HALLE – KWB De Linde steunt zorgcirkels jongdementie

HALLE – KWB De Linde steunt zorgcirkels jongdementie

09_27_erwin_2
 
09_27_erwin
 

Memo, het regionaal expertisecentrum dementie Vlaams-Brabant, start dit jaar met de uitbouw van de werking rond jongdementie in de regio Halle-Vilvoorde. In Vlaams-Brabant lijden ruw geschat 300 personen aan dementie op jonge leeftijd. Dit zijn personen bij wie dementie optreedt voor de leeftijd van 65 jaar. Ieder jaar komen er ongeveer 60 nieuwe diagnoses jongdementie bij in onze provincie. Het regionaal Expertisecentrum dementie Memo informeert, adviseert en ondersteunt alle inwoners van de provincie rond de psychosociale aspecten van dementie. In dit werk wordt Memo reeds lang geconfronteerd met noodkreten rond jongdementie. De noodkreten zijn schrijnend en de situaties complex. De symptomen op jonge leeftijd zijn vaak anders en soms complexer dan op oudere leeftijd. Problemen met oriëntatie, dagelijks handelen of gedragsveranderingen staan soms meer op de voorgrond dan geheugenklachten. Dit bemoeilijkt de diagnosestelling: dikwijls wordt eerder gedacht aan een depressie, burn-out, andere psychiatrische beelden, relatieproblemen,… dan aan dementie.

Op dit moment zijn er in de regio Halle-Vilvoorde zeer weinig woon- en zorgorganisaties waar jonge mensen met dementie welkom zijn én waar de dienstverlening voldoende toegerust is om adequate woon-, zorg- en begeleidingsoplossingen voor deze doelgroep te voorzien.

Kortom, voor personen met jongdementie in de regio Halle-Vilvoorde is het zorgaanbod beperkt en zeer gefragmenteerd. Daarom wilt Memo ism andere partners in de zorg, geïnspireerd door de Zorgcirkels Jongdementie Leuven, in deze regio de bestaande krachten vanuit de verschillende actoren bundelen, expertise delen en beter op elkaar afstemmen.

Drie leden van Kon KWB Toneel De Linde uit Lembeek (Anne Mathieu, Nancy Hanssens en Edwin Vandermeeren) stapten op 9 augustus de Dodentocht uit en lieten zich hierbij sponsoren. De opbrengst schonken zij aan de opstart van de Zorgcirkels Jongdementie Halle-Vilvoorde. De cheque van 1000 euro werd overhandigd tijdens de bijeenkomst van het praatcafé dementie in Heikruis.

Hebt u vragen in verband met Jongdementie, contacteer dan Memo, jasmijn.driegelinck@dementie.be


 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 sep 2019
Devogeleer Emile
Ingezonden foto's
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 26 mei 2020
Roger Swalens | 26 mei 2020
Roger Swalens | 15 mei 2020

archief