Halse cellist Edouard Jacobs krijgt straatnaam

Halse cellist Edouard Jacobs krijgt straatnaam

Edouard_jacobs
 

 Af en toe komt er in Halle een nieuwe straat bij. Zo wordt momenteel de toegangsweg aangelegd naar de verkaveling tussen de Wielewaallaan en de Eugène Ysaÿestraat in de Sint-Rochuswijk. De Gemeenteraad van 8 september 2020 besliste de nieuwe straat het ‘Edouard Jacobs-erf’ te noemen. Daarmee brengt de Stad hulde aan een musicus die in heel Europa bekendheid genoot.

Edouard Jacobs werd in Halle geboren op 9 februari 1851. Hij was er actief in het kerkorkest, in de Halse Harmonie, in het koor Roland de Lattre en in het symfonisch orkest Cercle Servais. Jacobs volgde in het Conservatorium van Brussel les bij de cellisten Gustave Libotton en Joseph Servais, beiden oud-leerlingen van Hallenaar François Servais. Jacobs zou uiteindelijk zelf 44 jaar cello doceren in het Brusselse Conservatorium. Cellisten kwamen van over de hele wereld speciaal bij hem studeren. Zijn invloed op de Belgische Celloschool is niet te onderschatten. Verschillende pedagogische cellowerken zijn ook aan Jacobs opgedragen.

Edouard Jacobs reisde zelf Europa rond als cellovirtuoos. Hij gaf talloze concerten in Frankrijk, Duitsland, Engeland en Nederland en ging tussen 1892 en 1904 haast elk jaar naar Rusland. In eigen land trad hij veelvuldig op als cellist, gambist en zanger. Hij stierf in Elsene op 3 maart 1925. Omwille van zijn grote verdiensten verleende koning Albert I Edouard Jacobs de titel van Commandeur in de Kroonorde. De Duitse keizer benoemde hem tot officier in de Orde van de Rode Adelaar en van de Russische Tsaar kreeg hij de onderscheiding van ridder van St.-Anna. En nu eert zijn geboortestad hem met een straatnaam.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 sep 2020
Devogeleer Emile
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 18 okt 2020
Sam Herremans | 14 okt 2020
Sam Herremans | 14 okt 2020

archief