HALLE - Jubileumviering Koninklijke Harmonie ‘Willen is kunnen’

HALLE - Jubileumviering Koninklijke Harmonie ‘Willen is kunnen’

Jubileum_concert
 

125 jaar geleden sloegen een aantal Lembekenaren de handen in elkaar om samen een nieuwe muziekvereniging op te richten. De muzikale geboorte van Harmonie Willen is Kunnen vond haar oorsprong in de politieke strubbelingen in de periode 1891-1893.  De jonge maatschappij kon rekenen op de steun van burggraaf Jean De Jonghe D'Ardoye die zorgde voor een eigen repetitielokaal. De Harmonie groeide maar kreeg ook af te rekenen met moeilijke periodes. 

 

Tijdens de Grooten Oorlog sneuvelden 4 muzikanten van de Harmonie en gezien de oorlogsomstandigheden was het in 1943 niet makkelijk om het  50-jarig bestaan van de Harmonie te vieren. Toch werden de nodige fondsen bijeengeschraapt en werd een gouden jubileum georganiseerd op 22 augustus 1943. Een heel speciale vermelding was er voor Vanherp Edmond die muzikant was van de Harmonie sinds haar oprichting. Het feest werd afgesloten met een toneelopvoering van de jonge muzikanten. In de jaren vijftig kende de Harmonie een periode van bloei. 

 

Op 30 december 1957 kreeg de Harmonie de titel van Koninklijke Maatschappij, een mijlpaal in haar geschiedenis. De daarop volgende jaren ging het leven binnen de Harmonie zijn gewone gang met talrijke deelnames aan tornooien, opvoering van toneelstukken, Oberbayernavonden en met als hoogtepunt de viering van 75-jaar Harmonie afgesloten met een optreden van de Muziekkapel der Gidsen. 

 

Van 1959 tot 1986 kende de Harmonie slechts twee voorzitters, namelijk Achille Fayt en Henri Luyckx en twee dirigenten namelijk Frans Van Volsem en Bernard Duvillers. 

 

In 1993 vierde de Harmonie, onder impuls van voorzitter Marcel Debast en secretaris Dominique Wastiels, op indrukwekkende manier haar 100-jarig bestaan. 

 

De publicatie van een knap historisch overzichtswerk van de hand van Dirk Vandenplas en René De Jonghe, gekruid met fotomateriaal van Jan Decreton gaf de viering van 100 jaar Harmonie de nodige glans. 

 

Tegelijkertijd bracht de Harmonie onder leiding van Edouard Cuvelier en de medewerking van Jan Neef, een CD uit met 10 mooie nummers. 

 

Toch kunnen we niet ontkennen dat de Harmonie de laatste jaren ook moeilijke momenten heeft gekend. 

 

Dat de Harmonie echter nog springlevend is, bewijst deze jubileumviering. Wij denken ook aan verjonging en nieuwe muzikanten zijn altijd welkom. Neem vrijblijvend contact op met een mailtje te sturen naar: harm.willeniskunnen@gmail.com

 

Het geloof in de muzikale toekomst van de Harmonie is verre van gedoofd en de vernieuwde bestuursploeg en dirigent Pascal Bosmans duwen enthousiast aan de muzikale kar. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 feb 2019
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 05 jul 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 25 jun 2020
Sam Herremans | 21 jun 2020

archief