn nog steeds een oase van rust waar heel wat soorten vogels een onderkomen vinden. Ook de moestuin en het parkgedeelte, onderhouden door een viertal kranige paters van gemiddeld 78 jaar, waren een bezoekje waard, wat bij de VELT-leden talrijke vragen ontlokte.
 
Tot slot van de leerrijke namiddag werden de bezoekers nog vergast op een verfrissende glas fruitsap, terwijl door de paters nog een historische uitleg gegeven werd over de historiek van het Missiehuis en zijn domein. En voor de aanwezige jongeren was er ook nog een leuke attentie voorzien.
 
Voor wie geïnteresseerd is inzake de activiteiten van VELT Groot-Halle, kan gerust contact opnemen met Hélène Gillis, voorzitster (tel. 02 / 356 22 83) of via info.groot-halle@velt.be .
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 sep 2008
Jan Morre
Jan Morre
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 30 sep 2022
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 26 sep 2022
Marc Sluys | 23 sep 2022

archief