HALLE - 'Waa stoet er op d'affiche' in Lembeek ?

HALLE - 'Waa stoet er op d'affiche' in Lembeek ?

2008-02-17_jan_neef_met_affiche_-_lembeek
 

Welke figuur of groep die jaarlijks op de paasaffiche staat blijkt een geheim tot op de laatste minuut. Dit jaar is dit ook weer het geval. De nieuwsgierigheid wordt door drukker-uitgever Jan Neef dit jaar nog opgevoerd door de mensen die aanwezig zijn tijdens de voorstelling mee te laten beslissen. Daarom koos hij ook als thema ‘Waa stoet er op d’afiche’.

De 21ste paasaffiche wordt vrijdag 22 februari voorgesteld tijdens een avondvullend programma in zaal de Kring in Lembeek.

Deze poster wordt  door Jan Neef uitgegeven en dit naar aanleiding van de soldatenommegang die jaarlijks op paasmaandag in Lembeek uittrekt ter ere van Sint-Veroon, de patroonheilige van Lembeek. Deze soldatenprocessie is ook de enige die nog in Vlaanderen bestaat.
 
De poster-affiche is intussen een gegeerd verzamelobject geworden. Zelfs van over de landsgrenzen komen er bij Jan Neef aanvragen binnen voor het opsturen van een paasaffiche.
Dat is ongetwijfeld te danken aan de kwaliteit van de poster, die gratis wordt uitgedeeld. In totaal worden er dit jaar zo een 2.200 raamaffiches en 400 op speciaal papier gedrukt. Deze laatste zijn geplastificeerd en zijn vooral een verzamelobject. Affiches worden opgestuurd naar Frankrijk, Oostenrijk, Nederland en Duitsland. In Lembeek en omgeving worden de affiches verdeeld door de leden van de verenigingen die mee opstappen in de “soldatenprocessie’’.
 
Wat wil Jan Neef met het uitgeven van deze poster-affiche bereiken?
"Mijn bedoeling is uiteraard het Lembeekse paasgebeuren, nog de enige
soldatenommegang in Vlaanderen verder te promoten en dit over het ganse land en zelfs tot in het buitenland. Ik denk dat het gelukt is, want verleden jaar stapten er toch meer dan 600 bedevaarders mee op achter het schrijn van Sint-Veronus. Ook meer en meer jongeren interesseren zich voor het paasgebeuren in Lembeek. Het bewijs is dat er meer en meer in het bestuur stappen van de soldatenverenigingen".
 
Wie er op de affiche staat blijft geheim tot het laatste ogenblik.
"Elke soldatengroep komt volgens een vaste volgorde aan bod, bepaald door het lot. Alle vier soldatengroepen en ook de kasdragers krijgen hun beeltenis binnen de vijf jaar op de affiche. Verder verklap ik nu nog niets, wel kan ik zeggen dat de aanwezigen wat in de pap te brokken krijgen wie er uiteindelijk op de affiche staat en dat er één grote foto centraal staat en dat er vier kleine foto’s van de andere vereniging naast komen", zegt Jan Neef met een geheimzinnig lachje.
 
Avondvullend
De poster-affiche wordt op vrijdag 22 februari om 20 uur voorgesteld tijdens een avondvullend programma in de zaal De Kring in Lembeek.
Wat aanvankelijk een bijeenkomst was voor de pers en enkele genodigden is nu uitgegroeid tot iets groots in Lembeek.
“Hoewel alles om 20 uur begint, komen de eerste gasten al rond 17 uur naar de zaal. Kwestie van toch maar een goede plaats te kunnen bemachtigen”, zegt Jan Neef
 
Over het programma is Jan bijna even mysterieus als voor de affiche.
“Er zal veel toneel gespeeld worden, Zonko en ook de Brass Friends uit Lembeek zullen spelen. Daarbij komt er nog een verrassingsact, dat gebracht wordt door een grote Vlaamse zanger. Verleden jaar was dat Paul Severs”, zegt Jan Neef met een mysterieuze knipoog bij ons afscheid.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 feb 2008
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Roger Swalens | 27 sep 2020
Roger Swalens | 25 sep 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 23 sep 2020
Sam Herremans | 21 sep 2020
Devogeleer Emile | 17 sep 2020
Devogeleer Emile | 17 sep 2020

archief