Beweging.net HALLE meet luchtkwaliteit

Beweging.net HALLE meet luchtkwaliteit

Bouw_je_eigen_fijnstofmeter__2_
 

De kwaliteit van de lucht die we inademen, is belangrijk. Beweging.net Halle wil burgers en organisaties aanzetten om zich te verdiepen in de luchtkwaliteit in hun stad. Dat kan gaan van zich informeren tot het bouwen van een eigen luchtmeter aan de hand van een Luchtpijp-pakket. Beweging.net Halle krijgt hierin ondersteuning van beweging.net Vlaams-Brabant en Brussel en CM. We willen dat burgers en verenigingen zich verder bewust worden van het belang van goede luchtkwaliteit. We zullen duiden op gezondheidsrisico’s van slechte lucht en zullen de oorzaken van luchtverontreiniging benoemen.

Op 11 februari 2021 (om 20u) combineren we in een webinar (digitale meeting) informatie over luchtkwaliteit met de bouw van een eigen Luchtpijp (luchtkwaliteitsmeter). Eerst gaan we in op (het belang van) goede luchtkwaliteit, op gezondheidsriscico’s van slechte lucht en oorzaken van luchtverontreiniging. Vervolgens bouw je tijdens het online webinar de Luchtpijp zelf thuis. We doorlopen de stappen samen. Concreet bestaat zo’n bouwpakket, keurig verpakt in een doos, uit een tiental onderdelen en een bouwhandleiding. Aan het einde van de webinar is je Luchtpijp klaar om opgehangen te worden aan de buitenkant van je woning, geconnecteerd met je wifi. We bieden je, indien gewenst, ondersteuning.

Met je zelfgebouwde Luchtpijp meet je dan voortaan fijn stof (PM2 en PM10, deeltjes in de lucht kleiner dan 10 micrometer en 2,5 micrometer) en zie je via een weblink resultaten op elk moment van de dag. Via een forum kan je ook in gesprek blijven over de luchtkwaliteit en regelmatig worden via een nieuwsbrief weetjes bezorgd of opdrachten die de resultaten interpreteerbaar maken.

Resultaten kan je steeds in real-time bekijken. Beweging.net Halle maakt de eerste resultaten publiek in een kort rapport in mei 2021. We verzamelen data, je kan zelf nagaan hoe je blootgesteld wordt aan slechte lucht en samen kunnen we formuleren wat er kan gebeuren om de luchtkwaliteit te verbeteren of slechte lucht te vermijden. 

Wil jij (als vereniging, buurtcomité, individuele burger, school) meedoen en een Luchtpijjp-pakket bestellen? Beweging.net Halle financiert van de 10 eerste pakketten de helft van de Luchtpijp. 

Interesse?

  • Mail je naam en adres (in Halle) naar halle.beweging.net@gmail.com 
  • Schrijf 22 € over op BE74 7995 3983 4607 van beweging.net Halle, met vermelding ‘Luchtpijp’

Wij bezorgen je

  • Een Luchtpijp-bouwpakket (vóór 11 februari 2021)
  • Een link waarmee je het webinar kan volgen op 11/2/20201
  • Opvolging bij plaatsing van je Luchtpijp 

Meer info en vragen

 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 feb 2021
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 24 feb 2021
Marc Sluys | 24 feb 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 24 feb 2021
Marc Sluys | 24 feb 2021
Marc Sluys | 20 feb 2021

archief