BRUSSEL/ HALLE - BHV: Vlaamse regeringspartijen plat op de buik

C21

BRUSSEL/ HALLE - BHV: Vlaamse regeringspartijen plat op de buik

Mark_demesmaeker_plat
 

Vlaams parlementslid Mark Demesmaeker (N-VA) heeft in de plenaire zitting van het Vlaams parlement scherp uitgehaald naar de Vlaamse regeringspartijen. Zij gaan immers opnieuw onderhandelen met de Franstaligen over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde, ook al had de Vlaamse regering in september nog afgesproken dit niet meer te zullen doen. De N-VA had dit in de Vlaamse regering afgedwongen nadat de communautaire onderhandelingen in de zomer van 2008 totaal geflopt waren. Nu de N-VA niet meer in de regering zit, gaan de andere Vlaamse partijen blijkbaar plat op de buik.

Premier Van Rompuy kondigde vorige week in zijn regeerverklaring aan dat er in de schoot van het Overlegcomité opnieuw onderhandeld zou worden over BHV. CD&V en Open VLD hebben dit dus toegegeven aan de Franstaligen. Nochtans zitten zij ook in de Vlaamse regering en daar hadden zij, onder druk van de N-VA, klaar en duidelijk afgesproken: “Inzake de splitsing van het kiesarrondissement BHV ligt de oplossing voor de Vlaamse regering en de Vlaamse regeringspartijen, in overeenstemming met het regeerakkoord, louter in de behandeling en de finale goedkeuring van de voorstellen terzake in het federale parlement.”

CD&V en Open VLD hebben nu blijkbaar ook deze belofte overboord gekieperd: de zoveelste in een lange, schandelijke rij van gebroken beloftes. CD&V en Open VLD gaan opnieuw onderhandelen over wat in feite de zuivere toepassing van de Grondwet is en het simpele naleven van een arrest van het Grondwettelijk Hof. CD&V en Open VLD gaan opnieuw onderhandelen over belachelijke corridors en Franstalige gebiedsuitbreiding.

CD&V en Open VLD gaan ook opnieuw onderhandelen over de benoeming van de drie FDF-burgemeesters die de taalwetgeving voortdurend aan hun laars lappen. Eergisteren nog verklaarde FDF-voorzitter Maingain (in De Standaard) dat dit laatste een “voorafgaande voorwaarde” is voor het heropstarten van de communautaire dialoog.

Mark Demesmaeker: “Vlaams minister-president Kris Peeters verklaart nu dat hij garanties wil alvorens de dialoog opnieuw voort te zetten. Wat een cynische uitspraak! Met het septemberakkoord had de Vlaamse regering, met de N-VA erbij, immers duidelijk op papier gezet welke die garanties waren. Kris Peeters beweerde eind september dat hij die garanties van de Franstaligen gekregen had. Waar zijn ze dan nu, die zogenaamde garanties van Peeters? Nu moet hij er opnieuw voor gaan bedelen.”

De N-VA was de enige Vlaamse partij die toen haar woord gehouden heeft en consequent gehandeld. Ook al kostte het de kop van onze minister. In tegenstelling tot CD&V en Open VLD doet de N-VA immers niet aan politiek voor de postjes.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 jan 2009
Edititiepajot
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief