Standbeeld Servais in HALLE krijgt grondige restauratie

Standbeeld Servais in HALLE krijgt grondige restauratie

Standbeeld_servais_
 

Het standbeeld van Servais op de Grote Markt in Halle wordt helemaal gerenoveerd en in zijn volle glorie hersteld. Omwille van de historische waarde van dit kunstwerk wordt een beroep gedaan op een bedrijf dat gespecialiseerd is in het conserveren en restaureren van steenkunst.

 

Onmiddellijk na het overlijden van de Halse cellist en componist Adrien François Servais in 1866, gaf het toenmalige stadsbestuur aan kunstenaar Cyprien Godebski de opdracht een standbeeld te vervaardigen. Godebski was een Frans beeldhouwer maar was gehuwd met de oudste dochter van Servais. De familiale band verklaart wellicht waarom Godebsky de opdracht kreeg. Op 1 oktober 1871 werd het standbeeld officieel ingehuldigd.

 

In de vorige eeuw werd het marmeren beeld nauwelijks gereinigd waardoor het er ook slecht aan toe was. Pas eind jaren ’90 werden het een eerste maal grondig gerestaureerd. Maar sindsdien wordt, onder meer door de toegenomen luchtpollutie, de reiniging regelmatig herhaald. Dat was onder meer het geval in 2006 en 2012. En ook nu weer was het beeld toe aan een opknapbeurt.

 

Dit moet echter met de nodige omzichtigheid gebeuren, het beeld is immers vervaardigd uit een zeer zacht wit marmer. De stad heeft daarom een firma aangeduid die gespecialiseerd is in de renovatie van dit soort steenkunst.

 

Het marmer wordt gereinigd met stoom en kompressen, net als de sokkel in blauwe hardsteen. Eventuele barsten en breuken in het beeld worden hersteld. Ook de groene verkleuring in het beeld, veroorzaakt door de koperen snaar van de strijkstok, zal zoveel mogelijk weggewerkt worden. Tot slot wordt ook het voegwerk van de sokkel helemaal opgefrist.

 

De werken zullen zo’n  16.500 euro kosten (exclusief BTW). Voor de restauratie werd alvast een subsidieaanvraag ingediend bij Monumentenzorg (provincie Vlaams-Brabant). Het kunstwerk schittert binnenkort opnieuw in zijn volle glorie en zal nog meer tot zijn recht komen als straks ook de werfdoeken van het historisch stadhuis verwijderd worden en de gerestaureerde gevel opnieuw het vertrouwde decor kan vormen voor Servais.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 nov 2019
Marc Sluys
Vzw Servais
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 14 feb 2020
Devogeleer Emile | 14 feb 2020
Roger Swalens | 13 feb 2020
Roger Swalens | 12 feb 2020
Marc Sluys | 10 feb 2020

archief