HALLE - Erfgoedzorg wordt bekeken als gevolg van Villa Reumont deining

HALLE - Erfgoedzorg wordt bekeken als gevolg van Villa Reumont deining

13-08-rogier-lindemans
Rogier Lindemans toont zich erg bezorgd over het Halse onroerend erfgoed
 

  In Halle schoten omwonenden, verenigingen en politici plots wakker toen enkele gweken geleden bleek dat de villa Reumont aan de Villalaan (op de hoek met de Welkomstlaan) zal worden gesloopt om plaats te ruimen voor  19 appartementen.  Iedereen scheen plots te beseffen dat er met het bouwkundig Erfgoed van de stad zorgzaam moet worden omgegaan. Voor de Art Nouveau villa Reumont of Van Lier geldt op dit moment geen enkele bescherming  en de bouwpromotor  heeft dus meer dan warschijnlijk het recht aan zijn kant. Hoewel de vele bezwaarschriften, ook van Halse cultuur- en natuurverenigingen toch tot bezinning nopen. "De politiek" gaat er zich nu echt wel over buigen.

N-VA-raadslid Rogier Lindemans zoekt al langer naar oplossingen die de historisch waardevolle gebouwen in Halle van de ondergang moeten redden. Daarom ook diende hij op de jongste gemeenteraad een voorstel in om een nieuwe inventaris te maken van de historisch waardevolle gebouwen in Halle. Op basis van die inventaris zou de stad dan werk kunnen maken van een echt proactief beleid voor waardevolle panden. “In Halle is veel historisch waardevol erfgoed, maar het is meestal niet beschermd. Daardoor blijft het kwetsbaar voor sloop”, zegt Lindemans.

Een twintigtal jaren geleden is in het boek Halle 434, uitgegeven door de Geschiedkundige Kring, één van de meest eerbiedwaardige Halse verenigingen, al eens een inventaris gemaakt van de waardevolle gebouwen. Maar dat was toen enkel van de stadskern. Intussen zijn al een aantal van die panden gesloopt. “Vandaar mijn voorstel om een nieuwe inventaris te maken voor het hele grondgebied, om vandaar uit een nieuw beleid te ontwikkelen. Zo kunnen we, in samenspraak met de eigenaars, de panden zo goed mogelijk beschermen of herwaarderen”, besluit Rogier Lindemans.

De  bevoegde schepen, Marijke Ceunen (Groen!) toonde zich op de gemeenteaad alvast voorstander van dit idee van een betere bescherming, al wees ze  wel op  de mogelijke financiële implicaties van studies en verdere stappen. In welke richting men verder wil werken, is nog niet meteen duidelijk, maar de N-VA zal dit voorstel met de meerderheid verder uitwerken tijdens de eerstvolgende commissie stadsontwikkeling.

 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 sep 2019
Roger Swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

PenZine | 31 jul 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 26 jul 2020
Roger Swalens | 24 jul 2020
Devogeleer Emile | 19 jul 2020

archief