HALLE - De nieuwe vuilniszakken komen er aan

HALLE - De nieuwe vuilniszakken komen er aan

Afvalzakkeb
Intradura introduceert in alle gemeenten van het werkingsgebied uniforme afvalzakken die overal te koop gaan zijn.
 

Halle stemt in  met uniforme restafvalzakken voor heel het  werkingsgebied van huisvuilophaler Intradura..Wellicht wordt deze regeling vanaf 2021 van kracht.

Er komt  één uniforme vuilniszak  voor het restafval en één en dezelfde GFT-zak. Beide zakken zullen overal even duur zijn. Dit moet een einde maken aan het huisvuiltoerisme in de regio. Door deze maatregel kunnen Hallenaren hun afvalzakken ook aankopen in één van de andere aangesloten gemeenten.

Intradura verzorgt het afvalbeheer in Halle en 18 andere gemeenten in de westrand van Vlaams-Brabant. Vandaag voert elke gemeente een eigen afvalbeleid. Elke gemeente gebruikt daarbij zijn eigen vuilniszakken en hanteert een eigen prijsbeleid. Het spreekt voor zich dat, indien al deze gemeenten kiezen voor één uniforme aanpak, dit de werking van Intradura ten goede zal komen. Ook het verdelen van de zakken bij de winkeliers en grootwarenhuizen, wordt hierdoor een stuk eenvoudiger.

De zakken gaan in alle gemeenten een even grote inhoud hebben. Zo zal je de keuze hebben tussen zakken van 60 en 30 liter. Bij de start zal er ook een nieuwe restafvalzak gelanceerd worden van 15 liter omdat we rekening houden met de sterke groei van alleenstaande en tweepersoonsgezinnen.

Deze uniforme aanpak moet een einde maken aan het afvaltoerisme. Het heeft immers geen zin meer om het afval aan te bieden in een naburige ‘goedkopere’ gemeente, de prijs voor een restafval- of GFT-zak zal in alle gemeenten even duur zijn. Dat is nu ook al het geval voor de PMD-zak.

Hoeveel deze nieuwe restafval- en GFT-zak zal kosten, is nog niet finaal beslist. Maar de gemeenteraad van Halle heeft alvast groen licht gegeven voor een uniforme aanpak in alle aangesloten gemeenten van Intradura. Wellicht wordt deze vanaf 2021 van kracht.

Op dat ogenblik zal ook de P+MD zak gelanceerd worden. In de PMD-zak mogen voorlopig enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. Daar komen nu alle andere plastic verpakkingen bij. Denk maar aan potjes, schaaltjes, bakjes, folies en zakken.

OP de gemeenteraad waar Halle het plan goedkeurde, dinsdag 26 november 2019,  formuleerde gemeenteraadslid Eva Demesmaeker wel kritiek bij de prijsstijging van de GFT-zakken: De prijs van de restafvalzakken zal lichtjes dalen met ongeveer 0,20 euro. De prijs van GFT-zakken daarentegen gaat maal drie. Een GFT-zak kost voortaan 1,20 euro in plaats van 0,40 euro. “Dit gaat mensen tegenhouden hun afval te sorteren,” zegt raadslid Eva Demesmaeker. Het aanbieden van composteerbakken tegen verminderd tarief zal dit probleem niet verhelpen, meent zij.

 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 nov 2019
Roger Swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 26 mei 2020
Roger Swalens | 26 mei 2020
Roger Swalens | 15 mei 2020

archief