Eerste HALLEnaren krijgen corona-vaccin

Eerste HALLEnaren krijgen corona-vaccin

Vaccinatiezonnighuis_mirasissau__19_
Foto Mira Sissau
 

Vanmorgen kregen de bewoners van het woonzorgcentrum Zonnig Huis een vaccin tegen het coronavirus toegediend. Het zijn meteen de eerste Hallenaren die zo’n coronaprikje kregen. 

Aan de vaccinatie is heel wat voorbereidend werk vooraf gegaan. De vaccins van Pfizer BionTech werden aangeleverd door het FAGG (Federaal Agentschap Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten). Maar omdat ze enkel bij -70*C langdurig bewaard kunnen worden werd op het UZ Brussel een beroep gedaan voor de eerste bewaring en het ontdooien van de vaccins. Maandag werden ze aangeleverd in het WZC Zonnig Huis en vanmorgen kon het inenten starten. 

Julienne Vanderrusten was de eerste Hallenaar die vanmorgen een coronaprikje kreeg toegediend. De vrouw voelde zich duidelijk in haar sas en vooral opgelucht. Want nu het vaccin is toegediend, is er opnieuw hoop. Hoop voor meer bezoek en een terugkeer naar het leven zoals het was. Na het WZC Zonnig Huis zullen in Halle de volgende dagen en weken ook de bewoners van het WZC Sint-Augustinus, WZC De Maretak en WZC Lucie Lambert het vaccin krijgen toegediend. 

Hoe gaat het nu verder?

Na de bewoners zal eind januari ook het personeel van de woonzorgcentra gevaccineerd worden. Vanaf februari volgen de andere zorginstellingen, het ziekenhuis en de eerstelijnsgezondheidszorg. De bedoeling is dat alle betrokken vrijwilligers, de zorgmedewerkers en het niet-medisch personeel daarbij gevaccineerd worden. 

In een tweede fase (vanaf maart) volgen alle 65-plussers, de risicomensen met onderliggende gezondheidsproblemen en mensen met essentiële beroepen (politie, brandweer, ….). In een derde en laatste fase volgt de rest van de bevolking. 

Wellicht meerdere vaccinatiecentra voor de regio

Waar de vaccinatiecentra voor onze regio zullen georganiseerd worden is voorlopig nog niet duidelijk. Maar intussen wordt er al aan een eerste draaiboek gewerkt door de partners van de Eerstelijnszone Zennevallei. Onder meer de Huisartsenkring Zennevallei, het AZ Sint-Maria Halle en tal van andere medische partners slaan hiervoor de handen in elkaar met de gemeenten Beersel, Drogenbos, Linkebeek, Pepingen, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw en de stad Halle. De Vlaamse Overheid mikt op 1 vaccinatiecentrum per 50.000 inwoners. Het ziet er dus naar uit dat er binnen de Eerstelijnszone Zennevallei in totaal zo’n 2 of 3 vaccinatiecentra zullen opgericht worden. Zo’n vaccinatiecentrum moet wel aan verschillende criteria voldoen. Zo moet het gebouw een ruimte hebben van minstens 1.100 m² groot, het gebouw moet voor iedereen vlot bereikbaar zijn en ook over de nodige faciliteiten beschikken. De Eerstelijnszone Zennevallei onderzoekt momenteel welke gebouwen in de regio hiervoor in aanmerking komen. Eind deze week zal hierover duidelijkheid zijn. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 jan 2021
Marc Sluys
Mira Sissau
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 26 feb 2021
Roger Swalens | 25 feb 2021
Marc Sluys | 24 feb 2021
Marc Sluys | 24 feb 2021

archief