HALLE – Dries De Bondt is de nieuwe Belgisch Kampioen wielrennen

HALLE – Dries De Bondt is de nieuwe Belgisch Kampioen wielrennen

Dsc_1227__groot_
 
Dsc_1220_01__groot_
 
Dsc_1236_01213__groot_
 
Sh2_5297__groot_
 
Sh2_5319__groot_
 
Sh2_5320__groot_
 
Sh2_5333__groot_
 
Dsc_1229__groot_
 

Het Belgisch kampioenschap wielrennen in Corona jaar 2020 mag wel als een speciale editie opgenomen worden in de archieven van Halle-Ingooigem-Anzegem.

Niet de favorieten stonden op het podium in Anzegem maar de 29 jarige Dries De Bondt uit Buggenhout, Dries lag vijf jaar geleden nog in coma, maar heeft serieus geknokt om te staan waar hij nu opnieuw geraakt is.

Precies 12u00 werd in Halle de start gegeven voor deze speciale Corona-proof BK kampioenschap

De massa werd gevraagd om niet af te zakken naar het centrum maar deze editie zoveel mogelijk te volgen op het tv thuis, toch werden de renners uitgewuifd door de grootste Hallenaar “Ruis Vaantjesboer”, die voor de gelegenheid aan de startlijn stond.

Reus Vaantjesboer werd geboren in 1958. Hij werd gebouwd op initiatief van de lokale V.V.V. in de aanloop naar de Wereldtentoonstelling op de Heizel datzelfde jaar. Op 15 maart 1958 deed hij met halfvasten zijn intrede op de Grote Markt van Halle.

Reus Vaantjesboer is verpersoonlijking van de bijnaam van de Hallenaren, namelijk “Vaantjesboer”. Deze bijnaam heeft zijn herkomst in de eeuwenoude bedevaartscultus rond de zwarte Lievevrouw van Halle. De Hallenaren verkochten bedevaartsvaantjes aan de bedevaarders die deze mee huiswaarts namen als bewijs van hun bezoek aan Halle. “Boer” heeft hier zijn betekenis van “verkoper”.

De reus zit op een ton van 300 l. in Hongaarse eik, afkomstig van de vroegere Geuzestekerij Levas-Steppé in Anderlecht. Hij is gekleed als echte burger compleet met chapeau buse en slipjas. In zijn linkerhand houdt hij twee bedevaartsvaantjes vast en rond zijn hals hangt een collier van mastellen (9 broodjes die de bedevaarders meenamen op terugtocht). Op zijn vest is er een krot gespeld, zijnde de locale zoete
lekkernij, die je kan vergelijken met een babbelut.

Achteraan de ton is er een duivelshoofd gemonteerd. Uit de mond van de duivel stroomt het Halse Duivels Bier, gebrouwen door Brouwerij en dat door Reus Vaantjesboer GRATIS uitgedeeld wordt tijdens zijn uitstappen. Sinds 2007 bekommert de Confrérie van de Vaantjesboer zich om Reus Vaantjesboer in opvolging van V.V.V-Halle.

Schepen van sport Pieter Busselot had ook een speciaal dankwoordje voor de organisatie van deze speciale editie.

Een sportieve hoogdag voor Halle!

Het is een hoogdag die reeds jaren geleden werd vormgegeven door heel wat vrijwilligers en daarvan mogen we vandaag écht de vruchten plukken. De eerste stappen werden gezet door wijlen Michel Bellemans en Claude Van Marcke. Eerste stappen die dankzij een hele ploeg vrijwilligers uit zowel Halle als Anzegem zijn uitgegroeid tot heuse reuzensprongen.

Reuzesprongen die ervoor zorgen dat vandaag het Belgische kampioenschap wielrennen vertrekt vanuit Halle en ons later vandaag tot in Anzegem brengt. Een unieke prestatie en een waar huzarenstukje.

Een oprechte dankjewel gericht aan al die helpende handen is echt op zijn plaats. Ik sta hier vandaag dankzij hen als fiere schepen van sport. Bovendien was het geen evidente opdracht om het BK te organiseren dezer coronatijden. Het doorzettingsvermogen, de flexibiliteit alsook de wilskracht die aan de dag werd gelegd om dit BK wielrennen hoe dan ook mogelijk te maken, ondanks de verscheidene coronamaatregelen is dan ook bewonderingswaardig en verdient onze appreciatie.

Ook al is het jammer dat door het corona-virus de inzet van de vele vrijwilligers misschien niet rechtstreeks door het ruime publiek kan aanschouwd worden, toch zijn we ervan overtuigd dat iedere wielerliefhebber zal kunnen meegenieten van dit unieke gebeuren. Laat corona niet over heel de lijn roet in het eten gooien en laat ons uitkijken naar een editie die ons zal bijblijven, niet alleen door de omstandigheden waarmee we rekening mee moeten houden, maar zeker door de inspanningen en realisaties van velen onder en voor ons. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 sep 2020
Devogeleer Emile
© Devogeleer Emile
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 18 okt 2020
Sam Herremans | 14 okt 2020
Sam Herremans | 14 okt 2020

archief