HALLE - Halse accordeonisten na 44 jaar met nieuwe dirigent

C21

HALLE - Halse accordeonisten na 44 jaar met nieuwe dirigent

Editiepajot_accordeonisten_1_gr_ingezonden
Françis Sablon. (Foto ingezonden)
 
Editiepajot_accordeonisten_1_kl_ingezonden
Françis Sablon geeft de dirigeerstok aan zijn opvolger. (Foto ingezonden)
Editiepajot_accordeonisten_2_kl_ingezonden
Het kunstwerk van Luc Lerinckx. (Foto Ingezonden)
 

Na 44 jaar heeft Françis Sablon het dirigeerstokje van de Halse Accordeonisten doorgegeven aan Patrick Bois d’Enghien.
Voor zijn inzet voor de muziek ontving hij de herinneringsmedaille van VLAMO en de eremedaille van het Ministerie van Vlaamse Cultuur.

Francis Sablon was 44 jaar dirigent van de Verenigde Accordeonisten. Hoeveel concerten hij heeft gedirigeerd en hoeveel bekende muziekstukken hij voor het accordeonorkest bewerkte, heeft men nog niet kunnen achterhalen, maar zijn afscheid als dirigent wou hij niet ongemerkt laten voorbijgaan. Hoe kon hij dit beter illustreren dan met een eigen compositie, een muzikaal dankwoord, getiteld “Van Harte Dank” ?

Onder zijn leiding werd de accordeon opgewaardeerd van boerenpiano tot concertinstrument en kreeg het Halse accordeonorkest meer allure : het groeide vanuit Zaal Vernisboer op de Nijvelsesteenweg, via de parochiezaal van St.Rochus tot een ensemble dat er sedert 1993 in slaagde om elk jaar opnieuw te concerteren voor een uitverkocht CC ’t Vondel.

HOOGTEPUNTEN
Enkele hoogtepunten uit zijn muzikale loopbaan bij de Halse Accordeonisten:
In 1974 componeerde hij ter gelegenheid van de viering van het tiende lustrum de mars “1924-1974” . Dit stuk werd op 26 mei 1974 door 120 accordeonisten uitgevoerd.
In 1995 behaalde het orkest onder zijn leiding in Jette de Europacup .

Francis Sablon componeerde in 2005 zijn ontroerende “Vesuviussuite”. Dit werk genoot ook belangstelling van Duitse muziekuitgevers. Prettige marsmuziek van zijn hand is “Vlot Vooruit”.

Te Beerse werd hij in oktober 2006 door VLAMO gehuldigd en leidde hij een meer dan 60-koppig accordeonensemble, voor de gelegenheid samengesteld uit accordeonisten uit geheel Vlaanderen .

Als bedanking voor zijn jarenlange inzet voor de maatschappij kreeg hij als afscheidsgeschenk, een kunstwerk van Luc Lerinckx, symboliseert poëtisch de spankracht tussen het dirigeren en de muziek die groeit uit ons geliefkoosde instrument.
Omdat Francis Sablon reeds 60 jaar muzikant is, ontving hij een herinneringsmedaille van VLAMO.
En als kers op de taart kreeg hij van Minister Bert Anciaux als erkenning van zijn werk en inzet de Eremedaille van het Ministerie van Vlaamse Cultuur.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 feb 2009
Felix Merckx
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief