Jaagpad tussen Halle en Brussel wordt volwaardige fietssnelweg

C21

Jaagpad tussen Halle en Brussel wordt volwaardige fietssnelweg

Fiets_3
Weyts en Muyters op een deel van de fietssnelweg.
 

Het jaagpad langs het kanaal Brussel-Charleroi wordt tussen Halle en Brussel opgewaardeerd tot een volwaardige fietssnelweg. Er wordt 2 miljoen geïnvesteerd om het jaagpad te verbreden tot 4 meter en om de betonnen verharding te vervangen door asfalt. De werken gaan deze zomer van start. “Meer en meer fietsers op de Kanaalroute zorgen voor meer en meer drukte”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts. “We gaan deze populairefietsverbinding nu breder en comfortabeler maken, zodat we straks nog meer mensen kunnen verleiden om hun auto ook in het woon-werkverkeer te ruilen voor de fiets”.

Fietsen zit stevig in de lift in de Vlaamse Rand rond Brussel. In 2018 werden 60% meer fietsers genoteerd. Eén van de populairste fietstrajecten is het jaagpad langs het kanaal Brussel-Charleroi, waar vorig jaar 245.220 fietsers geteld werden. Nochtans telt de Kanaalroute Halle-Brussel nog heel wat ‘missing links’: ontbrekende stukken fietspad of plaatsen waar je niet verder kan fietsen,zoals aan een drukke weg. “Ik gebruik het jaagpad ook zelf en dan merk je toch dat er nog werk aan de winkel is”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts, die in Beersel woont en in Brussel werkt. “Zeker nu het aantal fietsers op de Kanaalroute in de lift zit en er meer drukte is”.

Het jaagpad langs het kanaal Brussel-Charleroi wordt tussen Halle en Brussel nu opgewaardeerd tot een volwaardige fietssnelweg. De betonnen verharding wordt vervangen door asfalt, wat veel comfortabeler is om te fietsen. Het jaagpad wordt ook verbreed tot 4 meter. Op de meeste plaatsen wordt het jaagpad ook opgeschoven, om te anticiperen op de toekomstige verbreding van het kanaal Brussel-Charleroi. Zo wordt het kanaal toegankelijk voor schepen tot 1350 ton,met 3 lagen containers. “We leggen een fietssnelweg naast een watersnelweg”, zegt Weyts. “Metde fietssnelweg maken we het voor pendelaars verleidelijker om te fietsen, met de watersnelweg maken we het voor transporteurs verleidelijker om voor de binnenvaart te kiezen. Zo halen wepersonenwagens én vrachtwagens weg uit de files in de Vlaamse Rand”.

De totale kostprijs van de nieuwe fietssnelweg bedraagt 2 miljoen euro. Weyts investeert via waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg nv 800.000 euro en put nog eens 800.000 euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De gemeenten Halle, Beersel, Drogenbos en Sint-Pieters-Leeuw investeren in de verlichting van de fietssnelweg. De provincie Vlaams-Brabant past de rest bij. De nieuwe fietssnelweg past binnen het Fiets-GEN (Gewestelijk Expresnetwerk), dat tegen 2025 wel 400 km aan fietspaden voorziet in de Vlaamse Rand.

De werken gaan deze zomer van start. De noodzakelijke omgevingsvergunning is aangevraagd. De eerste fase richt zich op het traject tussen de sluis van Lot en de sluis van Ruisbroek en moet in juli starten. Er wordt doorgewerkt tijdens het bouwverlof, om de werken zo snel mogelijk te laten vorderen.

De tweede fase richt zich op het traject tussen de Waterloobrug en de sluis van Lot en moet in augustus starten. De derde en vierde fase staan gepland voor het voorjaar van 2020 en zullen zich richten op het traject tussen Ruisbroek en de Drie Fonteinenstraat.

Tijdens de werken worden er in samenspraak met de betrokken gemeenten en de Fietsersbond omleidingen voorzien. Eind juni 2020 moet de fietssnelweg volledig klaar zijn.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 mei 2019
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 23 mrt 2024

archief