Fietsdiefstallen houden de politiezone ZENNEVALLEI scherp

C21

Fietsdiefstallen houden de politiezone ZENNEVALLEI scherp

Politie_zone
 

Dinsdag 20 oktober konden, met de hulp van enkele medeburgers, twee verdachten van fietsdiefstallen worden gevat. Op basis van een goede persoonsbeschrijving en locatie konden twee rechercheurs die in de buurt patrouilleerden eerst een eerste verdachte vatten en later ook door een tweede ploeg interventie en motorrijder een tweede verdachte.   

‘We hoorden de oproep en hebben geen seconde getwijfeld om in actie te schieten.’ repliceert de inspecteur die samen met zijn collega de eerste verdachte kon vatten. 

Want de fietsdiefstallen hielden ook onze politiediensten in de ban. Zo werd er al weken gepatrouilleerd in de buurt van het station van Halle, waar het aantal fietsdiefstallen het hoogst bleek. Halle telt nu voor 2020 net geen 100 fietsdiefstallen. Tot half augustus telde de zone amper fietsdiefstallen, tot de opstart van de scholen. Sindsdien werd er bijna dagelijks een fiets gestolen. Het leek dweilen met de kraan open. De ene verdachte werd gevat, en een andere verdachte bood zich al aan. 

Lopend onderzoek

Permanente monitoring en onderzoek is lopende in de politiezone Zennevallei. Zo werd al bij iedere melding van een fietsdiefstal alles op alles gezet om de identiteit van de verdachte te achterhalen. Dit kon bijvoorbeeld door getuigen die een mogelijke persoonsbeschrijving konden geven of door de eigenaar die een duidelijke locatie en/of tijdstip meedeelde. Aan de hand van de bekomen informatie werd er verder nagegaan of er al dan niet camerabeelden bruikbaar waren en werd zo verder gezocht naar mogelijke verdachten. In één vierde van de gevallen kon de verdachte uiteindelijk worden geïdentificeerd.  

Verdachte in het vizier 

Dat de zone alle informatie en tools gebruikt die voorhanden zijn, bewijst ook deze laatste vatting. Vooreerst was er de samenwerking met de naburige politiezone Ninove die hielp bij de identificatie van de verdachte. Die identificatie leidde verder ook tot een gekend verdacht voertuig. Zo werd het voertuig van de verdachte, die al een tijd in het vizier stond van onderzoeksdiensten, afgelopen dinsdag opgemerkt door één van onze ANPR-camera’s. Het was op basis van deze hit, dat een ploeg zich al richting centrum begaf. En toen even later de oproep binnen kwam over een fietsdiefstal heterdaad, aarzelden de inspecteurs geen seconde. De inspecteurs repten zich met spoed ter plaatse en op enkele minuten tijd kon het duo worden gevat. 

Niet de eerste de beste
Het duo kan worden gelinkt aan 11 feiten gepleegd in de afgelopen drie maanden. Drie feiten werden ook gepleegd in de stad Ninove. De twee werden onder mandaat geplaatst en zullen morgen voor de raadkamer verschijnen. Hun auto werd alvast in beslag genomen. Drie fietsen konden alsnog worden aangetroffen en kunnen terug gegeven worden aan de eigenaar. 

Eerder al vier verdachten opgepakt
Maar dit is niet de eerste arrestatie door de politiezone Zennevallei. Eerder al deze maand werd één verdachte gevat in Brussel, toen deze een gestolen fiets poogde te verkopen. Even later werden nog drie lokale fietsdieven opgepakt in het centrum van Halle, die al gekend waren voor eerdere feiten. “Het is jammer om te zeggen, maar vaak gaat het om drugsverslaafden die hopen met de winst van de verkoop hun drugs te bekostigen. De fietsen worden gestolen en bijna onmiddellijk voor een appel en een ei verkocht. Zo is het ook steeds zeer moeilijk om de gestolen fiets terug te vinden.” aldus een onderzoeker. In ieder geval blijft het fenomeen een prioriteit voor de politiezone en werkt de zone zeer gericht verder op fietsdiefstallen. 

Oproep
Aan getuigen wordt gevraagd om steeds verdachte handelingen te melden. Ook slachtoffers worden opgeroepen om melding te maken van de gestolen fiets. Alleen zo kan de politiezone Zennevallei het fenomeen verder in kaart brengen en mogelijke verdachten identificeren. Hopelijk kunnen op deze manier de verdachten gevat en bestraft worden. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 okt 2020
Marc Sluys
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 23 mrt 2024

archief