HALLE - 14 peukengooiers beboet

HALLE - 14 peukengooiers beboet

Dsc_2603-1
Halle heeft al 14 peukengoooiers beboet in 2019...
 
Img-120817-126
Peuken zijn sterke vervuilers
 

Op de jongste gemeenteraad van de stad Halle is aan het licht gekomen dat veertien peukengooiers recent hun vervuiling van de openbare weg met een  GAS-boete hebben moeten bekopen. N-VA raadslid Benjamin Swalens bond de kat de bel aan met volgende  beschouwing en een resem daaraan toegevoegde vragen: “ Van 30 september tot 6 oktober vond de week van de handhaving plaats. Tijdens deze week is er een verhoogde aandacht voor zwerfvuil en sluikstorten. Opvallend was de aankondiging dat er ook ging gecontroleerd worden op sigarettenpeuken en dat hiervoor GAS-boetes zouden worden uitgeschreven.

De stad levert reeds langer via sensibilisering een strijd tegen de peuk, onder andere via de campagne ‘hier begint de zee’ en het uitdelen van ‘zakasbakjes’ met de slogan ‘peuk in de pocket’.

Anderzijds is tot op heden slechts een klein deel van de Halse vuilnisbakken uitgerust met een reservoir voor sigarettenpeuken. Daarnaast bleek tijdens de toelichting van het jaarverslag van de politie dat de strijd tegen zwerfvuil geen prioritaire taak meer is van de politie.”

Swalens vroeg om cijfers en opheldering. Hij wou bijvoorbeeld weten tegen wanneer alle vuilnisbakken van de stad die op de openbare weg geplaatst zijn, van een asbak voorzien zijn. Dat blijkt niet het geval, want dat kost een bom duiten, zo lichtte schepen Johan Servé (SP-a) in een omstandig antwoord toe:

“Er zijn in Halle meer dan 500 afvalbakken. Het is financieel onverantwoord om die op een korte tijdspanne te voorzien van een aangepast deksel. Het integreren van een asbak kost zo’n 125 EUR exclusief BTW. De nieuwe afvalbakken - sinds 2017 aangekocht - zijn wel onmiddellijk voorzien van zo’n geïntegreerde asbak. 

We wijzen er ook nog op dat een roker zijn peuk te allen tijde in de vuilbak mag gooien nadat hij die doofde op de grond. De vraag kan gesteld worden of de Hallenaar een aanzienlijke som moet betalen via belastinggeld om rokers te voorzien in comfort. Net zoals een hondenbaasje weet hondenpoep moet opruimen, moet een roker zijn peuk ofwel meenemen ofwel in een afvalbak gooien. Met of zonde geïntegreerde asbak.” 

Ook interessant om weten zijn deze gegevens:

Op 15 oktober 2019 telt de stad Halle 9 GAS-ambtenaren.  Daarvan zijn er  3 echt op het terrein actief. Nog twee nieuw aan te werven personen zullen een opleiding volgen. We geven volledigheidshalve ook nog mee dat alle politieambtenaren eveneens de bevoegdheid hebben om GAS-vaststellingen te doen. 

De actieve GAS-ambtenaren hebben dit jaar al 45 GAS-boetes uitgeschreven voor sluikstort en 19 voor zwerfvuil. Daarvan waren er 14 specifiek voor peukengooien. De GAS-ambtenaren worden niet specifiek op een locatie ingezet (zoals de stationsbuurt bijvoorbeeld) maar maken een bestuurlijk verslag op als overtredingen vaststellen tijdens de normale dagtaak of als er meldingen binnenkomen.  Bij specifieke campagnes zoals o.m. de handhavingsweek wordt er wel meer gericht gewerkt. 

De cijfers  van de GAS-boetes tijdens  de Week van de Handhaving zijn :

Door de Politie: 

-                     Hondenpoep/leiband                       4 

-                     Sluikstort zwerfvuil              3 

-                     Drugsbezit                 1 

-                     Wildplassers                         2 

 

Door de GAS-vaststellers van de stad: 

-                     Niet aangelijnde hond                     2 

-                     Geen hondenpoepzakjes bij:                     1

Er waren er 14 specifiek met betrekking tot peuken.

 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 okt 2019
Roger Swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 09 jul 2020
Sam Herremans | 05 jul 2020

archief