HALLE - WZC Sint-Augustinus voert grote versoepelingen door vanaf maandag 14 september

C21

HALLE - WZC Sint-Augustinus voert grote versoepelingen door vanaf maandag 14 september

Bedankt
 

Door de coronapandemie zijn vele grote activiteiten, evenementen, uitstappen en feesten niet kunnen doorgaan, zijn de vakantiemaanden anders dan anders geweest en is de start van het nieuwe schooljaar niet verlopen zoals andere jaren. Het laat zich overal voelen en we beseffen nu wat we missen. We hunkeren allen naar het onbezorgd samenzijn en sommigen zijn maatregelmoe aan het worden. Toch is elke dag een nieuwe dag, een dag om er iets moois van te maken. WZC Sint-Augustinus is nog altijd blij te kunnen melden dat tot op heden onze bewoners en medewerkers nog steeds CO VID-19 vrij zijn. In ons WZC gaat het leven verder op een veilige manier met tevens aandacht voor het welzijn van iedereen. Dit is al een half jaar een ongeëvenaarde evenwichtsoefening. In het begin werd ons opgelegd dat we vooral aandacht moesten hebben voor het fysiek welbevinden van onze bewoners. We moesten vooral onze bewoners uit het ziekenhuis kunnen weghouden. Vanuit de overheid kregen we elke dag opnieuw andere, nieuwe en strengere richtlijnen voor fysieke isolatie van ouderen, met daaropvolgend versoepeling en weer strenger wordende richtlijnen. Nu plots slaat de klepel helemaal naar de andere kant. In de maatschappij is men zeer bezorgd geworden om het psychisch en emotioneel welbevinden, hetgeen wij vanuit onze sector in het begin heel duidelijk aangegeven hebben.  De uitdaging is te komen tot een bezoekregeling waar alle bewoners en alle families zich gelukkig voelen, die haalbaar is voor de medewerkers en waarbij de gezondheid en de veiligheid van iedereen wordt gerespecteerd.

 

  1. Sinds lang hebben bewoners van WZC Sint-Augustinus en hun families contact via de liveboxen in de polyvalente zaal. Vanaf maandag 14 september kunnen er 4 personen tegelijk voor telkens maximaal 1 uur op bezoek komen. Bezoekers moeten geen familiale band met de bewoner hebben, iedereen is welkom mits reservatie online of via telefoon. Meerdere bezoeken per dag voor dezelfde bewoner zijn mogelijk.Minderjarigen zijn welkom. Huisdieren worden toegelaten. In de liveboxen mogen de maskers af gezien de plexi maar iedereen blijft zitten gedurende het ganse bezoek.
  2.  
  3. Al sinds een week kunnen de bewoners naar buiten, alleen of vergezeld van familie, op weekdagen tussen 14u en 17u, op weekenddagen tussen 14u en 16u en op donderdagvoormiddagen (voor markt) tussen 8u en 12u. Een familielid kan een bewoner - tijdens deze vooropgestelde uren – ook mee naar buiten/op horecabezoek/naar huis nemen. Verplaatsingen voor consultaties of bezoek aan de thuisomgeving moetenniet meer verplicht via professioneel vervoer verlopen. 
  4.  
  5. Zolang er bij bewoners of medewerkers geen besmetting wordt vastgesteld, is het bezoek op de kamer opnieuw mogelijk. De overheid kiest met deze nieuwe richtlijnen voor welbevinden en vertrekt vanuit vertrouwen. Vanaf maandag 14 september zal WZC Sint-Augustinus opnieuw voor familieleden uit dezelfde sociale bubbel van 5 bezoek op de kamer mogelijk maken. Kamerbezoek kan op weekdagen tussen 14u en 17u, op weekenddagen tussen 14u en 16u en op donderdagvoormiddagen tussen 10u en 12u. Binnen deze uren is de duurtijd van het kamerbezoek onbeperkt. Gezien de oppervlakte van de kamers maximum 1 volwassen persoon tegelijkertijd op de kamer van de beschermde afdeling Het Kasteel en maximum 2 volwassen personen tegelijkertijd op bezoek op de kamer van de open afdelingen De Vesten of De Torens. Een minderjarige wordt altijd begeleid door een meerderjarige. Huisdieren zijn toegelaten en worden altijd aan de leiband gehouden. Op de kamer is fysiek contact tussen bewoner en bezoeker, die tot dezelfde bubbel behoren, toegelaten op advies van de Nationale Veiligheidsraad. De bezoeker blijft het mondmasker wel aanhouden. Men krijgt enkel toegang tot de bewonerskamer. Interactie met medewerkers en passanten in de gang moet strikt beperkt blijven. Bij kamerbezoek blijven de deur en het raam open op advies van de Nationale Veiligheidsraad. 

Ondertussen blijft het WZC alert. Er is nog geen covid-19 vaccin beschikbaar. Het effect van de terugkomst van vakantiegangers en van de heropening van de scholen laat zich nu al voelen. Het nationale besmettingsaantal stijgt. Bovendien staat het verkoudheids- en griepseizoen voor de deur. De besmettingsgraad in Halle is helaas al enkele weken eerder hoog. Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid vroeg daarom alle WZC op Hals grondgebied al hun personeel te laten testen. Voor WZC Sint-Augustinus zal dit gebeuren op dinsdag 22 en woensdag 23 september. Er worden geen collectieve tests gepland bij de bewoners. De symptoomcontrole bij de bewoners wordt vanaf maandag 14 september echter wel opgevoerd gezien de grote versoepelingen. 

 

WZC Sint-Augustinus is dankbaar voor het volgehouden vertrouwen van personeel, vrijwilligers, bewoners en families/mantelzorgers.

 
 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 sep 2020
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 08 mei 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 29 apr 2021

archief